Home » Свят » Учен превъртя играта! Наръга свой колега заради супер нелепа причина

Учен превъртя играта! Наръга свой колега заради супер нелепа причина

Учен от руската антарктическа експедиция наръга свой колега, който не спирал да му издава сюжета на книгите, които четял. Инцидентът станал в изследователската станция „Белингсхаузен”, където персоналът от учени разполага единствено с два руски телевизионни канала, слаба интернет връзка и библиотека с книги.

Според свидетелски показания електроинженерът Сергей Савитски и оксиженистът Олег Белогузов работели заедно от 6 месеца в изолираната станция.

Двамата имали няколкомесечна кавга, която според източници на английският „Сън” се дължала на това, че оксиженистът не спирал да издава сюжета и финала на книгите, които Савитски четял. След инцидента пострадалият Белогузов е откаран с хеликоптер в чилийска болница – в стабилно състояние и без опасност за живота. Савитски пък вече е под домашен арест в Санкт Петербург и има повдигнато обвинение за опит за убийство.

Руската изследователска станция „Белингсхаузен”, разположена на остров ‘Кинг Джордж”, е с общ персонал от около 15 души. Основана е от съветската антарктическа експедиция през 1968-а година. Основното развлечение на учените и техниците там са двата руски телевизионни канала, съмнителната интернет връзка, спортната база и голямата библиотека.

Основно на книгите разчитали и 55-годишният електроинженер Сергей Савитски и 52-годишният оксиженист Олег Белогузов. Двамата работели от 6 месеца заедно на станцията и се спречквали на няколко пъти. Английският „Сън” цитира неназован източник от разследването, според когото враждата им се дължала на това, че оксиженистът не спирал да издава предварително развръзката в книгите, които Савитски четял.

На 9 октомври след поредния подобен случай нещата ескалирали в столовата на станцията, където електроинженерът наръгал с нож в гърдите Белогузов. Отново според източници от разследването за инцидента вероятно е допринесло и голямо количество водка.

Пострадалият е транспортиран с хеликоптер в болница в Чили, където е стабилизиран. Савитски пък се предал веднага. Следващите 10 дни прекарал в църквата на острова поради липса на затвор, разказва пред сайта „Motherboard” ръководителят на експедицията Александър Клепиков:

„Г-н Савитски живя заедно със свещениците в нашата ортодоксална църква в продължение на 10 дни след инцидента, докато чакаше полета си до Русия. Никоя от антарктическите станции няма специални помещения за временна изолация, нито полицейски служители.”

Клепиков допълва, че всички учени преминават през психологическа оценка преди да отпътуват за Антарктида, но на станцията няма разположени психолози.

Според Антарктическото споразумение от 1959-а година, всеки, който извърши престъпление на континента, трябва да бъде съден според законите в родната му страна. Споразумението е провокирано от съветски учен, който същата година убива свой колега с брадва след като загубил партия шах. Случаят води и до временна забрана на шахмата по време на антарктическите експедиции.

В момента Савитски е под домашен арест в Санкт Петербург и очаква делото си за опит за убийство. Преди да бъде ескортиран инженерът заяви пред руското издание 47news, че съжалява за стореното и се съмнява, че някога ще се върне на станцията, защото по думите му„никой няма нужда от човек, който размахва нож насред Антарктида”.

Учен превъртя играта! Наръга свой колега заради супер нелепа причина

Източник: www.blitz.bg

Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар