Home » България » Убийство в Пловдив от близкото минало поразително прилича на това на Виктория: Безопасни ли са парковете в града?
Убийство в Пловдив от близкото минало поразително прилича на това на Виктория: Безопасни ли са парковете в града?
Убийство в Пловдив от близкото минало поразително прилича на това на Виктория: Безопасни ли са парковете в града?

Убийство в Пловдив от близкото минало поразително прилича на това на Виктория: Безопасни ли са парковете в града?

Затягат видеонаблюдението в Пловдив
Зловещото убийство на Виктория Маринова в Русе отново постави болезнения въпрос със сигурността на гражданите в населените места. Както вече е известно, тялото на младата жена бе намерено на изолирано място в парк край река Дунав, който е бил предпочитано място за спортуване на много хора от крайречния град.

Подобни места има във всеки по-голям град в България. Кои са те в Пловдив?

На въпрос към пресцентъра на ОД на МВР – Пловдив къде най-често се случват посегателства срещу личността в Пловдив, пресаташето Анелия Влахкинова отговори, че подобна статистика не се води, пише „Актуално“.

Факт е, че през последните години градът влезе в информационния поток с няколко новини за жестоки убийства, които обаче се случиха не на обществени места, а в жилищни сгради. Те бяха вследствие на лични взаимоотношения между нападател и жертва и при тях мотивът бе лесно откриваем.

Поглеждайки малко по-назад във времето обаче, става ясно, че в Пловдив има едно тежко престъпление, което поразително много прилича на убийството в Русе. На 12 септември 2010-а година случайни минувачи откриват труп на жена в парк „Райчо Кирков“ в район „Южен“.

При последвалия оглед се оказва, че тялото е на 45-годишната Роза Мачокова, камериерка в хотел край Пловдив. Разследването сочи, че жената е нападната, брутално изнасилена и убита докато е отивала на работа в ранни зори. Установено е, че тя била намушкана около 30 пъти с нож и с прерязано гърло. Личните вещи от дамската чанта разпръснати около нея, като не липсвало нищо – нито портфейлът с парите, нито телефонът.

Около час след откриването на трупа в Първо РУ е отведен клошарят Янко Шандъков, който признал, че е извършил зверството. Няколко месеца по-късно обаче, той се отказва от показанията си като твърди, че са му изтръгнати със сила. Оказва се също и че генетичният материал по жертвата не съвпада с този на Янко и той е пуснат от ареста, а друг заловен за ужасяващото престъпление и до ден днешен така и не е открит.

Според съпруга на Роза Мачокова, дори да не е отговорен за убийството, скитникът знае добре кой го е извършил, тъй като е бил в същия парк през нощта. Янко обаче упорито твърди, че не знае нищо и 8 години по-късно възмездие за страшното престъпление няма.

Днес паркът, в който се разигра ужасът, е неузнаваем. В него беше направен огромен ремонт, поставени са десетки лампи, видеокамери, има изградена сцена, фонтан и ограда, а деца огласят квартала с игрите си до късно.

Подобно е положението с много паркове в Пловдив. Повечето от тях са оборудвани с ново осветление и видеонаблюдение, целта на което е да предпазва не само почиващите в тях, но и детските и фитнес площадки, които са чест обект на вандалски актове. Като цяло в Пловдив има немалко места за спортуване и отдих и сред най-предпочитаните са Гребната база и парк „Лаута“.

Преди години те бяха неприветливи и хората избягваха да ходят в тях през тъмната част от денонощието. В последните години това обаче се промени. Сега алеята по Гребната база е осветена, има поставени камери, а мястото е все по-оживено заради изграждането на Младежкия център, бъдещата зоологическа градина и „Розариума“, като самият парк също разполага със собствено осветление и видеонаблюдение.

Подобно е положението и в парк „Лаута“. Тук централната алея е изключително добре осветена, а по нея са разположени камери. Що се отнася до видеонаблюдение може да се каже, че центърът на града е едно от най-сигурните места в Пловдив.

Под 24-часово наблюдение са почти цялата Централна градска пешеходна част със знаковите за Пловдив квартал Капана, Стария град, Цар-Симеоновата градина и археологическите разкопки. Служителите на „Общинска охрана“ могат в реално време да предупредят органите на реда за нередност и те да реагират незабавно, а сигналите по телефона и видеозаписите се запазват.

Освен това се следят и всички 11 входно-изходни артерии на Пловдив. Камерите, които са от най-висок клас, следят и записват номерата на автомобилите и сигнализират, ако разпознаят МПС, което е обявено за издирване. Това става както в светлата част на денонощието, така и в тъмната. Предаването на информацията е защитено, а камерите правят и 24-часов запис на място.

С периметрови охрани и видеонаблюдения са оборудвани и почти детските градини в Пловдив. По основните кръстовища в града също има разположени 24 камери с 360-градусово заснемане, записите от които при нужда могат да се използват за разкриването на престъпления.

От община Пловдив предвиждат разширяване на системата за видеонаблюдение. Догодина покрай събитията около Европейската столица на културата се очаква Пловдив да посрещне над 2 милиона души от цял свят. Това задължава властите в града да се погрижат за тяхната сигурност и да направят всичко възможно всички – туристи и местни жители да се чувстват в безопасност.
trafficnews.bg

Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

Мъжът, при когото Северин се нафиркал, преди да убие Виктория, направи кървави разкрития

Мъжът, при когото Северин се нафиркал, преди да убие Виктория, направи кървави разкрития

Мъжът, организирал рождения ден, на който бил Северин в нощта преди убийството, разказва, че младият ...

Борисов гневен на тези, които охулиха и очерниха България във връзка с убийството на Виктория

Борисов гневен на тези, които охулиха и очерниха България във връзка с убийството на Виктория

Поднасям и аз своите съболезнования към близките на Виктория, изказвам благодарности и към Института по ...

Извънредно! Сейлядин, арестуван за убийството на Виктория, е направил пълни самопризнания

Извънредно! Сейлядин, арестуван за убийството на Виктория, е направил пълни самопризнания

Арестуваният в Германия заподозрян за убийството на Виктория Маринова, е направил пълни самопризнания, информира „Труд“, като ...

Обрат!?: Има няколко задържани за убийството на Виктория, но главният заподозрян - ром от Русе, е успял да избяга в Румъния

Обрат!?: Има няколко задържани за убийството на Виктория, но главният заподозрян – ром от Русе, е успял да избяга в Румъния

За момента няма категорични доказателства, че съмнителният румънец с украински паспорт, който е бил задържан ...

От последните минути: На метри от зловещото място, където бе намерен трупът на Виктория, откриха... (СНИМКА)

От последните минути: На метри от зловещото място, където бе намерен трупът на Виктория, откриха… (СНИМКА)

Разкъсана червена спортна блузка е открита на метри от мястото, където в събота следобед бе ...

Извънредно! Младен Маринов огласи актуалните версии за убийството на Виктория: Нападател със силно изразен полов нагон или...!

Извънредно! Младен Маринов огласи актуалните версии за убийството на Виктория: Нападател със силно изразен полов нагон или…!

Работим по всички версии за убийството в Русе, не изключваме нито една. Това каза пред ...