Home » Свят » Турция се е намесила във вътрешните дела на България

Турция се е намесила във вътрешните дела на България

Турция се е намесила в българските вътрешни дела. Според турския външен министър Мевлют Чавушоглу Анкара се е намесила в поправките на Закона за вероизповеданията. По думите му Турция е в контакт със София за намиране на решение за дълговете на Главното мюфтийство.

Според турския външен министър предложените поправки в Закона за вероизповеданията са били срещу всички видове основни права и свободи и нарушавали правата. Той направи коментара си в реч в Текирдаг. Турският първи дипломат допълни, че „сега Главното мюфтийство има някои дългове, в замяна на тях искаха да продадат собствените му имоти“ и в опит да се намери решение, той се свързал със София.

По думите на Чавушоглу за Анкара отношенията с България са съседски във всички аспекти и стремежът е те да са в интерес и на двете страни. Той допълни, че се засилва правната основа на българо-турските отношения. „Подписвайки всякакъв вид спогодби, особено в сферата на социалната сигурност, Турция прави всичко възможно хората с турски произход и турско гражданство в чужбина да не бъдат жертви,“ поясни турският външен министър, цитиран от БНР.

Той добави, че Анкара „ден и нощ работи за интересите на турските общности в чужбина и това е един от приоритетите на външната политика на страната“. Мевлют Чавушоглу изтъкна, че не е безразличен към въпроса за липсата на двойно гражданство на някои от живеещите в Турция преселници и проблемите, с които те се сблъскват поради това. България разрешава двойното гражданство, но някои от преселниците в Турция нямат турско гражданство.

Твърденията на турския външен министър Чавушоглу бяха подложени на съмнение от Главното мюфтийство в България. Пред БНР говорителят на Мюфтийството Джемал Фаик заяви: „Сега чувам от вас за подобно изявление от външния министър на Турция, но България е една суверенна държава и не мисля, че има външна намеса, но ако има такава, тези въпроси би трябвало да ги насочите към лицата, които кореспондират на високо държавно ниво“.

От Мюфтийството приветстваха окончателните поправки, които бяха приети с гласовете на депутатите от ГЕРБ и БСП. Според решението вероизповеданията, които получават държавна субсидия, ще могат да се финансират и от чужбина и няма да са задължени да декларират даренията си пред държавата. Беше окончателно одобрена и поправката, която позволява задълженията на Главното мюфтийство към държавата да бъдат разсрочени за десет години.

Турция
Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

Екшън в Поморие: 3 часа полицията преговаря с въоръжен мъж

Въоръжен помориец е задържан от полицията в Бургас след 3-часови преговори с екип от психолози ...

Два протеста за честни избори

Два отделни протеста за честни избори организираха днес в Москва руските комунисти и привържениците на ...

Тялото на тази смърт

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати. Римското ...

Бой след 7-часово закъснение на полет (ВИДЕО)

Силно изнервени пътници предизвикаха бой в самолета на американската авиокомпания Delta. Причината е, че полетът ...

2 куршума спрели убиеца Мартин, повдигат му три обвинения

Два куршума в краката са спрели бягството на 21-годишния Мартин Трифонов при залавянето му в ...

Това надхвърля всички възможни гадости

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати. Скъпи ...