Home » България » Турция обяви разстрелян в Бургас дипломат за мъченик

Турция обяви разстрелян в Бургас дипломат за мъченик

Дипломатическата мисия на Република Турция в Бургас ще отбележи с възпоменателно тържество Деня на мъчениците, 18 март, става ясно от покана, изпратена до бургаските медии.

В двора на Генералното консулство на бул.”Демокрация” ще се отдаде почит пред паметника на „Бора Сюелкан и всички други мъченици”, е написано дословно в текста на съобщените. През целия ден вратите на Консулството щели да са отворени, за да могат желаещите да се поклонят пред „Паметника на Мъчениците”, допълва се в комюникето.

Въпросният паметник бе открит на 9 септември м.г. (точно 36 години след разстрела на Сюелкан, б.а.) на тържествена церемония, на която присъстваха дипломати, политици, мюфтията на Айтос и неправителствени организации. Името на Бора Сюлейкан е гравирано със златни букви върху монумента, а самият той явно е обявен за мъченик в родината си, уточниха от „Флагман“.

Днес, близо 37 години след разстрела това име е малко известно име в Бургас, но през 1982 година публичната екзекуция на Сюелкан, която бе извършена пред дома му в ж.к.”Славейков” предизвика международен скандал, въпреки че социалистическото общество така и не научи подробности за жестокото убийство.

Бора Сюелкан в онзи момент е консул на Турция в Народна Република България. Застрелян е от тайнствен килър с малко име Арман, чиято пълна самоличност до днес е неизвестна. След убийството на дипломата през 1982 г. се носеше слух, че това е отмъщение на децата и внуците на избитите арменци, тъй като Сюелкан произхождал от знатен род, свързан с подготовката и реализирането на масовото клане и прогонване на иноверците.

Появиха се и журналистически разследвания, подсказващи, че към този акт принадлежност имат мистериозноизчезналите през 1992 г. баща и син – Оник и Леонид Читакян. Оник Читакян бе зам.председател на СДС-Бургас. (ВИЖ НАШАТА ТЕМА В РАЗВИТИЕ)

С разсекретяването на части от архиви на ДС, писани от тогавашния зам.вътрешен министър Георги Аначков, могат да се направят по-точни изводи за случилото преди три десетилетия, а именно: че извършителите са принадлежали към организацията „Отмъщение за арменския геноцид“ (АСАЛА) и свързаната с нея група „Отмъстители за арменския геноцид“ (ДЖИСАГ). За убийството на турския дипломат в Бургас АСАЛА изгражда оперативна група, сочат данните на ДС.

Сюелкан, като пратеник на военната хунта, управляваща тогава Турция, е задължен да изпълнява несвойствени на дипломатическия му статут поръчки. Сред тях е да назначи няколко агенти от турското външно разузнаване МИТ на дипломатическа служба в консулството. Пристигнали в Бургас, те разпореждат на Сюелкан да влезе в контакт с арменци от града, за които се е знаело, че имат някаква форма на кореспонденция с лица зад граница, имащи връзки с АСАЛА.

ДС, освен че установява, че консулът малко преди убийството му е изпаднал в депресия и е изпитвал страх от покушение, докладва също, че дипломатът е поддържал близки връзки с разузнавачи от МИТ, които са работили на дипломатическо прикритие в консулството.

По това време в Бургас се появява търговеца Армян Хамбарян, живеещ в Швейцария, който бил в делови отношения с български външнотърговски предприятия и често идвал в България. Хамбарян проявявал интерес как е обезпечена физическата безопасност на хората от турското консулство в Бургас, какви мерки се вземат за тяхната сигурност и дали са въоръжени, става ясно от разработките на службата по сигурност от това време.

Разпитаните свидетели и очевидци на престъплението дават следното описание на терориста: мъж на възраст около 20-25 години, ръст до 180 см, атлетично телосложение, продълговато лице, черна, слабо къдрава коса, мургав. Установено е, че от 16 до 18 ч. на 8 септември лице с подобни белези е седяло на пейка в градинката пред жилището на дипломата в блока, известен като „Поморин“ и е наблюдавало входа.

На местопроизшествието в ж.к. „Славейков“, веднага след убийството в 14,30 часа са открити пистолет 9 мм, марка „Стар“, 4 гилзи, медицинска ръкавица и парче плат тип „американ“ с размери 49/23,5 мм, върху което с флумастер е написано на английски: „Ние убихме турския дипломат. Арменски командоси от организацията за справедливост срещу арменския геноцид.“

На 10 септември работници от предприятие „Чистота“ намират и предават в милицията пистолет, зареден с 8 патрона, захвърлен в контейнер пред блок 41 в ж.к. „Изгрев“, който се намира на около 800 м от местопроизшествието. Това не е изолирана акция, тъй като по същото време са извършени няколко покушения срещу турски дипломати в Западна Европа, САЩ и Канада. За пръв път обаче е осъществено толкова тежко престъпление срещу чужд дипломат в България.

От 2012 година Република Турция се опитва да издигне паметник в Бургас на екзекутирания консул, но тъй като ситуацията е безкрайно деликатна, за да не се нагнетява етническото напрежение, това не се допусна. Новият консул Нурай Иньонтепе, се зае със задачата още от първите си дни в Бургас и в монументът бе поставен в двора на дипломатическата мисия преди половин година.

България
Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

Системата не действа

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати. Всеки ...

Цвета Кирилова пред ФАКТИ за патриотизма, Слави Трифонов и медиите

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати. Цвета ...

Проф. Касчиев: АЕЦ Белене няма да се реализира

„Проектът АЕЦ „Белене“ не е нито печеливш, нито перспективен. Едва ли ще се стигне до ...

Постоянен арест за Мартин Трифонов

Окръжният съд в Сливен определи постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража“ за 21-годишния Мартин ...

Скалата се ожени на тайна сватба на Хаваите (СНИМКИ)

Дуейн „Скалата“ Джонсън и дългогодишната му партньорка Лорън Хашиян си казаха „Да“ на красива тайна ...

Ескалация! Сирийски самолети атакуваха турската армия

Сирийските Военновъздушни сили атакуваха турския конвой, навлязъл на сирийска територия по-рано днес, предаде Анадолската агенция, ...