Home » Авто » Турция лобира за инвестицията на Volkswagen

Турция лобира за инвестицията на Volkswagen

Турция или България ще вземе очакваната инвестиция на „Фолксваген“? Чуждите медии за шансовете на Турция на фона на политическото напрежение между Анкара и Берлин и икономическите проблеми на южната съседка на България.

„Дейли Сабах“, англоезичното издание на едноименния турски вестник, публикува кратка статия за „многобройните слухове през последните месеци“, отнасящи се до плановете на „Фолксваген“ да строи нов завод в Югоизточна Европа. Вестникът цитира публикуваната и от нас информация на ДПА, че най-силните кандидати за инвестицията са България и Турция.

Алпер Канджа, шеф на турската Асоциация на автодоставчиците „Тайсад“, казва по същата тема пред германското издание „Аутомобилвохе“, че Турция упражнява натиск върху концерна: „Турската общественост очаква, че „Фолксваген“ ще има предвид страната не само като свой пазар, но и като производител на автомобили.“ Германските медии припомнят, че през миналата година „Фолксваген“ е продал в Турция около 120 000 автомобила от различни свои марки. На фона на обтегнатите отношения между Германия и Турция Канджа казва още: „Трябва да бъде излъчен положителен сигнал. А една нова инвестиция в Турция би била много подходяща в този смисъл.“

Ебру Кунт Акън от Германо-турската външнотърговска камара казва пред в. „Аугсбургер Алгемайне“, че акцентът не бива да се поставя толкова върху политиката. Според нея, важни са икономическите показатели на Турция. На същото мнение е и турският генерален консул в Щутгарт Мехмет Еркан Йомер: „Макар и да съществуват политически различия помежду ни, нашите икономически отношения са силни“, казва той.

Предимствата на Турция

Според публикацията в „Аутомобилвохе“, Турция смята, че има добри шансове да привлече инвестицията, защото разполага с обучени кадри и с мрежа от доставчици на авточасти и екипировка. На същото мнение е и хамбургският социолог Ясар Айдън. Той добавя, че турският вътрешен пазар е голям, производствените разходи – ниски, а кадрите – добре квалифицирани. Пред „Аугсбургер Алгемайне“ Айдън обяснява, че поради ръста на безработицата в Турция на трудовия пазар могат да се намерят достатъчно добре обучени хора.

Но предимствата на Турция не се изчерпват само с това, казва Айдън и изброява: Турция има свободен достъп до вътрешния пазар на ЕС, предимство е и близостта с Азия, с Близкия Изток и със сферата на руско влияние. А освен това турската държава насърчава с много пари изследователската и развойната дейност в автомобилостроенето, припомня той.

Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

Вулкан затвори две летища

Вулканът Етна изригна тази нощ и принуди две европейски летища да преустановят полети. Лава се ...

Разследващите не могат да разбият паролите на Кристиян

Разследващите се сблъскали с тотален отказ за съдействие от страна на Кристиян Бойков и неговите ...

Катрин Вачева не е болна, а…

Моделът Катрин Вачева опроверга слуховете, че е болна. Твърде слабата фигура на моделката предизвика тревога ...

Цеци Красимирова става съседка на Орландо Блум в Холивуд

Цеци Красимирова най-накрая успя да вземе американско гражданство и ще заживее в САЩ заедно със ...

Гласове край морето: Кой луд ще дойде да почива тук?!

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати. Коментар ...

Бионсе лъсна без бельо на премиерата на Цар Лъв

Бионсе буквално блестеше на европейската премиера на филма „Цар Лъв“, като с визията си успя ...