Home » Свят » Турция е все по-далеч от ЕС

Турция е все по-далеч от ЕС

Турция продължава да се отдалечава от ЕС, се посочва в заключенията от днешното заседание на Съвета на ЕС по общи въпроси, който обсъди темата за разширяването.

Отчита се, че преговорите с Анкара са в застой и не може да обхванат нови теми, нито да бъдат приключени по въпросите, чието обсъждане е започнало. Не се предвижда по-нататъшна работа по промяна на митническото споразумение, се допълва в заключенията.

Съветът на ЕС определя Турция като ключов партньор и добавя, че остава на разположение за открит диалог по предизвикателствата и сътрудничеството в области от взаимен интерес като миграцията, борбата с тероризма, икономиката и търговията. Основна цел следва да бъде опазването на общите граници с ЕС, заявяват европейските външни министри.

Изразена е дълбока тревога от отстъплението на Турция от върховенството на закона и основните права, включително свободата на изразяване. Продължаващото влошаване на независимостта на съдебната система се определя като „неприемливо“. Съветът на ЕС отбелязва важността от честни и свободни избори. Изразява се съмнение за законността на местните избори тази година. ЕС призовава Турция да освободи движението на външен капитал и чуждестранното участие в обществени поръчки, както и да ограничи държавната намеса в определянето на цените. Съветът добавя, че търговските пречки не отговарят на митническото споразумение с ЕС и затова следва да бъдат отстранени.

Съветът на ЕС очаква от Турция да установи недвусмислено добросъседски отношения, да прилага международните споразумения и да се стреми към мирно решаване на споровете. Съветът е дълбоко загрижен от незаконната проучвателна дейност в Източното Средиземноморие и от това, че Анкара не е последвала призива на ЕС да прекрати тези действия. ЕС очаква Турция да прояви сдържаност и да спазва правата на Кипър. ЕС е готов да отвърне по подходящ начин и в съпричастност с Никозия, се посочва в заключенията.

Турция
Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

Не е ли време вече наистина да затворим тая държава

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати. Не ...

Мадам Искрено и лично“ се завръща в ефир

Миглена Ангелова, отново ще радва феновете си от телевизионния екран. Eĸcцeнтpичнaтa телевизионерка ще бъде водеща ...

Румен Радев се срещна с ръководителите на службите за сигурност

Президентът Румен Радев проведе работна среща с ръководителите на службите за сигурност Държавният глава Румен ...

Слави Трифонов: Уважаеми зрители, спите ли?

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати. Напоследък ...

А1 отчита стабилен ръст на всички основни показатели през втората четвърт на 2019 г.

Средният приход от абонат (ARPU) и средният приход от фиксирана линия (ARPL) растат съответно с ...

Армия, полиция и жандармерия ще борят африканската чума

Армия, полиция и жандармерия се включват в борбата с африканската чума по свинете, стана ясно ...