Home » България » Турският посланик поиска изучаване на турски език в българските училища

Турският посланик поиска изучаване на турски език в българските училища

Колкото повече нараства броят на онези български граждани, които освен български граждани владеят добър устен и писмен турски език, толкова повече това ще увеличи протокът на турски инвестиции в станата. Разчитаме на българските власти за по-ефективно изучаване на турски език в училищата от страна на българските граждани и най-вече от сънародниците ви. Ние сме готови да съдействаме в тази посока. Това каза турският посланик у нас Хасан Улусой по време на церемонията по откриване на специализирания завод на „Теклас“ край Кърджали, предаде кореспондентът на Радио „Фокус“.

„Благодарим на премиера Бойко Борисов и неговото правителство за развиването на икономическите отношения, които са от обща полза за двете стани. В приятелска и съюзническа България има над 300 български фирми с турски капитал. Днес Турция е третият по големина търговски партньор на България с годишен търговски стокообмен между двете страни, възлизащ близо на 5 млрд. долара. Вярвам,че тези цифри могат да се увеличат много повече“, заяви той.

„Икономическите ни отношения са спойката на нашето приятелство и на културата на съжителство между страните и народите ни.

Специално бих искал да благодаря на министър-председателя за подкрепата, за все по-големия напредък на икономическите ни отношения и приятелство“, каза турският посланик.

„Като посланик искам да предам едно общо желание на нашите инвеститори и бизнесмени, които искат да създадат заетост както за българските граждани, които знаят турски, така и за български които не знаят турски. Колкото повече нараства броят на онези български граждани, които освен български граждани владеят добър устен и писмен турски език, толкова повече това ще увеличи протокът на турски инвестиции в станата. Разчитаме на българските власти за по-ефективно изучаване на турски език в училищата от страна на българските граждани и най-вече от сънародниците ви. Ние сме готови да съдействаме в тази посока“, заяви Хасан Улусой.

България
Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

Щерката на Гала заголи бедра в мрежест чорапогащник (СНИМКИ)

Дъщерята на Гала – Мари се забавлява и не пропуска да се похвали с щастието ...

Кризата с Брекзит потопи британската лира

Британската лира поевтиня в петък към тримесечни дъна спрямо долара и еврото на фона на ...

Търговията между България и Южна Африка набъбна до 221 млн. долара

Ще насърчим инициативите, които имат за цел да допринесат за развитието на взаимноизгодното търговско и ...

ГЕРБ са като зомбита от Живите мъртви

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати. ГЕРБ ...

Меркел готви промени в правителството

Германският канцлер Ангела Меркел обмисля преструктуриране на правителството в страната, съобщи ТАСС. Промените ще зависят ...

Показаха „на живо” над 20 занаята (СНИМКИ)

Традиционното пролетно издание на панаира на занаятите в Пловдив събра 70 занаятчии от България, Франция, ...