Home » Бизнес » Турски кметове: Не трябва да допуснем Volkswagen да избере България

Турски кметове: Не трябва да допуснем Volkswagen да избере България

Кметицата на голямата община Айдън в Югозападна Турция Йозлем Черчиоглу се обърна с призив към депутатите от управляващата Партия на справедливостта и развитието да предприемат мерки и да се борят активно, за да не бъде избрана България за новия завод на Volkswagen.

Черчиоглу е кмет от главната опозиционна Републиканска народна партия. Тя настоява на всяка цена заводът да бъде изграден на територията на общината, управлявана от нея. „Окончателният резултат още не е известен и е рано да се ядосваме. Трябва да се борим докрай и ще се преборим Германия да предпочете нас“, казва кметицата, цитирана от агенция IHA.

Тя отбелязва и изявленията на българския премиер Бойко Борисов и на президента Росен Плевнелиев, според които София ще предостави много по-добра оферта. „Ние защо да мълчим? Нашата община е в състояние да предостави далеч по-добри условия. Имаме чудесна инфраструктура за изграждането на новия завод и близо 4 000 готови работници“, твърди Черчиоглу.

Към призива на главната кметица се присъедини и кметът на община Герменджик от провинция Айдън Фуат Йондеш. Според него общината му е „географски, стратегически и логистично най-подходяща за завода на Volkswagen и в никакъв случай Турция не следва да изгуби проекта, за да отиде той в България“.

„Готови сме да мобилизираме всички наши усилия и съоръжения за придобиването на този толкова голям проект, важен от икономическа гледна точка. Районът ние има всички условия за изграждането на завода и е най-големият и подходящ кандидат“, твърди той.

Йондеш посочва, че общината е готова да дари земята в промишлената зона, създадена специално за подобна инвестиция. Той подчертава важността на логистиката и стратегическото разположение на района си. „Най-важното условие за изграждането на завода е мястото, на което се намираме, което е на ключов маршрут за транспортиране. Ние сме разположени на кръстопътя на всички пътища – тук минават всички железници, до нас са две летища и морето. Това ни дава огромно предимство по отношение на логистиката“, коментира той.

Освен това, общината му е взела решение за изграждането на нова жп линия към специалната индустриална зона, която да улесни компанията да доставя части и продукти от и до пристанищата.

Преди дни шефът на президентската дирекция за инвестициите Арда Ермут посочи предимствата на Турция пред България в състезанието за спечелването на завода. В интервю пред германския FAZ той заяви, че за страната му изграждането на новия завод не е само инвестиция, а носи и огромен символичен заряд.

Volkswagen е най-предпочитаната в Турция автомобилна марка, годишно там се закупуват около 67 000 коли, посочи той. Вероятно през ноември т.г. автомобилната компания ще вземе окончателното си решение за избора на мястото за проекта.

Турция
Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

Актьор е сред загиналите при касапницата край Омуртаг

60-годишният актьор Александър Дятчин е петият загинал при жестоката катастрофа с пет трупа на пътя ...

Лечков към Венци Стефанов: Не искам да се караме

Първият вицепрезидент на Българския футболен съюз в оставка Йордан Лечков отговори на президента на Славия ...

Какво поиска дясната ръка на Брендо и братовчед на Гълъбин Боевски

44-годишният наркобос Матей Боев ще направи нов опит да убеди съда да го пусне предсрочно ...

Отгледайте домати в апартамента

Кой казва, че за вкусни и хубави домати е нужна градина? Домати могат да се ...

Пада ли мониторингът над България?

България е изпълнила всички препоръки на Европейската комисия по механизма за сътрудничество и проверка. Няма ...

Русия доставя ПВО системи на Сърбия

Руският вицепремиер Юрий Борисов заяви, че между Москва и Белград има подписан договор за доставка ...