Home » България » Цветанов: БСП не могат да предложат нищо и затова търсят само скандали

Цветанов: БСП не могат да предложат нищо и затова търсят само скандали

Видяхме как реагират политическите сили. Обществото не беше толкова агресивно като някои политически партии. Това каза в предаването „Още от деня“ по БНТ председателят на парламентарната група на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов.

Той коментира решението на управляващите не да амнистират задълженията на вероизповеданията, а да ги отсрочат.

„Решението за държавно финансиране на вероизповеданията бе взето единодушно на КСНС, за да се избегне външно финансиране и възможности за радикализаране. Целта бе държавата да плаща заплатите на всички духовни лица. Първоначалният вариант на законопроекта беше за цялостно финансиране от държавата на вероизповеденията. След среща с патриарха и митрополите нещата се промениха, защото те обясниха, че не трябва да се ограничават даренията, с които се реставрират и поддържат редица църкви. Тогава стигнахме до извода, че не трябва да има външно финансиране на духовните лица и държавата трябва да плаща заплатите им. БСП не спряха да спекулират са тази тема. Всички искаме да има мир и спокойствие. Не прави чест на БСП, че реагират така и провокират напрежение. Те не могат да предложат нищо реално и това е причината да търсят само скандали“, обяви Цветанов.

„Относно отсрочката на задълженията на вероизповеданията сме дали задача на МФ да преценят срока. Ние сме готови с промените и можем още в петък да ги внесем в деловодството на парламента. Имамите ще си получат заплатите и тези, които се опитват да създават изкуствено напрежение, няма да успеят. Държавата поема ангажимента всички вероизповедания да имат равен старт. Не мога да кажа от какво точно са задълженията на Главното мюфтийство. Един правен казус се превърна в политически от БСП. Всички правителства са се грижели и са подхождали внимателно с вероизповеданията. Всеки един въпрос, свързан с вероизповеданията, е свързан и с националната сигурност“, добави Цветан Цветанов.

„Направихме един компромис с държавата и всички вероизповедания, които участваха в този диалог. Аз и Мустафа Карадайъ предложихме първоначално да се опростят задълженията на вероизповеданията. Това стана след разговор с министъра на финансите. Това беше с цел и имамите да получават своите заплати от държавата. Сега имамите не могат да получават своите заплати, защото Главното мюфтийство има задължения. Сега вече ще знаем, че всяко едно вероизповедание ще плаща осигуровките и ще подлежи на контрол, защото парите идват от републиканския бюджет. И днес проведох разговор с Владислав Горанов. Разбрахме се за отсрочката. Тези 8 млн. лева не са цената на този парламент. Това е цената на една стабилна България. Стабилността е да имаме икономически растеж и да има повече пари в бюджета за секторни политики. Направихме компромис с всяко едно вероизповедание в България“, разкри Цветанов.

„Политиката в момента няма нищо общо с политиката отпреди 10 години примерно. В момента правителството в Холандия се крепи на един глас. Трябва да свикваме, че ще има много и разнообразни партии. Трябва да свикваме, че ще се правят компромиси, за да има стабилност. Думата компромис не е лоша. Тя е лоша за тези, които я опорочиха. Разговарял съм с всички в парламента за промените в Закона за вероизповеданията, без БСП, защото те не идват на работа. Всички заявиха, че промените подлежат на дебати. В пленарна зала ние ще защитим нашите предложения. Държавата ще си получи тези пари, но с временна отсрочка“, категоричен беше Цветан Цветанов.

„От комфортна гледна точка за нас е по-добре, че не влизат в парламента. Но в политиката не трябва да говорим за комфорт. За мен БСП ще стоят много по-силно, ако идват на работа. Хората искат да виждат, че техните виждания и мнения се защитават в парламента. В парламента БСП ще могат да защитават своите политики, но те не идват на работа и не правят това“, завърши Цветанов.

България
Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

Смразяващи подробности за клането в Петрич

54-годишният Васил Василев, който едва не уби жена си днес около обяд в Петрич, вече ...

Мъж наръга няколко пъти съпругата си в Петрич

Мъж наръга жена в Петрич. Инцидентът стана днес около обяд в дома на семействотo. При ...

Тръмп заплаши Франция с мита, каквито не са виждали досега

Президентът на Съединените щати Доналд Тръмп пристигна във френския курорт Биариц, където от днес до ...

Туск за срещата на Г-7: Тежко изпитание!

Започващата днес среща на върха на Г-7 ще бъде тежко изпитание за единството и солидарността ...

Жена от народа с минало в излишък

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати. Вагонът ...

Ердоган отлита за Русия

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган ще бъде във вторник на еднодневно посещение в Русия, потвърди ...