Home » България » Цигани рекетират с розобера

Цигани рекетират с розобера

Роми плашат, че няма да участват в розобера, ако бъдат съборени незаконните им постройки! Това се оплакаха жители на пловдивското село Кърнаре, където повече от месец протестират срещу мургавите си съселяни, разкрива в. „България днес“.

Напрежението ескалира в началото на май, когато тумба роми нападнаха с колове и ножове празнуващи българи. Собственикът на заведението в центъра на селото Георги Алексиев събира приятели, за да ги почерпи за абитуриентския бал на дъщеря си. Ромът Илиян Янков и негови авери искат да си купят бира, но не са допуснати, тъй като заведението е затворено заради частното парти. Малко по-късно група от 30 роми от махалата се връща въоръжена с колове и пръти и изпотрошава прозорците на заведението, като налита и на бой на празнуващите.

Местните хора за шести път затвориха движението по Подбалканския път, за да сигнализират институциите, че трябва да бъдат взети мерки. От 7 юни т.г. тече разпореждане ромите сами да съборят постройките си, но засега не го правят.

„Имат едномесечен срок, в който да го направят. Затова и изчакваме да видим какво ще се случи. Честно казано, откакто стана инцидентът, не виждам да има някаква промяна. Радваме се, че поне няма напрежението в селото. Българи ми се оплакаха, че ромите им казали, че няма да берат рози, ако им съборят постройките. А на тяхната работна ръка се разчита много“, сподели пред „България Днес“ Боньо Бонев, кмет на Кърнаре. Местните жители са ядосани, че са подложени на такъв рекет, но са склонни да изчакат да мине розоберът, за да не пострада бизнесът им.

„Всичките постройки са незаконни! Около 300 души живеят в 30 колиби. Всички са безработни и са на социални помощи, работят само 2-ма души. И преди време съм сигнализирал за проблема, но нищо не се случи, тъй като нямаше къде да бъдат преместени“, коментира преди време Бонев.

Утре в община Карлово ще има срещу между кмета Емил Кабаиванов и представители на инициативни комитет на протестиращите срещу ромската агресия. Ще участват и представители на полицията. Местни жители и членове на комитета научили от свои източници, че същия ден в общината ще има среща и с представители на ромски организации. „Ако става въпрос за една и съща среща, ние няма да участваме в нея, защото няма какво да обсъждаме с представителите на ромските организации“, обяви Атанас Николов, председател на комитета на протестиращите.

България
Поставете оценка:

0

Оценка 0 от 0 гласа.
Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

Анкара: Поддържаме политическо решение за Сирия

Ние вярваме, че може да има единствено и само политическо решение на конфликта в Сирия, ...

Лидери със сложна биография

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати. Мойсей ...

Проговори легендарна поп фолк икона от 90-те (ВИДЕО)

Много изпълнители, чиито звезди изгряха в зората на поп фолка, днес са само спомен. Други ...

Business Insider: НАТО се готви за война в сърцето на Европа

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати. Погледите ...

Ламбо диша сам, иска да се прибира

Любимият на поколения българи актьор Стефан Данаилов е по-добре, в съзнание е, диша без апарат, ...

Калоян Паргов: Люлин заслужава многофункционална спортна зала

“Люлин е шестият по големина град в страната и заслужава многофункционална спортна зала и спортни ...