Home » Крими » Цигани пребиха зверски призовкар

Цигани пребиха зверски призовкар

Роми са налагали като боксова круша служител на Софийския районен съд, който се е опитал да връчи призовка на техен събрат в столичния квартал „Ботунец”. За преживения ужас лично разказа пострадалият Борислав Цоков на специален брифинг, даден от председателя на СРС Александър Ангелов и Мария Пенева, ръководител на службата за призовки в съда.

Бруталната разправа се е случила вечерта на 27 октомври, когато беше първият тур на местните избори.

Цоков отишъл в 18,50 часа в блока, където живеел мъжа, на когото трябвало да връчи призовка. Почукал на врата, отворила му жена и му казала, че той го чака долу пред блока.

Отвън обаче имало цяла група разгорещени роми -мъже и жени. Един от тях отишъл при призовкаря и му казал, че той е човекът, когато търси.

Издърпал Цоков за ръката и му казал да дойде да си поговорят. После му креснал „защо тропа по вратите в 9 часа”. Служителят на съда отговорил, че все още е само 19 часа, но веднага получил юмрук в лицето. Дотичали още няколко роми и се включили в побоя. Цоков бил повален на земята, където към юмруците се добавили и ритници.

“Аз не съм предизвикал това поведение. Не съм се държал агресивно. Не съм отговарял по никакъв начин на ударите. Удряха ме и ме ритаха само в областта на главата. Предпазих се просто с две ръце. Лицето ми беше незащитено. Този побой продължи около 5 минути. В един момент чух една жена от тълпата да казва “спрете бе, ще го убиете”, разказа за преживения кошмар Цоков.

Той се обадил на телефон 112, откъдето повикали полиция и линейка. Освен това подал жалба в съда. След несупешния опит да връчи прозивката той изглеждал като участник в боксов мач срещу Кобрата. Лекарската експертиза установила мозъчно сътресение, синини и рани по лицето след зверския побой.

“Оплакванията ми продължават и досега, имам главоболие и замаяност”, обясни Цоков, който има и счупен зъб.

Той трябвало да връчи на агресивния ром съдебна заповед за изпълнение, която представлявала покана за доброволно заплащане на дължима сума към друго лице.

“За случая все още се води досъдебно производство, но нямаме задържан” обясни пред TrafficNews говорителят на Софийска районна прокуратура Невена Зартова.

Според Мария Пенева, ръководител на службата за призовки в Софийския градски съд, подобни грозни саморазправи не са прецедент.

“Тези инциденти се случват доста често. Нашите призовкари попадат на агресивни хора в абсолютно всички квартали, както и етноси. Имахме случай в „Красна поляна”, където една наша служителка беше ритана в бъбреците. Има и вербална агресия, която се случва всеки ден.

Ние не можем да знаем дали някой адресат ще е агресивен или не. Не можем да квалифицираме вида призовка и т.н. При хората за принудително довеждане ходят по двама по принцип”, обясни незавидната участ на призовкарите Пенева.

Според председателя на Софийския районен съд Александър Ангелов са нужни спешни законови промени, които да гарантират защитата на служителите, които носят призовките.

“Те връчват съдебни книжа и е възможно някой да се афектира и да прехвърли емоциите си към самия призовкар. Отправил съм предложение до ВСС. За убийство на призовкар да се предвиждат най-тежките наказания, например доживотен затвор. А например за тежка телесна повреда да е от 5 до 15 години”, обясни Ангелов.

България
Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

Питат на референдум дали да има евтаназия

Парламентът на Нова Зеландия гласува текст в подкрепа на узаконяването на евтаназията, който предвижда догодина ...

Арестуваха член на екипа на Зеленски

Украинската антикорупционна агенция обвини във вземане на подкуп член на екипа на президента Володимир Зеленски, ...

Може да осъдят свещеника антиваксър от Сливен

Свещеникът от Сливен, който осъди Комисията за защита от дискриминация заради недопускането на неваксинираното му ...

Сестри Стоеви мачкат в Китай

Габриела и Стефани Стоеви постигнаха убезителна победа в първия кръг на големия международен турнир по ...

Бразилската перла на Реал: Ще ме натовари да ме сравнявате с Роналдо

Младият бразилски нападател на Реал Мадрид Родриго заяви, че са му неприятни и прибързани сравненията ...

Издирват мъж с брекети, изнасилил 13-годишна в столицата

Полицията издирва мъж, който в неделя вечерта е изнасилил 13-годишно момиче в столичния квартал „Овча ...