Home » Любопитно » Ценете тези 5 храни… преди да са изчезнали!
Ценете тези 5 храни... преди да са изчезнали!
Ценете тези 5 храни... преди да са изчезнали!

Ценете тези 5 храни… преди да са изчезнали!

Тенденциите в хранителните продукти оказват пряко влияние върху търсенето им. Когато има интерес към определен режим или храна, това означава по-голямо производство. Но понякога влияние на различни фактори, като метеорологични условия или лоша реколта, пречат на производството. Ето няколко храни, за които има потенциална опасност да изчезнат и с какво да ги заменим:
Авокадо

Потреблението на този плод се повишава с всяка година, но лошата година води до лоша реколта. Заменете с грах, който не е същият на вкус, но има подобна консистенция и завидна доза протеин.

Бадеми

Тази ядка се превръща в истинска мания, особено покрай бадемовото мляко. То е с ниско съдържание на калории и мазнини, богато е на калций и е чудесен заместител на кравето мляко. Засиленото производство води до недостатъчен капацитет. Заменете с коноп. От него също се получава вкусно и полезно алтернативно мляко, богато на омега-3 и алфа-линолова киселина.

Киноа

Популярността на киноа става все по-голяма, а производителите в Боливия и Перу все по-трудно отговарят на засиленото търсене. Ако се превърне в дефицит, може да замените с амарант. Безглутеновият продукт е богат на протеин и съдържа три пъти повече калций и почти два пъти повече желязо.

Шоколад

Повече от половината от световното производство на какао идва от Западна Африка, където фермерите се борят с лоша реколта. Заради дефицитът се очаква и цената на шоколада да се удвои в следващите пет години. Вместо това опитайте рожков. Произведен от месестата пулпа на дървото от рожкови, то е сладко, нискомаслено, с високо съдържание на фибри и източник на калций и желязо. И за разлика от какаото, не съдържа кофеин.

Зехтин

Манията по здравословни мазнини доведе до изключително високо търсене на зехтин. Проблемът е, че по-голямата част от производителите не могат да се справят с търсенето. Дори се смята, че ще има дефицит на близо 800 000 тона, а цената на необработеното маслиново олио се е увеличила с до 40 на сто спрямо миналата година.

Опитайте да замените с рапично масло. То е толкова богато на витамин Е, колкото и зехтинът, и може да се похвали с повече омега-3. Също има по-висока точка на нагряване, така че е по-подходящо за готвене на високи температури.
Източник: www.blitz.bg

Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар