Home » Мнения » Тройният аршин във Висшия съдебен съвет

Тройният аршин във Висшия съдебен съвет

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) във вторник показа, че може да мери по три различни начини при оценките на магистратите.

От четвъртия опит Петя Крънчева стана почти пълен отличник, оценката на Мирослава Тодорова беше понижена, а Люба Петрова от Раднево беше уволнена.

Общото между трите съдийки е, че срещу тях има повдигнати дисциплинарни производства за подмяна на протоколи към съдебни дела или забавени дела.

Това, за което

Люба Петрова бе осъдена от ВКС и заради което Съдийската колегия я уволни дисциплинарно,

е, че през март 2017 г. бившата съдийка била определена за съдия-докладчик по дело, образувано въз основа на направено предложение за прекратяване на принудителни медицински мерки спрямо освидетелстваната Станка Ботева, която имала 64 хоспитализации в психиатрично лечебно заведение. Откритото съдебно заседание по въпросното дело било насрочено за 29 март 2017 г. от 08:55 ч. Без да обяви съдебното следствие за приключено или да даде ход на съдебните прения, съдия Петрова се обърнала към освидетелстваната жена като ѝ казала: „Пускам те да си отиваш вкъщи“.

Заседанието продължило около пет минути, като съдията освободила участващите в него без да постанови съдебен акт, припомня „Правен свят“.

На следващия ден Петрова изготвила и подписала протокол от проведеното съдебно заседание и го оставила на бюрото на съдебния секретар за подпис и предаване в деловодството на съда. При прегледа на документа служителката установила, че съдържанието му не отговаря на действително случилото се в заседанието по делото. Поради това служителката решила да не подписва протокола в този му вид и след прослушване на звукозаписа от заседанието изготвила нов протокол, поставила му номер и предала делото в деловодството на съда с два протокола.

Оценката на Мирослава Тодорова от СГС беше понижена.

Нейният труд първоначално бе оценен от КАК на 94 точки (в рамките на максималната „много добра“ оценка). За тази оценка колегията три пъти не събра мнозинство.

Във вторник Боян Новански обяви, че срещу Тодорова има дисциплинарни дела за забави и настоя оценката да бъде понижена. Конкретика не бе назована, неслучайно – по последното дисциплинарно дело срещу нея, тръгнало след предложение на Сотир Цацаров до Инспектората, колегията не събра мнозинство да накаже съдийката, припомня „Де факто“. А скандалното уволнение на Тодорова от един преден ВСС извади съдиите на улицата и бе отменено от ВАС.

Но Новански поиска да се отнемат 5 точки от оценката на съдийската, включително по критериите за експедитивност и организацията на работата. Без дебат, с 8 „за“ срещу 2 „против“ кадровиците одобриха понижаването на оценката до 89 точки. Несъгласни останаха само Цветинка Пашкунова и Олга Керелска. А Лозан Панов си беше тръгнал.

От четвърти опит Петя Крънчева стана „почти отличник“. Несъгласни с тази атестация бяха Лозан Панов, Боряна Димитрова, Цветинка Пашкунова и Олга Керелска. Предишните три пъти провържениците на Крънчева не успяваха да постигнат нужнотто мнозинство за кадровите решения от 8 „за“.

Оценката ѝ е скандална, ако се вземе в предвид, че към момента срещу

Петя Крънчева има три висящи дисциплинарни производства за забавени дела и нарушаване на правораздавателния процес.

През 2017 г. дори е поискано нейното уволнение, но решението се протака по всеки възможен начин, за да изтече давностния срок.

Първоначално КАК беше дала на Крънчева 91 точки, като ѝ е поставила оценка „добра“ (не максималната) за работата ѝ като заместник – председател на СГС и ръководител на наказателното отделение. След възражението на Крънчева, КАК е вдигнала оценката на 93 точки, като докладчикът в атестационната комисия Бонка Янкова е била „против“.

С решението си от вторник ВСС показа, че не се интересува, че към момента срещу Петя Крънчева има три висящи дисциплинарни производства, обединени в едно общо. Всичките са образувани по предложения на бившия председател на СГС Калоян Топалов, който застана начело на съда след ерата „Янева“. По две от тях той предлага съдийката да бъде уволнена заради „откровена проява на недобросъвестност и липса на професионализъм“. Предложението за уволнение е направено през 2017 г., но решението за нейното уволнение все още се протака.

Причината е проста – да изтече давностния срок и кадровиците в съдебната система да не вземат решение.

Проверка на работата на Петя Крънчева е констатирала общо 25 съдебни заседания, за които съдебните протоколи са били присъединени в срок повече от една, дори две и три години след датата, на която те са били проведени. В някои от случаите присъединяването е извършено дори след изминаване на срок от три години след провеждане на съдебното заседание.

Отделно справка за образуваните между януари 2016 и февруари 2017 г. дела е установила системно забавяне на Петя Крънчева между актовете ѝ за насрочване и изпращането на призовки. От общо 46 висящи дела в този период, Крънчева е нарушила сроковете за призоваване в 37 от тях.

От данните дотук става видно, че по над 50 дела Петя Крънчева е нарушавала основни правила в правораздаването и вместо да бъде наказана с уволнение, тя става почти пълен отличник. В същото заседание оценката на Мирослава Тодорова беше понижена, а Люба Петрова от Раднево беше уволнена с аргумента за подмяна на протокол.

Странно е, че срещу Петя Крънчева са образувани дисциплинарки, но вместо да бъде наказана, то тя дори е с повишена оценка за работа си.

След решенията от вторник на кадровиците в съдебната система трябва ли да се учудваме, че Висшият съдебен съвет е многократно порицан за своя начин на работа в годишните доклади на Европейската комисия. От Брюксел многократно са заявявани недвусмислени съмнения за непрозрачни назначения, манипулация на системата за случайно разпределение на делата, репресивни дисциплинарни процедури и търговия с влияние в работата на ВСС.

България
Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

Банкерът Цветан Василев направи шокиращи разкрития в телевизионния ефир!

Преди минути банкерът в изгнание Цветан Василев, който и към момента се намира в Сърбия ...

Кака се ожени за бразилски модел

Бившата звезда на „Милан“ и „Реал“ (Мадрид) Кака се ожени за втори път. Той сключи ...

Русия върнала на Украйна корабите без тоалетни

Трите украински военни кораба, които Русия задържа миналия ноември и ги върна тази седмица, са ...

Защо в Африка бият учениците?

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати. Само ...

Тръмп го закъса

Американски дипломат, смятан за ключов свидетел в разследването за импийчмънт срещу президента Доналд Тръмп, каза ...

Лекари подкрепиха педиатричната болница по случая с починалото дете

Лекари и медицински специалисти от столичната педиатрична болница „Проф. Иван Митев” излязоха с декларация в ...