Home » Свят » Треска, повръщане, мехури: Страшна болест плъзна на Острова, офицер я донесъл от Нигерия
Треска, повръщане, мехури Страшна болест плъзна на Острова, офицер я донесъл от Нигерия
Треска, повръщане, мехури Страшна болест плъзна на Острова, офицер я донесъл от Нигерия

Треска, повръщане, мехури: Страшна болест плъзна на Острова, офицер я донесъл от Нигерия

В Обединеното кралство е регистриран първият случай на маймунска едра шарка – рядка и опасна вирусна инфекция, подобна на натуралната едра шарка.

Медиите на Острова съобщават, че болестта може да е заразила около 50 души. Източникът на инфекцията е морски офицер, който пристигна в Лондон от Нигерия. В рисковата зона са пътниците на самолета, които са били в салона с болния мъж, съобщава The Telegraph.

В момента офицерът е прехвърлен в отделението за инфекциозни заболявания в лондонска болница. Колко хора е успял да зарази, все още не е известно.

Трябва да се отбележи, че маймунската едра шарка се предава само при близък контакт с болните, което означава, че рискът от епидемия не е прекалено висок. Въпреки това Министерството на здравеопазването на Великобритания вече предупреди за риск от заразяване на около петдесет души.

Първоначалните симптоми на маймунската едра шарка включват треска, главоболие, мускулни болки, болки в гърба, подути лимфни възли и студени тръпки. На третия ден се появява обрив по кожата на пациента, след което има белези.

Продължителността на заболяването е от две до три седмици, а смъртността е от един до десет процента./zdrave.to

Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар