Home » България » Тренд: Българите искат да гласуват за кмет

Тренд: Българите искат да гласуват за кмет

С приближаването на местните избори желанието за участие във вота се увеличава. Над половината от тези, които имат намерение да гласуват вече твърдо за избрали за кого ще дадат своя вот. За българите най-важно е новият главен прокурор да не е корумпиран и да е честен.

Оптимизмът продължава да преобладава в по-голямата част от българските граждани (50%), докато песимистите остават с по-малък дял (39%). Традиционно най-младите остават най-оптимистично настроени, докато при най-възрастните песимистичните нагласи доминират.

В навечерието на местните избори, 42% от всички български граждани декларират, че със сигурност ще гласуват, докато малко под една четвърт (24%) заявяват, че по-скоро ще упражнят правото си на глас. Предизборната кампания дава своя резултат, като сравнението между същия въпрос през септември и този през октомври регистрира малко по-силна мобилизация. В разбивката по партийни симпатии, ясно личи силната мобилизация на привържениците на ГЕРБ, БСП и ДПС.

Над половината (55%) от тези, които със сигурност ще гласуват или по-скоро ще гласуват, твърдо са решили за коя партия / коалиция ще гласуват, докато малко над една четвърт (26%) все още не са решили. Тук отново наблюдаваме същата зависимост в сравнението между проучването ни през септември и това през октомври. Регистрираме увеличение на решилите през октомври и спад в колебаещите се.

Ден преди избора за нов главен прокурор тествахме основните институции в сектора. С най-висока положителна оценка за работата си се ползва министерството на вътрешните работи, като МВР е единствената от тестваните институции, където положителната оценка надвишава, макар и минимално, отрицателната. Съдът е институцията с най-голямо натрупване на отрицателни оценки, а за работата на Висшия съдебен съвет най-голям дял нямат мнение.

Над три четвърти (76%) са тези, които са чули/ разбрали, че в края на този месец ще бъде избран нов главен прокурор, докато 18% не са.

На въпрос за качествата, които е важно да притежава новият главен прокурор, силно доминират моралните – да не е корумпиран, неподкупен (20 процентни пункта), да е честен и коректен (19 процентни пункта), да е независим и да не се поддава на влияния (9 процентни пункта), докато управленските способности и опита отстъпват само с 9 процентни пункта. Най-голям дял от запитаните обаче не могат да преценят, което говори по-скоро за дистанция от темата.

Фиш на проучването

Изследването на „Тренд“ е по поръчка на вестник „24 часа“. То е посветено на актуални теми.

Проучването е реализирано в периода 1-10 октомври 2019 г. чрез пряко полустандартизирано интервю „лице в лице“ сред 1000 души на възраст 18+.

Проучването е представително за пълнолетното население на страната.

Размер на статистическата грешка +/- 3,1%

България
Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

Тежък сблъсък на терена: Футболисти се нокаутираха (ВИДЕО)

Неприятен инцидент беляза двубоя между Палмейрас и Гояс от футболното първенство на Бразилия (2:1). В ...

Манолова срещу бюджета: Трохи за работещите и пенсионерите (ВИДЕО)

„По повод решението на управляващата коалиция да не се заплаща първият ден от болничните и ...

Насилвана съпруга каза, че ще поръча пица, но се обади в полицията

Малтретирана от съпруга си италианка се престори, че се обажда за поръчка на пица, но ...

СДС за болничните: Унизително!

СДС не приема за справедлива идеята да не се заплаща първия ден от болничните на ...

Лечков настоява: Ще ръководя футбола до 2022-а

Първият вицепрезидент на БФС Йордан Лечков даде специално интервю за dsport и Спортното шоу на ...

Какво каза Тръмп на Зеленски?

Белият дом публикува стенограма на телефонен разговор от април, в който президентът Доналд Тръмп поздравява ...