Home » Мнения » Тръмп умее да смята. Затова иска Гренландия

Тръмп умее да смята. Затова иска Гренландия

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Огромни богатства дремят в Арктика. Доналд Тръмп добре знае това и иска да наложи лидерската роля на САЩ и в този регион на света. Елиминирайки съперници като Русия и Китай.

Тръмп изобщо не вярва, че климатичните промени са резултат от човешката дейност. Затова пък топенето на ледовете в Гренландия явно истински му е легнало на сърцето. И това не е случайно. Зад Гренландия е разположена Арктика – сиреч един от малкото все още неусвоени от човека региони в света, при това с огромен икономически потенциал.

Явно е, че президентът иска да купи Гренландия заради природните ѝ богатства. А поради климатичните промени и топящите се ледове те съвсем скоро ще станат и по-лесно достъпни. Това знае дори и човек като Тръмп, който не понася да се говори за промените в климата. Той обаче не крие, че САЩ се борят за лидерска роля в световната надпревара за Арктика.

Става дума за геополитическото надмощие на САЩ

Претенции към Арктика предявяват не само граничещите с нея САЩ, Норвегия и Дания, но и Русия, та дори и Китай. Пекин не разполага с арктическа територия, но предявява претенциите си към полярната област недвусмислено, като нарича себе си „близка до Арктика“ държава.

Ясно е, че в случая става дума не просто за закупуване на земя. В надпреварата за полезни изкопаеми и морски пътища си личи битката между старите и нови хегемонии за пренареждане на световния ред. Доналд Тръмп се бори за американско надмощие в Арктика – ни повече, ни по-малко. И се опитва да елиминира съперниците Русия и Китай.

Идеята Гренландия да бъде закупена от Америка не е нова: още през 1946 година президентът Хари Труман прави точно такъв опит. Дания тогава отказва. Отговорът и днес е едно учтиво „не“. Един поглед към историята показва, че Аляска, Луизиана и Вирджинските острови са станали американско притежание именно срещу заплащане.

Тръмп поставя под въпрос следвоенния ред

Само че от 1946 година до днес са изминали не просто седем десетилетия. С решаващото участие на САЩ след Втората световна война бе формиран и следвоенният ред. Днес членството в НАТО обвързва западните държави със САЩ – в това число и Дания. Общият военен съюз доскоро беше гарант на мира и мултилатерализма.

Китай обаче оспорва водещата роля на САЩ в света, за което допринася и самото поведение на Доналд Тръмп. Защото от идването си на президентския пост той подкопава основите на западните съюзи, опитва се да разедини ЕС, поставя под въпрос НАТО, търси близост с деспоти и избягва старите партньори на САЩ в Западна Европа. Офертата към Дания може да изглежда като нарушаване на едно табу – но тя добре се вписва в светогледа на американския президент.

Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

Половин милион сепаратисти по улиците на Барселона

Над половин милион каталунски сепаратисти участваха в мирна демонстрация по улиците на Барселона, но накрая ...

Професор от Харвард: Не въвеждайте еврото!

България не трябва да се присъединява към еврозоната. Това заяви в интервю за БНР проф. ...

Симеон Сакскобургготски: Брекзит е колосална грешка

„За мен Брекзит е колосална грешка. Но това е мое мнение, не съм премиерът на ...

Втори опит. Драмата с Брекзит (още) не е приключила

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати. За ...

Играч на Реал Мадрид: Меси е моят идол

Талантливият футболист на Реал Мадрид Такефуса Кубо, който през този сезон играе в Майорка, не ...

Уудуърд: Никой не се меси на Солскяер!

Вицепрезидентът на Манчестър Юнайтед Ед Уудуърд опита да опровергае обвиненията, че изключително той определя играчите, ...