Home » Свят » Тръмп отлага наказателните мита за автомобили

Тръмп отлага наказателните мита за автомобили

Американският президент Доналд Тръмп съобщи, че ще отложи с шест месеца решение за налагане на увеличени мита върху внасяните автомобили, докато САЩ провеждат преговори с ключови търговски партньори, предаде Нова телевизия.

„В рамките на 180 дни търговският представител ще ме информира за резултата от преговорите“, заявява Тръмп в прокламация, разпространена от Белия дом. До събота американският президент трябваше да обяви дали да приложи 25% наказателни мита за автомобили – възможност, която притеснява Европейския съюз и Япония по-специално, както и Мексико и Канада.

Макар и да забавя значителната ескалация на многостранните търговски войни, решението оставя висящата заплаха от мита – ход, който със сигурност ще дразни основните търговски партньори. Те вече са разгневени от налагането на наказателни мита от Америка върху вноса на стомана и алуминий. ЕС, Канада и Мексико вече отговориха огледално на действията на Вашингтон, обмитявайки съответно американския износ като мотоциклети, портокалов сок, уиски и джинси.

Преговорите, които се очаква да разрешат безизходното положение с ЕС, сега ще се водят на фона на заплахата от Тръмп за мита за колите. В прокламацията си в петък Тръмп определи автомобилния сектор в САЩ като изправен пред спад поради нелоялна чуждестранна конкуренция. Доклад на министъра на търговията Уилбър Рос заключи, че намаляващият дял на американския автомобилен пазар застрашава неговите изследвания, разработки и производство. Всички „жизненоважни за националната сигурност“.

Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

Русия замесена в задържането на танкерите?

Британската служба за външно разузнаване МИ-6 и Британският държавен комуникационен център разследват версията, че Русия ...

САЩ прехвърлят в Украйна изтребители Ф-35

Вашингтон ще прехвърли на Украйна няколко изтребителя пето поколение Ф-35. Според американското издание Defense One, ...

Жегата взе жертви в САЩ

В САЩ трима души починаха заради горещото време, обхванало страната, съобщи AFP. Две от трите ...

По-добре малък с Христос…

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати. Братя, ...

Три села пострадаха от копачи на криптовалута

Нов вид кражби на ток – копачи на криптовалута крадат ток от трафопостовете. В търсенето ...

Гринго: Не съм удрял Софка!

„Не съм удрял Софка! Ние много се обичахме! Случвало се е да се караме, но ...