Home » Свят » Тръмп отлага наказателните мита за автомобили

Тръмп отлага наказателните мита за автомобили

Американският президент Доналд Тръмп съобщи, че ще отложи с шест месеца решение за налагане на увеличени мита върху внасяните автомобили, докато САЩ провеждат преговори с ключови търговски партньори, предаде Нова телевизия.

„В рамките на 180 дни търговският представител ще ме информира за резултата от преговорите“, заявява Тръмп в прокламация, разпространена от Белия дом. До събота американският президент трябваше да обяви дали да приложи 25% наказателни мита за автомобили – възможност, която притеснява Европейския съюз и Япония по-специално, както и Мексико и Канада.

Макар и да забавя значителната ескалация на многостранните търговски войни, решението оставя висящата заплаха от мита – ход, който със сигурност ще дразни основните търговски партньори. Те вече са разгневени от налагането на наказателни мита от Америка върху вноса на стомана и алуминий. ЕС, Канада и Мексико вече отговориха огледално на действията на Вашингтон, обмитявайки съответно американския износ като мотоциклети, портокалов сок, уиски и джинси.

Преговорите, които се очаква да разрешат безизходното положение с ЕС, сега ще се водят на фона на заплахата от Тръмп за мита за колите. В прокламацията си в петък Тръмп определи автомобилния сектор в САЩ като изправен пред спад поради нелоялна чуждестранна конкуренция. Доклад на министъра на търговията Уилбър Рос заключи, че намаляващият дял на американския автомобилен пазар застрашава неговите изследвания, разработки и производство. Всички „жизненоважни за националната сигурност“.

Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

Казах на Бен Афлек да не играе Батман

Казах на Бен Афлек да не приема ролята на Батман. Това заяви актьорът Джордж Клуни, ...

Джагър и компания се завръщат с трясък

Музикантите от групата The Rolling Stones са готови да се върнат на сцената, след катоотложиха ...

В Италия разследват Google за монопол

Италианският антимонополен надзор обяви в петък, че е започнал предварително разследване на местното дъщерно дружество ...

Млад русенец ще преплува 30 езера в България

Двайсет и четири годишният Теодор Цветков от Русе ще преплува 30 езера в България с ...

Щерката на Гала заголи бедра в мрежест чорапогащник (СНИМКИ)

Дъщерята на Гала – Мари се забавлява и не пропуска да се похвали с щастието ...

Кризата с Брекзит потопи британската лира

Британската лира поевтиня в петък към тримесечни дъна спрямо долара и еврото на фона на ...