Home » Авто » Трагедията да си ламбото на Удай Хюсеин

Трагедията да си ламбото на Удай Хюсеин

С едва 328 произведени бройки LM002 е един от най-редките модели на Lamborghini. Оборудваното с 12-цилиндровия мотор на Countach Rambo Lambo е и една от любимите играчки на шейхове, султани, диктатори и прочее близкоизточна властова фауна.

През 1991 г. LM002 си поръчва и Удай, синът на иракския президент Саддам Хюсеин, който е прочут с влечението си към скъпи автомобили и притежава внушителна колекция. До нахлуването на американската армия ще изминат още цели 12 години и нищо не предвещава безславния край на династията.

На 22 юли 2003 г. щатски пехотинци и авиация приклещват Удай и брат му Кусай в къща в Мосул и от всесилните престолонаследници на Саддам остават само зъби, по които са идентифицирани. За съжаление подобна съдба очаква и „ламбото“ на Хюсеин-младши.

Всъдеходът е открит през декември 2003 г. в един от многобройните гаражи на диктаторската фамилия. Според една от версиите войниците изобщо не разбират с какъв автомобил си имат работа, а според друга знаят отлично колко рядък е LM002, но въпреки това решават да извършат експеримент с него.

Целта на опита е да се установи какви са последствията от кола бомба върху бетонна стена. Салонът на всъдехода е изтърбушен, за да побере повече експлозииви и на 18 юли 2004 г. в американската военна база в гр. Бакуба LM00-двойката на Удай Хюсеин е взривена.

Експлозията е толкова опустошителна, че тестовата бетонна стена е буквално разпрашена. От злощастното Lamborghini пък оцеляват само части от окачването и 12-цилиндровият 5.2-литров двигател, чиито 388 к.с. някога за задвижвали дядото на Urus.

Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

Русия замесена в задържането на танкерите?

Британската служба за външно разузнаване МИ-6 и Британският държавен комуникационен център разследват версията, че Русия ...

САЩ прехвърлят в Украйна изтребители Ф-35

Вашингтон ще прехвърли на Украйна няколко изтребителя пето поколение Ф-35. Според американското издание Defense One, ...

Жегата взе жертви в САЩ

В САЩ трима души починаха заради горещото време, обхванало страната, съобщи AFP. Две от трите ...

По-добре малък с Христос…

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати. Братя, ...

Три села пострадаха от копачи на криптовалута

Нов вид кражби на ток – копачи на криптовалута крадат ток от трафопостовете. В търсенето ...

Гринго: Не съм удрял Софка!

„Не съм удрял Софка! Ние много се обичахме! Случвало се е да се караме, но ...