Home » Свят » Това вече е краят: 200 милиона бедни и гладни африканци нахлуват в Европа, спасение няма!
Това вече е краят: 200 милиона бедни и гладни африканци нахлуват в Европа, спасение няма!
Това вече е краят: 200 милиона бедни и гладни африканци нахлуват в Европа, спасение няма!

Това вече е краят: 200 милиона бедни и гладни африканци нахлуват в Европа, спасение няма!

Днес в Африка живеят 1,3 млрд. души, а през 2050 г. ще са двойно повече. Експерти прогнозират, че през следващите 32 години в Европа ще се заселят между 150 и 200 млн. африканци. Това развитие ще създаде сериозни проблеми, предупреждава Дойче веле.

В момента на африканския континент живеят близо 1,4 милиарда души, а след 32 години броят им почти ще се удвои. Ако този демографски ръст не е съпроводен с бърз икономически растеж, бедността ще се разпространи като епидемия в цяла Африка.

Според последното проучване на фондацията на Бил и Мелинда Гейтс през 2050 година близо 40% от крайно бедните хора в света ще живеят в две африкански държави – Нигерия и Конго. Днес населението на Нигерия наброява 190 милиона, а всяка нигерийка ражда средно по 5 деца. Очаква се през 2040 година там да живеят 400 милиона души. В Конго в момента живеят около 80 милиона души, а до две десетилетия населението там ще достигне 200 милиона.

През 2050: 2,5 млрд. африканци и 450 млн. западноевропейци

На този фон известният познавач на Африка Стивън Смит, преподавател в университета „Дюк“ в САЩ, шокира европейската общественост с една прогноза: през 2050 година в Европа ще са се преселили между 150 и 200 милиона африканци. Тези дни в Германия излиза неговата книга „Към Европа! Младата Африка на път към Стария континент“, която лично френският президент Еманюел Макрон обяви за ключово четиво.

Пред германския седмичник „Ди Цайт“ 61-годишният учен казва: „На Германия ѝ е трудно да се погрижи дори за мигрантите, които вече са тук. Същото важи и за Франция. От всичко това печелят политиците-популисти. И никой не мисли за онова, което ни очаква в бъдеще.“

Стивън Смит твърди, че през 2050 година числеността на африканците ще достигне 2,5 милиарда. „Това ще бъде едно много младо население – две трети от хората ще са на възраст под 30 години. А броят на западноевропейците към този момент ще се е свил до 450 милиона. Тези голи числа вече предполагат, че миграционният натиск ще бъде чудовищен“, казва Смит пред германското издание.

Той признава, че за него като американец е голяма изненада, че европейците игнорират демографското развитие. „Всеки, който прекара известно време в Африка, може ясно да го разпознае. И днес 40% от африканците са под 15-годишна възраст. Трябва да обмислим последствията от това. (…) Традиционната Африка вече я няма, днешните млади хора там изобщо вече не зачитат ценностите и правилата от миналото. Днес техните идеали идват от външния свят, чрез сателитната телевизия и интернет. В Африка е във възход една средна класа, която днес наброява около 150 милиона, а след 30 години ще бъде четири пъти по-многочислена. И тази средна класа ще стори онова, което – при сходни обстоятелства – би сторил всеки на нейно място: ще се изсели.“

Една задача, която няма решение

Стивън Смит припомня, че когато през 19-ти век в Европа икономическият растеж изостана от демографския, близо 60 милиона европейци се изселиха в САЩ. Според него не е вярно това, че днес африканците бягат от родните си страни заради мизерията. „Всъщност риска да тръгнат към Европа поемат само онези, които са в по-добра позиция. Те са най-смелите в рамките на едно гигантско африканско преселение, което започва в селата, води към най-близкия град, оттам към столицата, след това към регионалната метрополия, а накрая – към Европа. (…) На фона на демографската експлозия дори най-почтеното африканско правителство не би било в състояние да построи достатъчно пътища, училища и болници, за да бъде в крак с ръста на населението. Уравновесяването на постоколониална Африка е задача, която няма решение“, убеден е експертът.

Проучването на фондацията „Бил и Мелинда Гейтс“ за ръста на африканското население също стига до тревожни изводи. Неговите автори препоръчват по-сериозни мерки за ограничаване на раждаемостта.

Това вече е краят: 200 милиона бедни и гладни африканци нахлуват в Европа, спасение няма!

Източник: www.blitz.bg

Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

Европа трябва да защити границите си и да опази същността си

Преди да защити границите си, Европа трябва да опази същността си – ценностите си за ...

Левски Лукойл с втора поредна победа в евротурнирите

Левски Лукойл спечели втори пореден мач в груповата фаза от турнира за Купата на ФИБА ...

Берлин и Париж – фаровете на Европа

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати. През ...

ЕС трябва да търси суверенитет от САЩ

Европа трябва да поеме контрола над данните на компаниите от Силициевата долина. Това заяви германския ...

Русия иска размяна: Венецуела за Украйна

Русия е предложила на САЩ размяна на Венецуела с Украйна. Това става ясно от свидетелствата ...

Съвместна подготовка български и американски военни

Формирования от Специалните сили на Българската армия и армейската авиация на САЩ в Европа ще ...