Home » Имоти » ТОП 5 на най-гъстонаселените градове на планетата

ТОП 5 на най-гъстонаселените градове на планетата

Най-големите и най-многолюдни градове на планетата се явяват и един от основните двигатели на световната икономика. Те привличат хора в трудоспособна възраст. Посещавани са от милиони туристи на година. Също така се явяват и центрове на промишлеността и технологиите. Ето и градовете, които влизат в ТОП 5:
5. Сао Пауло (Бразилия)
Население: 21 297 000 души

Това е един от най-съвременните градове. По-голямата му част е застроена с небостъргачи покрити със стъкло и метал. Там е разположен и втория по височина небостъргач в Бразилия – Миранти-ду-Вали.

Сао Пауло е един от най-големите финансови центрове в южна Америка. В него се провеждат редица световни икономически конференции, което го превръща и в научен и културен център. Над 200 международни събития се провеждат в повечето дни на годината.

ТОП 5 на най-гъстонаселените градове на планетата

4. Мумбай (Индия)
Население: 21 357 000 души

Основен център на международния железопътен превоз и разполага с най-голямото пристанище в Индия. През пътническите му терминали преминава половината от населението страната. Мумбай е един от най-големите индийски културни и икономически центрове. В същото време представлява град на силните контрасти, където богатството и луксът съжителстват с нищетата. Съвременните квартали са разположени непосредствено до най-бедните – северните райони на града, които се смятат за развъдник на различни болести.

ТОП 5 на най-гъстонаселените градове на планетата

3. Шанхай (Китай)
Население: 24 484 000 души

Финансовия и търговски център на Китай. Както и редица други големи градове в страната и Шанхай преживява истински строителен бум. Съвременната архитектура на града се отличава със собствен стил. Така например, високите етажи на небостъргачите са заети от ресторанти, които напомнят на летяща чиния.

Един от символите на града е сградата на шанхайския световен финансов център.

ТОП 5 на най-гъстонаселените градове на планетата

2. Делхи (Индия)
Население: 24 454 000 души

Спокойно може да се оприличи на един многонационален град, в който са смесени различни култури. Представители на различни етноси играят своята роля в икономиката на града. Основният сектор на икономиката е информационният сектор, както и телекомуникациите, финансите, туризма, средствата за масово осведомяване.

Производството също заема голям дял от местната икономика и продължава да се развива с бързи темпове, включва преди всичко производството на стоки за местното население.

Големият вътрешен пазар на Делхи и наличието на квалифицирана работна ръка привличат все повече чуждестранни инвеститори.

ТОП 5 на най-гъстонаселените градове на планетата

1. Токио (Япония)
Население: 38 140 000 души

Градът е столица на Япония – административен, финансов, промишлен и политически център. Токио е сред трите най-големи финансови центъра в смета, наред с Ню Йорк и Лондон и е една от най-развитите икономически англомерации в света. Тук щабквартирите са си разположили най-големите световни инвестиционни банки и застрахователни компании.

ТОП 5 на най-гъстонаселените градове на планетата
Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

Ще поиска ли Тръмп от Борисов US военна база на брега на Черно море

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати. Едно ...

Закопчаха крадец на скъпоструваща техника на столичен булевард

Криминалисти на ОДМВР-Бургас започнали разследване през месец юни, след получен сигнал за кражба на багер ...

Костадинов за договорите на БФС: Глупости, разследвайте докрай

Отговорникът за юношеските национални отбори Емил Костадинов категорично отрече информацията, която излезе от разследването на ...

ФИА разследва двигателя на Ферари

Противоречията около двигателя на Ферари не стихват, след като ФИА е иззела за анализ част ...

Бейл вече се подиграва с Реал (ВИДЕО)

За пореден път Гарет Бейл показа, че Реал Мадрид не му е приоритет, пише sportal. ...

Комбитата влизат в електрическата ера

На салона в Лос Анджелис Volkswagen представи концептуално електрическо комби, което може да измине почти ...