Home » Имоти » ТОП 5 на най-футуристичните университети в света (СНИМКИ)

ТОП 5 на най-футуристичните университети в света (СНИМКИ)

През последното десетилетие наравно с технологиите се разви и архитектурата. Редица футуристични проекти се превърнаха в реалност. Става дума не само за жилищни сгради и къщи, но и за университетски комплекс. Къде се намират ТОП 5 на най-впечатляващите висши учебни заведения?
University of Tokyo’s Hongo Campus
Уникалното на постройката е, че фасадата ѝ е покрита със стотици тънки дървени плоскости от кедър. Благодарение на сложна многослойност се създава чувство на подвижност на сградата. В самото управление на обекта е внедрена интелигентна система за управление, която спомага по оптимален начин да се използва енергията. Така например, специални датчици контролират подаването на температура на въздуха, влажността му и степента на вентилация.

Самият кампус се състои от 5 етажа – два подземни и три надземни. На партера е организирано открито обществено пространство с кафене, от което благодарение на стъклените стени, се разкрива страхотна гледка. Сградата е проектирана от японския арх. Кенго Кума, който също е завършил Токийския университет.

ТОП 5 на най-футуристичните университети в света (СНИМКИ)
ТОП 5 на най-футуристичните университети в света (СНИМКИ)

Zayed University
Университетът е един от трите най-големи ВУЗ-а в Обединените арабски емирства. Основан е през 1998 г. Бързо набира популярност, което е и основната причина да бъде достроен с нов кампус за 6000 души.

Новата сграда наподобява космически кораб – вълнообразният купол, скритите колонади, които държат покрива придават футуристичност на постройката. Самият проект съчетава съвременни форми с традиционните архитектурни елементи.

В сградата е разположена аудитория, чиято форма наподобява амфитеатър. Също така има внушителна по размери и съдържание библиотека, компютърни и научни лаборатории, спортен комплекс и административни помещения. Има също така и открити пространства. Архитектурата е дело на германското бюро BRT Architekten.

ТОП 5 на най-футуристичните университети в света (СНИМКИ)
ТОП 5 на най-футуристичните университети в света (СНИМКИ)

Австралийският университет в град Уорнамбул (Warrnambool)
Сградата приковава погледите на минувачите с нестандартната си фасада, която напомня на пчелен кошер. Конструкцията се състои от шестоъгълници, разположени под ъгъл. Сградата е облицована с цинк и стъкло.

Кампусът е разположен в университетско градче. В него се провеждат лекции и конференции. Проектът е дело на архитектурното бюро Lyons.

ТОП 5 на най-футуристичните университети в света (СНИМКИ)

The University of Nottingham
Кампусът е построен през 1999 г. на територията на бивша промишлена зона. Състои се от три сгради – едната е на името на сър Колин Кемпбъл, международен офис и многофункционална постройка, където са разположени аудитории за провеждането на семинари, ресторант и жилища за гостуващите преподаватели от други градове. Също така в кампуса има и скулптора „Устрем”, чиято височина е 60 метра и е изработена по случай 60-тата годишнина на ВУЗ-а.

Фасадата е направена от плочки в различен нюанс на червеното, които са подредени хаотично. Избрано е керемидено червено, тъй като това е основният цвят на сградите в Нотингам.

Новите сгради са икономични и енергоефективни. Разполагат с умни системи, които помагат да се пести енергия. Така например, фасадата спомага да се намали прекомерното затопляне или охлаждане на постройката. Покривите са покрити с растения, които спомагат да се поддържа постоянна температура вътре в сградата през цялата година. Проектът е дело на компанията Make Architects.

ТОП 5 на най-футуристичните университети в света (СНИМКИ)

Nanyang Technological University
През 2015 г. в Сингапур е построен учебния център към Нанянгския технологичен университет. Проектът е разработен от специалистите на Heatherwick. Учебният център се състои от 12 кули, които са обединени от атриум. В централното пространство, обединяващо аудиториите, може да се влезе от която и да било страна. В отделните кули са разположени аудитории. На някои етажи има и градини.

ТОП 5 на най-футуристичните университети в света (СНИМКИ)
Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

Диетолозите никога не консумират тези храни

Днес е по-трудно от всякога да подберем диета, с която да отслабнем или просто да ...

Ford патентова най-голямото челно стъкло

Ford получи патент за ветроупорно стъкло, което покрива почти целия таван на автомобила. Конструкцията се ...

Три труса за половин час в Турция

Три земетресения са били регистрирани в Турция в рамките на половин час, съобщи агенция „Анадола“. ...

Снайперист простреля известен бизнесмен

Известен бизнесмен е бил ранен след изстрел от снайпер, съобщи B92. Това е станало в ...

Къци Вапцаров стресира мрежата с вида си… СНИМКИ

Къци Вапцаров бе една от големите изненади в първото издание на „Маскираният певец“ по Нова ...

Вратар бяга от Лудогорец

Хорхе Броун може да си тръгне от Лудогорец още през зимата, пише „Тема Спорт“. Договорът ...