Home » Имоти » ТОП 5 на най-футуристичните университети в света (СНИМКИ)

ТОП 5 на най-футуристичните университети в света (СНИМКИ)

През последното десетилетие наравно с технологиите се разви и архитектурата. Редица футуристични проекти се превърнаха в реалност. Става дума не само за жилищни сгради и къщи, но и за университетски комплекс. Къде се намират ТОП 5 на най-впечатляващите висши учебни заведения?
University of Tokyo’s Hongo Campus
Уникалното на постройката е, че фасадата ѝ е покрита със стотици тънки дървени плоскости от кедър. Благодарение на сложна многослойност се създава чувство на подвижност на сградата. В самото управление на обекта е внедрена интелигентна система за управление, която спомага по оптимален начин да се използва енергията. Така например, специални датчици контролират подаването на температура на въздуха, влажността му и степента на вентилация.

Самият кампус се състои от 5 етажа – два подземни и три надземни. На партера е организирано открито обществено пространство с кафене, от което благодарение на стъклените стени, се разкрива страхотна гледка. Сградата е проектирана от японския арх. Кенго Кума, който също е завършил Токийския университет.

ТОП 5 на най-футуристичните университети в света (СНИМКИ)
ТОП 5 на най-футуристичните университети в света (СНИМКИ)

Zayed University
Университетът е един от трите най-големи ВУЗ-а в Обединените арабски емирства. Основан е през 1998 г. Бързо набира популярност, което е и основната причина да бъде достроен с нов кампус за 6000 души.

Новата сграда наподобява космически кораб – вълнообразният купол, скритите колонади, които държат покрива придават футуристичност на постройката. Самият проект съчетава съвременни форми с традиционните архитектурни елементи.

В сградата е разположена аудитория, чиято форма наподобява амфитеатър. Също така има внушителна по размери и съдържание библиотека, компютърни и научни лаборатории, спортен комплекс и административни помещения. Има също така и открити пространства. Архитектурата е дело на германското бюро BRT Architekten.

ТОП 5 на най-футуристичните университети в света (СНИМКИ)
ТОП 5 на най-футуристичните университети в света (СНИМКИ)

Австралийският университет в град Уорнамбул (Warrnambool)
Сградата приковава погледите на минувачите с нестандартната си фасада, която напомня на пчелен кошер. Конструкцията се състои от шестоъгълници, разположени под ъгъл. Сградата е облицована с цинк и стъкло.

Кампусът е разположен в университетско градче. В него се провеждат лекции и конференции. Проектът е дело на архитектурното бюро Lyons.

ТОП 5 на най-футуристичните университети в света (СНИМКИ)

The University of Nottingham
Кампусът е построен през 1999 г. на територията на бивша промишлена зона. Състои се от три сгради – едната е на името на сър Колин Кемпбъл, международен офис и многофункционална постройка, където са разположени аудитории за провеждането на семинари, ресторант и жилища за гостуващите преподаватели от други градове. Също така в кампуса има и скулптора „Устрем”, чиято височина е 60 метра и е изработена по случай 60-тата годишнина на ВУЗ-а.

Фасадата е направена от плочки в различен нюанс на червеното, които са подредени хаотично. Избрано е керемидено червено, тъй като това е основният цвят на сградите в Нотингам.

Новите сгради са икономични и енергоефективни. Разполагат с умни системи, които помагат да се пести енергия. Така например, фасадата спомага да се намали прекомерното затопляне или охлаждане на постройката. Покривите са покрити с растения, които спомагат да се поддържа постоянна температура вътре в сградата през цялата година. Проектът е дело на компанията Make Architects.

ТОП 5 на най-футуристичните университети в света (СНИМКИ)

Nanyang Technological University
През 2015 г. в Сингапур е построен учебния център към Нанянгския технологичен университет. Проектът е разработен от специалистите на Heatherwick. Учебният център се състои от 12 кули, които са обединени от атриум. В централното пространство, обединяващо аудиториите, може да се влезе от която и да било страна. В отделните кули са разположени аудитории. На някои етажи има и градини.

ТОП 5 на най-футуристичните университети в света (СНИМКИ)
Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

Крадец в столичен магазин намушка двама охранители

Крадец в магазин от голяма верига, който се намира на столичния булевард „Тодор Каблешков“ 3, ...

Златка Райкова разчупи погача над главата на малкия Благой (СНИМКИ)

Според народните традиции 40 дни след раждането на бебето се прави т.нар. погача. Това е ...

САЩ увеличават глобалните рискове

Плановете на САЩ да се оттеглят от Договора за открито небе повишава рисковете в глобален ...

Кметът на Несебър положи клетва с белезници

Кметът на Несебър Николай Димитров положи клетва за нов управленски мандат с белезници Подръжниците му ...

Aurus показа двуцветен Путинмобил

На Международното изложение на вносни стоки и услуги в Китай бе представена двуцветна версия на ...

Манолова: Има ли кой да накаже изборната машина ГЕРБ

Мая Манолова и инициативния ѝ комитет внесоха 14 класьора с доказателства за изборни нарушения, с ...