Home » Бизнес » Томас Арнолднер: Европа трябва стане по-конкурентоспособна

Томас Арнолднер: Европа трябва стане по-конкурентоспособна

„Успехът на нашия европейски модел се базира на икономическа мощ и конкурентоспособност, и е много важно да запазим тази конкурентоспособност, ако искаме да съхраним досегашния стандарт на живот, с който сме свикнали”, сподели Томас Арнолднер, главен изпълнителен директор на A1 Group, по време на фестивала за иновации и технологии webit 2019.

Той сподели, че има три условия, за да може Старият континент да стане конкурентен на останалите пазари: по-малко регулации, по-бързо вземане на решения и подобряване на образованието.

Томас Арнолднер участва в първия дискусионен панел на webit 2019, който беше на тема „Визия за Европа 2030 и как да предпазим бизнеса и потребителите”, в който взеха участие представители на още две големи имена от европейския бизнес – Siemens и Airbus. Томас Арнолднер е главен изпълнителен директор на А1 Group – водещ доставчик на комуникационни решения, услуги за електронни разплащания и забавление, както и на интегрирани бизнес решения. А1 Group развива своята дейност в седем страни от Централна и Източна Европа, сред които е и България. Към края на 2018 година A1 Group има над 25 милиона клиента и над 18 700 служителя, с приходи от 4,47 милиарда евро и EBITDA от 1,38 милиарда евро.

Томас Арнолднер: Европа трябва стане по-конкурентоспособна

Според Томас Арнолднер, в момента Европа изостава по отношение на растеж и ключови технологии, като изкуствения интелект например, от САЩ и Китай. Ключов фактор за намаляването на това изоставане е въвеждането на ново поколение мобилни мрежи като 5G. Те ще променят начина, по който се произвежда и доставя съдържание, начина на общуване и като цяло бизнес средата в Европа. Но това не може да стане без помощта на местните регулатори, които лицензират и дават честоти на компаниите.

Като една от големите бариери пред развитието на технологиите в Европа Арнолднер посочи регулациите. Той застъпи тезата, че в ЕС има много успешни международни компании и талантливи кадри, но тежките регулации правят европейските технологични компании неконкурентни на компаниите от САЩ и Китай, където е значително по-лесно да се развие високотехнологичен бизнес. Тук идва и възможността да се въвеждат нови технологии без това да отнема много време за взимане на нужните одобрения и разрешения от съответните държавни органи.

И на последно място, но не и като значение, според Арнолднер, идва подобряването на образованието. В този елемент се включва както дигитализацията на процеса на учене, така и залягане на технологиите в самия образователен материал на учениците.

През миналия месец A1 Group започна изграждането на една от първите 5G мобилни мрежи в Европа. Компанията получи разрешение да ползва нужните честоти от австрийското правителство и в партньорство с Nokia вече работи по пускането на нова мобилна мрежа в страната. В България очакванията са, че А1 ще стартира своята 5G мрежа през 2020 година, ако компанията получи право да закупи честоти в страната. А1 България вече разполага с 4,5G мрежа и постепенно подготвя своята инфраструктура, за да може бързо да изгради и стартира 5G.

Томас Арнолднер: Европа трябва стане по-конкурентоспособна

Томас Арнолднер е роден през 1977 година. Той е завършил мениджмънт във Виенския университет по икономика и бизнес и Стокхолмското училище по икономика. Кариерата на Томас Арнолднер започва през 2003 година в Alcatel Австрия. В компанията Томас заема няколко управленски позиции и през 2013 година става главен изпълнителен директор на Alcatel-Lucent в Австрия. От 2015 до 2016, след като Nokia придобива Alcatel-Lucent, той е член на екипа по интеграция и развитие на стратегията, чието прилагане интегрира двете компании в една. От 2016 до 2017 година Томас отговаря за европейската стратегия за развитие на Nokia, която включва няколко бизнес направления и пазари. От 2017 до 2018 година той е член на изпълнителният борд на T-Systems Austria GesmbH. Томас Арнолднер поема поста главен изпълнителен директор на A1 Telekom Austria Group от 1 септември 2018 година.

Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

Ювентус дава трима за Пол Погба

Ювентус не се отказва от желанието си да върне Пол Погба в Торино. Италианският гранд ...

Почти всеки работещ у нас – с кредит

2,47 млн. българи имат заеми, а някои от тях имат и повече от един, сочи ...

Бягане с ботуши през юли

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати. Коментар ...

Ердоган игра вабанк. И изгуби

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати. Заради ...

Вдигнаха изтребители заради израелски самолет

Два хърватски изтребителя МиГ пресрещнаха днес израелски самолет, който навлезе във въздушното пространство на Хърватия, ...

Мощна експлозия в китайски завод

Мощна експлозия разтърси днес завод за газификация в Централен Китай. Взривната вълна изпотроши прозорците на ...