Home » Любопитно » Тофу: интересна и изненадваща храна, която ще ви изуми (ВИДЕО)

Тофу: интересна и изненадваща храна, която ще ви изуми (ВИДЕО)

Тофу е странна храна, която е изключително високо ценена заради своите хранителни свойства.

Смята се, че, тофу е измислено преди около 2000 години в Китай. С течение на времето популярността на този продукт нараства и той се разпространява в други райони на Азия, като Япония и Корея.

Тъй като тофу е с високо съдържание на протеини и с ниско съдържание на калории и мазнини, то често се използва като заместител на месото, поради което е особено популярно сред вегетарианците и веганите в Западния свят. Но в Азия то е популярна съставка, която присъства в голямо разнообразие от ястия — от салати до десерти.

Но какво всъщност представлява тофу? Известно също и като соево сирене, то се произвежда от соя и по-точно от пресечено соево мляко.

Вижте още няколко любопитни факта за тофу:

  • Създадено е в Китай преди около 2000 години по време на династията Хан (206 г. пр. Хр. — 220 г.). Не са ясни подробностите около създаването му, но според местна легенда е измислено от китайски готвач, който случайно сложил в соевото мляко водораслото nigari, като по този начин млякото се пресякло, а резултатът бил — тофуто.

  • Тофу е японска дума. Произлиза от китайската дума doufu (мандарин), която буквално означава кълцан боб.

Снимки: shutterstock

  • Тофу се прави по метод, който е сходен с правенето на обикновеното сирене. Започва със соево мляко, добавят се коагуланти, за да се отделят твърдите вещества от течностите. За да се направи тофу соята се изсушава и след това се смила с вода, за да се превърне в мляко. След това млякото се изсушава с коагуланти, като ензими, соли или киселини. Накрая, течността, известна като суроватка, се изцежда и соевото сирене се пресова на малки блокове.

Снимки: shutterstock

  • Храната е тясно свързана с будизма. Разпространението на тофу в Корея и Япония съвпада с разпространението на будизма. Будизмът вярва, че убийството има негативни кармични последици за задгробния живот. В резултат на това убеждение много будисти са вегетарианци.

  • Тофу е много здравословно. Това показват редица проучвания върху свойствата на соевите протеини, изготвени през последните няколко години. Според експертите по хранене и здравословен начин на живот, редовният им прием може да понижи нивата на лошия холестерол до 35-40% . Този протеин е с ниско съдържание на калории и също така е чудесен източник на голямо разнообразие от важни витамини, минерали и микроелементи, включително манган, калций, селен, фосфор, мед, магнезий, желязо и цинк.

  • Тофу е бил ценен деликатес още по времето на самураите. Този продукт е бил неделима част от менюто на управляващата класа по време на периода Камакура (1185 — 1333), когато в Япония на власт е феодално военно правителство.

  • Тофу е сред храните, които променят консистенцията и вкусовите си качества, когато бъдат замразени и след това размразени След този процес то става по-шуплесто и твърдо.

  • Сиренето тофу е универсален продукт — може да се вари, запича и пържи, да се приготвя на пара. Тофуто има неутрален аромат, поради което по време на готвенето трябва да се сложат повече подправки или се добавя сос. То може да се консумира и директно, овкусено с различни подправки или мариновано със смес от доматен сос, зехтин, босилек, чеснова каша и черен пипер.

Снимки: shutterstock

Освен това то има свойствата на гъба и абсорбира вкуса на другите храни, с които се приготвя. Точно заради това е сред продуктите с най-разнообразно приложение в азиатската кухня.

Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

Шоуто на Слави разкри: Кражби на субсидии в партиите в България

Според закона държавната субсидия за политическите партии е 11 лв на получен за тях глас. ...

Връщат часовника за 7707 кандидат-пенсионери

НОИ ще върне часовника за 7707 кандидат-пенсионери. Толкова са хората подали заявление за пенсиониране от ...

Токът за индустрията в Швеция по-евтин от нашия

Индустрията в Швеция и Финландия плаща по-ниска цена за електроенергия от българската. Това показва доклад ...

Пиян мъж би полицай в Бяла Слатина

Мъж е задържан за проява на агресия към полицейски служители в Бяла Слатина. Това съобщиха ...

Мая Манолова се зае с Търговския регистър, видя ФАКТИ

Омбудсманът Мая Манолова издейства среща с министъра на правосъдието Данаил Кирилов на група адвокати, които ...

В „Северен“ отличават ръководителите на образователни институции

„Отново заедно дни преди 24 май“ – така кметът на район „Северен“ инж. Ральо Ралев ...