Home » Любопитно » Тичайте при лекар, ако имате тлъстини тук

Тичайте при лекар, ако имате тлъстини тук

Проучване сред голяма група жени, които вече са преминали през менопаузата, установило, че рискът от сърдечносъдови заболявания е свързан с натрупването на мазнините по тялото.

Съществуващите проучвания показват, че индексът на телесна маса на човек (ИТМ), изчислен на базата на общото тегло и височината, е тясно свързан с риска от сърдечносъдови събития. Колкото по-висок е ИТМ, толкова по-голям е рискът от инсулт, сърдечни заболявания и подобни събития и състояния.

Новите изследвания от Медицинския колеж на Алберт Айнщайн в Ню Йорк и други институции насочват към още един потенциален фактор, а именно – мястото, на което мазнините се натрупват по тялото, пише на сайта medicalnewstoday.com.

Новото проучване, резултатите от което са публикувани в Европейския сърдечен журнал, разглежда данни от 161 808 жени на възраст 50-79 години, за да се установи дали ИТМ или разпределението на мазнините е свързано с кардиоваскуларен риск. Всички участници били записани в Инициативата за здраве на жените. Следяло се състоянието им непрекъснато от 1999 г. до края на февруари 2017 г. През целия период на изследването обаче изследователите регистрирали 291 нови случая на сърдечносъдови заболявания.

Формата на тялото е от изключително значение

В проучването изследователите измервали мастната тъкан в тялото чрез двойна енергийна рентгенова абсорбциометрия. Това представлява вид сканиране, което оценява мастната, мускулната и костната плътност на човека. Екипът намерил най-застрашения модел.

Жените с най-висок процент на мазнини около корема и ханша, или иначе казано – форма на тялото тип ябълка, са имали най-висок риск от сърдечносъдови заболявания.

Тези жени са имали повече от три пъти по-висок риск от сърдечносъдови заболявания от връстниците им с нисък процент на мазнини около корема и по-висок процент мазнини по краката – форма на тялото тип круша.

“Все пак, телесното тегло изглежда не засяга този риск. Нашите резултати показват, че жените след менопауза, въпреки че имат нормално тегло, могат да имат различен риск от сърдечносъдови заболявания поради различното разпределение на мазнините около талията или по краката им. В допълнение към общия контрол на телесното тегло, хората може да се наложи да обръщат внимание и на регионалните си мазнини, дори и на тези, които имат нормален ИТМ”, казва водещият автор д-р Кибин Ки.

Освен това изследователите твърдят, че само намаляването на количеството на мастните телесни мазнини може да помогне за понижаване на риска от сърдечносъдови заболявания. Изследователите изчисляват, че при около 6 от 1000 участници на година може да се предотвратят сърдечносъдовите заболявания.

Сред 1000 жени, които увеличават мастната тъкан между 42 и 49%, около три случая на сърдечносъдови заболявания на година могат да бъдат предотвратени, установили изследователите.

Въпреки това д-р Ки предупреждава, че тези данни може да не се отнасят за всички.

“Важно е да се отбележи, че участниците в нашето проучване са били жени в постменопауза, които са имали относително по-висока мастна маса както в зоните на талията, така и по краката им.

Дали моделът на асоциациите може да се обобщи за по-младите жени и за мъжете, които имат относително по-ниски регионални нива на мазнините, остава неясно”, казва той.

В същото време, изследователите смятат, че настоящите им открития дават основание да се използват измервания, различни от ИТМ, когато се има предвид рискът от сърдечносъдови заболявания.

“В рутинната клинична практика ИТМ е общ подход за оценка на риска от сърдечносъдови заболявания, но обикновено само при хора с ИТМ между 25 и 34,9”, обяснява Ки.

  • “Някои хора, които са категоризирани с нормално тегло, може да не бъдат признати като изложени на повишен риск от сърдечносъдови заболявания, дължащи се на разпределението на телесните мазнини, и затова да не се препоръчват превантивни мерки.

Нашите констатации подчертават необходимостта от използване на антропометрични мерки, които по-добре отразяват регионалното разпределение на мазнините, за да се идентифицира повишеният риск от сърдечносъдови заболявания.

Това са важни изследователски насоки за бъдещи изследвания на хората”, добавя той.

Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

Венци Стефанов: Не сме виновни за бъркотията във футбола ни

Президентът на Славия Венци Стефанов продължава да е компетентен по всички проблеми на родния футбол. ...

Юношите на Левски с обрат срещу ЦСКА във вечното дерби (видео)

Левски се наложи с 3:2 над ЦСКА след драматичен двубой и обрати в мач от ...

Лекари алармират: Има 900 причинители на рак

В продължение на 35 години експерти от Международната агенция за изследвания на рака събират данни ...

Кремъл към Анкара: Не се месете в Сирия!

Турция не трябва да се меси в главния сирийски въпрос, а именно намирането на политическо ...

Юношите на България до 17 години с тежко поражение

Националният отбор на България до 17 години отстъпи с 1:4 на Австрия във втория си ...

Продават къщата, в която Моцарт е написал първата си симфония

Лондонският таунхаус Mozart Terrace house, построен от типичната за Лондон, червена тухла, е мястото, където ...