Home » Здраве » Тези 10 бързи и лесни теста ще ви помогнат да проверите качеството на храната
Тези 10 бързи и лесни теста ще ви помогнат да проверите качеството на храната
Тези 10 бързи и лесни теста ще ви помогнат да проверите качеството на храната

Тези 10 бързи и лесни теста ще ви помогнат да проверите качеството на храната

Все пак има лесни и бързи начини, които да ви помогнат да разберете дали продуктите, които сте купили от супермаркета или пазара са качествени и пресни. Ето няколко бързи и лесни начина, които можете да направите сами вкъщи — или дори още докато пазарувате в супермаркета.

Пиле

Обърнете внимание на белите ивици и дебелия слой мазнина върху пилешките гърди. Това означава, че в птиците са инжектирани хормони на растежа и те са натрупали тегло твърде бързо. Такова месо е вредно за здравето.

Обърнете внимание и на цвета: ако е жълтеникав, не е прясно. Суровите пилешки гърди трябва да са розови и да не са прекалено меки.

Извара или меко сирене

Капка йод ще ви помогне да проверите дали изварата съдържа нишесте. Ако да, петното ще стане тъмносиньо, а ако не — цветът на йода няма да се промени.
Оставете малко извара при стайна температура. Ако съдържа растителни мазнини, ще се оцвети в жълто. След този тест истинското сирене или извара може да вкисне, но няма да си промени цвета.

Пчелен мед

Изсипете малко мед върху равна повърхност. Фалшивият мед капе и веднага се разпространява по повърхността. Висококачественият мед е доста гъст и тече на тънка ивица.

Ако усетите вкус на карамел, това означава, че медът вече е нагряван. Ако ви се стори прекомерно сладък, медът съдържа бяла захар.

Риба

Прясната риба не трябва да е с мътни очи, а здравите хриле винаги са яркочервени. Кожата трябва да има естествен металически блясък, а люспите трябва да са плътно прикрепени към тялото.

Заквасена сметана

За да проверите дали сметаната съдържа растителни мазнини, разбъркайте една лъжичка от нея в чаша гореща вода. Ако е с лошо качество, ще се образуват бели люспи. Истинската заквасена сметана ще се превърне в хомогенна гъста течност.

Сирене или кашкавал

Можете лесно да забележите сиренето съдържа растителни мазнини. То се разпада, когато го режете (не се отнася за твърди видове сирена като чедър). Ако го извадите от опаковката, ще изсъхне и ще се напука.

Оставете малко кашкавал при стайна температура. Висококачественият продукт просто ще омекне, но ако изсъхне и върху се появи влага, по-добре го оставете.

Свежи подправки

Стиснете връзката копър в ръка. Ако листата висят настрани, вече е започнал да увяхва. Освен това, ако цветът е прекалено тъмен и стъблата са твърде дълги, това означава, че съдържа нитрати. Свежите подправки винаги са естествен зелен цвят.

Месо

Когато избирате месо, натиснете го с пръст. Прясното месо трябва да е достатъчно еластично, за да не остане отпечатък.
Нарежете едно по-голямо парче наполовина: ако месото е тъмно, но има бели контури, това означава, че срокът му на годност е удължен с добавки. Подсушете с хартиена салфетка — прясното месо не трябва да оставя твърде много влага и кръв по нея.

Замразени зеленчуци и плодове

Проверете дали опаковката не е пълна с лед. Ако е така, не са съхранявани правилно. Изберете продукти, които имат само скреж по тях.

Сладолед

Оставете любимия си сладолед на стайна температура. Ако съдържа растителни мазнини, ще остане замразен за по-дълго време и накрая ще се стопи до течно състояние.

Качественият сладолед ще се разтопи в гъста кремообразна субстанция.

Източник: fakti.bg

Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

Експерт: Колите трябва да са по-некачествени

Високото качество и надеждност застрашава бъдещето на автомобилните производители, смята експертът на британското сп. Auto ...

Кой трябва да каже какво да гледаш по БНТ?

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати. Коментар ...

F-16 е най-подходящ за България

Като пряк участник в разговорите за F-16, мога да кажа, че не е имало никакво ...

На „Слънчев бряг“ лекари не лекуват българи*

Последният път, когато бях в “Слънчев бряг” преживях такъв стрес, че вече пета година не ...

Съдят баба, теглила кредити от името на други хора

Пенсионерка изтеглила кредити за над 16 бона на имената на други хора, съобщи BulNews. От ...

Хитра пенсионерка прибра 16 бона с измамна схема

Алчна пенсионерка изтеглила кредити за над 16 бона на имената на други хора. Днес от ...