Home » България » Тежко поражение за Ердоган на изборите. Клати ли се тронът му?

Тежко поражение за Ердоган на изборите. Клати ли се тронът му?

Съдбоносни избори в Турция. Президентът Ердоган загуби в мегаполиса Истанбул, откъдето започва историческата му кариера като кмет.

Неговата партия печели повече кметски места в страната, но пък губи и в други големи градове като столицата Анкара. Всичко това, след като за предизборната кампания бяха впрегнати всички сили. Дори беше използвано и името на България.

Според мнозина резултатите от този избор ще бъдат знак за бъдещето на управлението на Ердоган, което все по-често бива определяно като режим, а самият той като султан на модерна Турция.

Междувременно изказването на турския външен министър за намеса на Анкара в промените в Закона за вероизповеданията у нас предизвика остри реакции. Премиерът Борисов от своя страна го отдаде на предстоящите избори в югоизточната ни съседка. Но припомни, че страната ни също се намира пред такива.

„Никоя чужда страна няма право да се меси по такъв начин в работите на която и да било държава. Друг е въпросът дали това наистина се е случило. Факт е обаче, че Турция не се извини“, отбеляза лидерът на Народна партия „Свобода и достойнство“ Орхан Исмаилов пред Bulgaria ON AIR.

Той посочи, че са пълни глупости спекулациите, че Турция иска да анексира български територии. „Това са пълни глупости. За съжаление такива партии като ВМРО и така наречените патриоти винаги се възползват от такава ситуация“, посочи Орхан Исмаилов. За мен истинският патриот не е този, който ходи пред чужди посолства, за да протестира, а този, който обединява всички. Пример за това е новоучредената коалиция „Българските родолюбци“. Тя ще се яви на изборите за Европейски парламент. Листата ще се води от Веселин Марешки, а Орхан Исмаилов ще е втори.

В момента няма друга коалиция, в която да присъстват всички етноси, посочи лидерът на НПСД. Според него има опити за влияние отвън, но българските политици трябва да се обединят и да не допускат чужди влияния. „Сега, ако кажем, че Турция няма интерес на Балканите – ще излъжем“, подчерта Орхан Исмаилов.

Той подчерта, че изборите в Турция са много важни, защото показаха, че демокрацията в страната е жива и хората определят тези, които искат да ги управляват. Ердоган не се страхува от избори, посочи Орхан Исмаилов. Той посочи, че очаква промяна в политиката на турския президент, която да бъде насочена към икономически подем на страната.

„Трябва да се обърне внимание на предизборната кампания, която самият Ердоган водеше. Тук става въпрос за местни избори, а единственият глас, който се чуваше през цялото време, беше на президента – пълен абсурд. Турският държавен глава противопоставяше обществото, като нееднократно обяви за „терористи“ всички поддръжници на опозиционните партии“, коментира в студиото на „България сутрин“ журналистът Тайфур Хюсеинов.

България
Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

Проговори легендарна поп фолк икона от 90-те (ВИДЕО)

Много изпълнители, чиито звезди изгряха в зората на поп фолка, днес са само спомен. Други ...

Business Insider: НАТО се готви за война в сърцето на Европа

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати. Погледите ...

Ламбо диша сам, иска да се прибира

Любимият на поколения българи актьор Стефан Данаилов е по-добре, в съзнание е, диша без апарат, ...

Калоян Паргов: Люлин заслужава многофункционална спортна зала

“Люлин е шестият по големина град в страната и заслужава многофункционална спортна зала и спортни ...

Румен Радев е в Япония за интронизацията на императора

Президентът Румен Радев е на посещение в Япония за интронизацията на император Нарухито, съобщиха от ...

Нефтохимик се завръща на стадион “Лазур“ под наем

Нефтохимик ще се завърне на ст.“Лазур“, научи Флагман.бг от изключително достоверен източник. Очаква се днес ...