Home » Авто » Тествахме новото GLE 450 на Mercedes

Тествахме новото GLE 450 на Mercedes

Въпреки смяната на поколенията, Mercedes-Benz GLE запазва своята изначална концепция, но наред с това притежава и от всички дизайнерски решения, присъщи за новите SUV-та на марката. Стилът е модерен, но заложените още с дебюта на ML черти от преди 20 години са налице и тук. Новото GLE вече е и на нашия пазар, а екипът ни направи обстоен тест на най-мощната модификация 450, която се предлага на българския пазар. Ето и по-конкретно за какво иде реч.
Екстериор

Тествахме новото GLE 450 на Mercedes

На пръв поглед автомобила изглежда по-компактен. Няма ги вече острите разграничения в поясната линия, а фаровете и задните светлини са по-компактни. Ако обаче погледнете техническите характеристики на новото GLE ще останете удивени, че то превъзхожда предишния модел със 105 мм на дължина, с 12 мм на широчина и само височината е намалена с 24 мм. Коефициентът на въздушно съпротивление също е много добър за автомобил от този клас. Той е 0-29.
Интериор

Тествахме новото GLE 450 на Mercedes

Междуосието е почти три метра, като цялата „добавка“ от 80 мм е предназначена за повишаване на комфорта на пътниците на втория ред. Диванът на втори ред е разделен в пропорции 40:20:40, като двете странични места се характеризират с доста повишен комфорт. Те почти не отстъпват на предните две кресла. Отпред също е работено върху повишаване на комфорта.

Тествахме новото GLE 450 на Mercedes

Инженерите са променили ъгъла на ветроупорното стъкло, което позволява да се увеличи пространството, през което влизат и излизат водачът и пасажерът до него. Що се отнася до багажното отделение, то е прибавило 135 литра и вече е 825 литра. Тестовият автомобил, който ни бе предоставен от вносителя на марката у нас, беше и с опционален трети ред седалки, които също са удобни, но когато са в разгънато положение, мястото за багаж е недостатъчно.

Тествахме новото GLE 450 на Mercedes

Като цяло салонът на новото GLE няма нищо общо с този на предшественика му. Вече няма никакви аналогови уреди, а вместо тях са налични новите огромни екрани на MBUX системата. Те включват приборен панел и сензорен екран на мултимедията. Около дисплея в средата са разположени огромен брой дефлектори на системата за вентилация, но въпреки това тази система е малко по.шумна. В тъмната част на денонощието колата впечатлява със своето амбиентно осветление, което променя цветовете си в зависимост от това какъв режим е избран.
Двигател и ходови характеристики

Тествахме новото GLE 450 на Mercedes

Едно от най-ефективните нововъведения, е хидропневматичното окачване E-Active Body Control (E-ABC), управляващо всяко от колелата на автомобила поотделно. Тази иновация, чрез системата Road Surface Scan, сканира пътната повърхност и настройва окачването предварително. Още една система, наречена Curve, ни впечатли с уникалната си работа да предотвратява крен в завоите.

Тествахме новото GLE 450 на Mercedes

Така колата вози изключително меко, но същевременно е стабилна и крен в завоите почти не се усеща. Автомобилът се представя отлично, както на магистрала, така и на планински път с много завои. Що се отнася до офроуд възможностите на колата, то и там изненади няма. Предвиден е специален всъдеходен режим Rocking mode, който обаче е опция и се предлага с пакета Offroad. Той е способен бърза да регулира автоматично клиренса на колата, както и да увеличава и намалява налягането в гумите.

Тествахме новото GLE 450 на Mercedes

Най-мощната версия към момента, която е налична на шия пазар и която имахме възможност да изпитаме, разполага с шестцилиндров бензинов агрегат, която е то типа на т.нар. меки хибриди – разполага с 48-волтова електрическа система. Шестакът на Mercedes-Benz GLE 450 е трилитров, а мощността му е 367 конски сили. Максималният въртящ момент е 500 Нм, които са напълно достатъчни за перфектно ускорение и доускорение. Моторът работи съвместно с деветстепенна автоматична трансмисия и с електрически стартер-генератор EQ Boost, който при ускорение добавя 22 конски сили към и без това немалката мощност.

Тествахме новото GLE 450 на Mercedes

Паспортните данни сочат, че ускорението до 100 е 5.7 секунди, което наистина е така. Колата е динамична, воланът – информативен, а возията – стабилна и мека. За някои може би ще е недостатък и по-големия разход на гориво, който след близо 1000-километровият тест, направен от нас, беше 14.7 литра на 100 км. Става дума за среден разход на гориво, при това в по-голямата му част, извънградско.

Тествахме новото GLE 450 на Mercedes

Иначе пълноприводната трансмисия на версията 450 е по-различна от базовата 4Matic. Трансмисия с многодискова муфа и включващи се при нужда задвижващи предни колела, управляващи се от прецизна и много бърза електронна система, както и пълноценен демултихрликатор (опция с пакета offroad) дават на GLE 450 доста предимства извън асфалта. Колата разполага и с приличен клиренс от 290 мм, което я прави отлична, дори и за по-трудни терени в пресечена местност.
Цена

Тествахме новото GLE 450 на Mercedes

Всичко, което казахме до тук, както и типичното прецизно немско качество на материалите и на самата изработка, предполагат и съвсем не ниска цена. Най-мощната версия 450 всъщност не е най-скъпата. Тя обаче не може да се определи и като евтина. Базовата ѝ цена стартира от почти 133 000 лв с ДДС. Ето и цялата ценова листа на новото GLE.

Тествахме новото GLE 450 на Mercedes
Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

Албания иска Косово в балканския Шенген

Албания ще бъде част от балканската версия на Шенген, само ако и Косово е част ...

Букмейкър: Йорданка Фандъкова печели вота в София

Светът на хазарта отдавна е излязъл извън рамките на спорта. Коефициентите на сайтовете за залагания, ...

Само хибриден Jazz за Европа

На салона в Токио Honda представи новото поколение на субкомпактния Jazz. Моделът ще стане първият ...

Гавра със смъртта на наръгана 17 пъти с нож жена

След като преди дни стана ясно, че Върховният касационен съд е намалил с 10 години ...

Правосъдие за всеки: Вземете си отпуск, предстои решителният ден!

Гражданската инициатива „Правосъдие за всеки“ анонсира днешния пореден протест срещу избора на Иван Гешев за ...

Турция обяви край на офанзивата в Сирия

Турция официално обяви края на своята офанзива в Северна Сирия. Това заяви турският външен министър ...