Home » Авто » Тествахме колите на бъдещето (без шофьор)

Тествахме колите на бъдещето (без шофьор)

Париж, Франция. Екип на mobile.bg от мястото на събитието.

Технологиите в днешно време се развиват изключително бързо, като това в голяма степен важи и за автомобилите. Компаниите производители на конвенционални коли напоследък обръщат все по-голямо внимание на електрифицирани превозни средства, снабдени с всевъзможни технологии за тяхната автономност.

Тествахме колите на бъдещето (без шофьор)

При автомобилите автономното управление е разделено на пет основни нива. Първите три изискват намеса от страна на водача, докато четвърто и пето ниво на автономност включват висока и пълна автоматизация на превозните средства. Френската марка Renault е една от компаниите, които сериозно се занимават с т.нар. автомобили на бъдещето.
Експериментът
От Режията работят много усилено върху експериментален проект, който се провежда в местността Сакле, разположена на 25 километра от центъра на Париж. Мястото представлява високотехнологичен изследователски център, в който Renault разработва тези коли-роботи съвместно с още няколко технологични компании. Експериментът е в доста напреднала фаза, а за да ни покажат до какъв етап е стигнал той, французите от Renault ни заведоха във въпросния кампус Сакле.

Тествахме колите на бъдещето (без шофьор)

Там екипът ни имаше възможността да изпита качествата на автономната кола на Renault в реални пътни условия. Иновационното превозно средство е базирано на електрическото Zoe, разполага със сложна система от шест лидара и пет камери, използва GPS-данни, а цялата тази информация се обработва от мощен компютър, интегриран в багажното отделение на електромобила.
Четвърто ниво на автономност
Това, в което се убедихме, е, че френските инженери са достигнали заветното четвърто ниво на автономност и много скоро ще направят автомобил, който няма да има нужда нито от волан, нито от педали. Към момента автомобилите се движат абсолютно самостоятелно, но разполагат с волан и педали и човек може да поеме контрола във всеки един момент.

Тествахме колите на бъдещето (без шофьор)

Отделно, цялото трасе, което е част от „цивилната пътна мрежа“ на града, е осеяно с камери, следящи движението на автономните коли от специален контролен център. Диспечерът там също може да се намеси при възникнала опасност. Това обаче изобщо не се наложи, защото автомобилът, в който имахме възможността да се возим, си свърши перфектно работата.
Технологията
В 20-километровия участък колата преминава кръстовища, кръгови движения, спира на светофари, завива, маневрира, следи трафика и паркира абсолютно самостоятелно. Целта и посоката на движение се задават подобно на стандартна GPS-навигация, натиска се сензорен бутон GO и колата започва да се движи абсолютно самостоятелно. Основна роля за тази автономна работа, както вече споменахме, има лидарната система на автомобила.

Тествахме колите на бъдещето (без шофьор)

Понятието „лидар“ идва от военната терминология и е съкращение от Light Identification Detection And Ranging. Технологията най-общо казано представлява система за дистанционно получаване на информация за отдалечени обекти, което става чрез сензори – активни оптични системи, използващи за целта лазери и камери.
Пречките
Системата работи чрез явленията отражение на светлината и нейната дисперсия в прозрачна и полупрозрачна среда. Поради тази причина тя все още не работи добре при лоши метеорологични условия, но автономният електромобил има защита и когато въпросните условия са неподходящи, отказва да задейства системата и управлението трябва да се поеме ръчно.

Тествахме колите на бъдещето (без шофьор)

От видеото, което направихме, можете да се убедите в автономните възможности на електрическото Zoe, а наличието на човек зад волана е свързано както с все още експерименталния характер на програмата, така и с европейското законодателство, според което в колата трябва задължително да присъства правоспособен водач с валидна шофьорска книжка, който да следи внимателно движението и при нужда веднага да може да поеме управлението.
Бъдещето
Идеята е, след като експериментът бъде изцяло завършен, електромобилите разработени от Renault и партньорите им от Transdev, да започнат да се използват като услуга за споделена мобилност. Това, най-общо означава, че чрез приложение от смартфона всеки ще може да си поръча автономно Renault и да отиде с него където си поиска. Времето, когато ще се случи това, изглежда все по-близо. Иначе автомобилите на бъдещето са готови. Вижте.

По време на теста, който направихме с автономните коли на Renault, специалистите от Transdev, които са партньор на Режията в проекта, ни показаха и автономна „маршрутка“, която се нарича i-Cristal и която вече работи в кампуса Сакле. Към момента се използва само нощем и превозва пътници от ЖП гарата на комплекса Сакле до изследователския център. I-Cristal също се следи непрекъснато от контролния център.

Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

Община Царево вече глобява за палатки и каравани на плажа

Въпреки ветото на президента върху забраните за къмпингуване община Царево вече налага солени глоби за ...

Пускат тол системата от 16 август

Системата за електронно събиране на пътни такси на база изминато разстояние – тол, за пътните ...

Къде има най-голям шанс да ви върнат портмонето

Ако си изгубите портмонето, шансът да ви го върнат в Германия е по-голям, отколкото в ...

Българин ще е лицето на ЕК в Хърватия

Европейската комисия назначи българина Огнян Златев за началник на представителството на ЕК в хърватската столица ...

BMW с 10 хиляди Нютонметра (ОБНОВЕНА)

ОБНОВЛЕНИЕ: В отговор на запитване на Roadshow инженер от BMW е уточнил броя на Нютонметрите. ...

Икономист: Намаляване на ДДС ще даде тласък на потреблението

Намаляването на ДДС и въвеждането на диференцирана ставка ще даде тласък на потреблението. Това обяви ...