Home » Свят » Тереза Мей ще поиска отлагане на Брекзит

Тереза Мей ще поиска отлагане на Брекзит

Британският премиер Тереза Мей ще поиска от Европейския съюз да отложи Брекзит с поне три месеца, след като плановете ѝ за трети вот на два пъти отхвърлената сделка с Брюксел се оказаха в задънена улица, предаде Ройтерс.

Близо 3 години след референдума, на който Великобритания гласува за развод с ЕС, напускането ѝ остава несигурно. Възможните варианти варират от продължително отлагане през одобряване на сделката до Брекзит без споразумение или нов референдум, съобщи БНР.

Десет дни преди 29 март, за когато е насрочен Брекзит и два дни пред среща на върха на ЕС в Брюксел, говорител на Тереза Мей съобщи, че тя ще пише днес на председателя на Европейския съвет Доналд Туск с искане за отсрочка. Не е ясно колко дълго ще бъде исканото отлагане. За тази цел и британският парламент трябва да приеме промени в закон, който залага 29 март за дата за напускане на ЕС.

Отлагане на Брекзит след 29 март не е нито очевидно, нито автоматично, обяви в реакция Елисейският дворец, който настоя Лондон да предложи надеждна алтернатива за Брекзит в най-близките дни или часове. „Или споразумението, постигнато с 27-те страни, оставащи в ЕС, ще бъде подкрепено с мнозинство в британския парламент до 29 март, или ще се окажем в ситуация на Брекзит без сделка“, се казва в изявление на френското президентство.

Европейският съюз има пълно единство по въпроса за Брекзит, заяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск в Дъблин, където разговаря с ирландския премиер Лео Варадкар за политическата несигурност в Лондон, както и за подготовката за Брекзит без споразумение. Двамата очакват предложенията, които ще направи Лондон преди срещата на върха на ЕС в четвъртък и петък.

На свой ред главният преговарящ на ЕС за Брекзит Мишел Барние каза, че чака да види причините, които Лондон ще даде, за евентуална отсрочка. Има различни възможни сценарии, решението ще бъде взето от лидерите на ЕС въз основа на предложенията на Мей, допълни Барние.

Великобритания
Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

Новият ЕП остава на позицията си за Брекзит

Евродепутатите се ангажират да отхвърлят всяко Споразумение за оттегляне без предпазния механизъм, т. нар. „backstop” ...

Мариана Маринова от „Фермата” има син от известен бос

Мариана Маринова, звездата в отбора на богатите, който тъне лукс в хитовото тв риалити „Фермата”, ...

Няма вече наточена Lada Granta

АвтоВАЗ закри проекта по създаването на наточена модификация на модела Granta, като причините, които посочват ...

Интерпол не дири с червена бюлетина Желяз Андреев ВИДЕО

Официално червената бюлетина за издирване на Желяз Андреев от Интерпол е свалена. Това обяви самият ...

Ще се изненадате: Чуйте звука на електрическото Porsche Taycan

В конфигуратора на новото електрическо Porsche се появи интересна опция – mp3-файл за 500 долара. ...

В небраното лозе на шпионите

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати. След ...