Home » Свят » Тереза Мей не се отказва! Иска ново гласуване

Тереза Мей не се отказва! Иска ново гласуване

Тереза Мей се надява да върне своя проект за Брекзит отново в парламента през следващата седмица, след като той бе отхвърлен за трети път в петък от депутатите, пише The Guardian. Тя намеква за вероятността от общи избори, тъй като парламентаристите „са стигнали до предела“ на процеса Брекзит. Те може да се обявят, ако парламентът пак не се съгласи с нейните предложения.

Макар че в сряда победеният британски министър-председател с драматичен жест обеща да предаде ключовете от „Даунинг Стрийт“ 10 веднага, ако колегите й тори подкрепят отхвърлянето на споразумението, парламентът гласува срещу това в петък с 344 срещу 286 гласа.

Вотът в Долната камара на британския парламент се проведе в деня, когато Обединеното кралство се очакваше да напусне ЕС, а площадът пред Уестминстър беше препълнен от протестиращи привърженици на Брекзит.

Цяла поредица от консерватори, поддръжници на напускането на ЕС, които на два пъти гласуваха против нейната сделка, като Борис Джонсън, Джейкъб Рийс-Мог и бившият министър за Брекзит Доминик Рааб, промениха мнението си и бяха готови да я подкрепят. Но тъй като лейбъристите не пожелаха да сменят позициите си, а Демократичната юнионистка партия и нейните 10 депутати неумолимо продължаваха да са в опозиция, за Мей никак не беше лесно да си осигури мнозинство.

Резултат беше чувство за слисващо недоверие в Уестминстър. На въпроса какво следва оттук насетне, източник от правителството отговаря на вестник съвсем кратко и ясно: „Последният да излезе, изгасете светлините.“

Веднага след като бе обявено поражението Мей заяви на депутатите: „Решението на Камарата ще има печални практически последици. Присъдата е че Обединеното кралство е длъжно да напусне Европейския съюз на 12 април. Само след 14 дни.“

Според сделката, която бе договорена с европейските лидери в Брюксел миналата седмица, ако Мей прекара своя проект в парламента, Брекзит щеше да се отложи до 22 май. Сега тя ще трябва да се върне в Брюксел и на 10 април да се свика спешно среща на върха на Европейския съвет.

27-те държави от ЕС очакват Мей да ги помоли за по-голяма отсрочка – това ще изисква от Великобритания да участва в европейските избори през май – или само два дни по-късно да се съгласи на Брекзит без сделка. Помощниците на Мей обаче разчитат, че все още и датата 22 май ще се разиграе като карта в преговорите, ако следващата седмица се приеме нейното предложение.

Великобритания
Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

Бойко Борисов: Интриганти изритаха шефа на НСО

Премиерът Бойко Борисов още повече засили съмненията около оставката на шефа на Националната служба за ...

В Германия издирват красива българска ученичка

Вече повече от седмица няма никаква информация за това къде се намира българската ученичка Йелиз. ...

Американският шпионин остава зад решетките в Москва

Съд в Москва удължи днес до декември срока на предварителния арест на американеца Пол Уилан, ...

Новата стара стратегия на САЩ за завладяване на Русия

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати. Новата ...

Борисов: Защо ни е ресор Земеделие, там парите са разпределени ясно

Някой си измисля глупости и вие ме карате да ги коментирам. Това заяви премиерът Бойко ...

Меркел все още води колоната в Германия

Подкрепата за Германската социалдемократическа партия (ГСДП) сред избирателите е нараснала с два пункта за последната ...