Home » България » Teменужка Петкова: Важно е да реализираме проекта Белене

Teменужка Петкова: Важно е да реализираме проекта Белене

“Туркменистан е 4-та в света по запас на природен газ. Енергетиката бе основна тема при посещението на премиера Борисов. Повече от 20 години се водят дебати за статута на Каспийско море, но за радост миналата година той бе уреден. Подписано е споразумение между България и Туркменистан за предоставяне на обеми природен газ“, това заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова в ефира на БНТ.

„Обсъдихме възможности за суапови сделки по инфраструктурата между Туркменистан и Русия, а и доставки на газ по Транскаспийски газопровод. Първо, може би е важно да кажем това, че в рамките на посещението на премиера Борисов и водената от него делегация, успяхме да осъществим две възможности за обсъждане на взаимоотношенията с Туркменистан. От една страна беше проведено заседание на междуправителствената комисия, от друга страна, премиерът и водената от него делегация имаше покана и взе участие в Първия икономически каспийски форум. Така че в рамките на тези две събития темата енергетика беше една от най-обсъжданите. Това е Каспийският регион, на който ние изключително много разчитаме, за да реализираме своите приоритети за диверсификация“, отбеляза Теменужка Петкова.

“Беше обсъдена възможността за доставки на природен газ от Туркменистан по инфраструктура, която предстои да бъде изградена, така нареченият Транкаспийски газопровод, който ще даде възможност за доставка на туркменски природен газ към пазарите на Европа през Южния газов коридор“, поясни министърът на енергетиката.

На въпроса може ли да очаква реакция от страна на Европейската комисия, ако „Росатом“ спечели проекта “Белене“, Петкова отговори: „Не, не смятам, че ще има подобна реакция. Както знаете, процедурата, която ние разработихме е публична, прозрачна. Съдържа съответните критерии, изисквания за абсолютен равен достъп на всички желаещи да участват в този тип процедура. Отделно от това самата процедура беше публикувана в официален вестник на Европейския съюз. Спазени са абсолютно всички изисквания на европейското законодателство в областта на атомната енергия“, каза още тя.

“На 19 август ние очакваме да получим заявленията на всички компании, които биха желали да се включат в реализацията на проекта АЕЦ“Белене“, допълни Петкова, като уточни, че процедурата трябва да приключи в срок от 12 месеца. Според нея не бива да се бърза.

Петкова е на мнение, че реализацията на идеята за проекта АЕЦ „Белене“ е важна, тъй като това щяло да помогне за диверсификацията на пазара в България.

Относно задълженията на „Топлофикация-София“ към „Булгаргаз“, министър Петкова обяви, че трябва да се търси път за решение на въпроса извън съдебната зала. Тя добави, че съществува постоянен контакт с кмета на София Йорданка и Фандъкова, както и: “Няма да допуснем да има проблеми в предстоящия отоплителен сезон“.

София / България
Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

Лекари алармират: Има 900 причинители на рак

В продължение на 35 години експерти от Международната агенция за изследвания на рака събират данни ...

Кремъл към Анкара: Не се месете в Сирия!

Турция не трябва да се меси в главния сирийски въпрос, а именно намирането на политическо ...

Юношите на България до 17 години с тежко поражение

Националният отбор на България до 17 години отстъпи с 1:4 на Австрия във втория си ...

Продават къщата, в която Моцарт е написал първата си симфония

Лондонският таунхаус Mozart Terrace house, построен от типичната за Лондон, червена тухла, е мястото, където ...

Какво ще стане с нас, ако ядем по една краставица на ден?

От столетия краставиците са популярна храна в цял свят, а в Индия са се използвали ...

Бивш английски национал с тежки обвинения заради лицемерието спрямо България

Бившият футболист на Ливърпул и национал на Англия – Стан Колимор, атакува остро местните журналисти ...