Home » Мнения » Тема на ФАКТИ: Зимата си отива, а ние и Витоша клеясваме (СНИМКИ)

Тема на ФАКТИ: Зимата си отива, а ние и Витоша клеясваме (СНИМКИ)

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Тази вечер настъпва астрономическата пролет. Сезон на разцвет и ново начало. Българите традиционно вярваме на всякакви максими, които ни освобождават от отговорност и ни учат, че нещата се случват извън нас. В този ред на мисли може би е еретично да смятаме, че нещо ново може да се случи през зимата. Или поне така личи от поредния пропилян сезон, когато говорим за случващото се на Витоша.

Еретици станаха всички тези, които искат Витоша да влезе в 21-и век. Дотолкова се изкриви общественото мнение по темата, че сякаш най-нормалното нещо е планината да тъне в ръжда. Толкова ли се сдвоихме с упадъка, разрухата и останките от соца, че не ни прави никакво впечатление как проспахме поредната зима на Витоша? От която можеха да се възползват около 2 милиона жители на София, а и много туристи. Които обаче оставят да са заглушавани от шепа кряскачи, които се смятат за собственици на планината. Да търсим причина как нещо да не се случи и да не искаме да сме развита страна отдавна е национален спорт.

И понеже достъпът до Витоша е толкова безумно париран, че може би мнозина от вас, не знаят точно каква е ситуацията там, от ФАКТИ решихме да ви покажем за какво безвремие иде реч.

Снимковият материал говори сам по себе си, но ето и малко информация за ентусиастите. От София до планината към момента може да се стигне с два лифта – Симеоновския (кабинков) и Драгалевския (открит). И двата са изключително стари, почти разпадащи се. Превозът до началните им станции се осъществява с автобуси, които са на сериозен интервал, който стига до час. Станциите им са толкова допотопни, колкото и самите съоръжения. Тези лифтове към момента са не просто архаични, а
опасни за ползващите ги. Да избегнете возенето на лифта обаче също е почти толкова неудобно. До „Алеко“, освен с кабинковия лифт, се стига с автомобил и с автобус 66, който пътува само през уикенда и на празници, а последният в посока София е в…16,50 ч. Остана „белият“ вариант – личен автомобил. Да, ама не. На „Алеко“ има малък паркинг, поради което се образува много дълга колона от паркирали коли по шосето. Това затруднява движението по пътя, автобусите минават трудно, а туристите бият допълнителен път, влачейки ски, багаж, малки деца. На „Алеко’ има достатъчно място да се направи по-голям паркинг, например двуетажен, но това означава ново строителство… Все пак за любителите на силните усещания – Симеоновският лифт работи ежедневно през зимния сезон, а след това само събота и неделя, когато работи и Драгалевският.

Въпрос на време е тези лифтове да споделят съдбата на третия, предвиден да вози столичани до по-високи части на планината – Княжевския. През 1991 г. Княжевският лифт блокира поради силен вятър, районът е окупиран от полиция, а хората са сваляни с въжета от кабинките. Към този момент цялото му оборудване е потънало в ръжда, началната станция е изтърбушена, грозен паметник на непукизма.

Начална станция Княжевски лифт

Не по-различно е положението и с редица от съоръженията, които са в същинската част на планината и са предвидени предимно за любителите на зимните спортове. Там положението също е трагично и всичко е за подмяна – Романски лифт, влек Заека, останалите влекове, всичко е платило своя данък на суровите метеорологични условия в сърцето на планината. Ръждясали стълбове, някои от тях килнати, стърчащи метални части, паднали или висящи кабели, които дори пречат на минаването – всичко това създава тягостно чувство за запуснатост, занемареност, неуреденост, разруха, безстопанственост.

И за да се каже „стига“ на всичко това, то стоп на рекапитулацията и няколко думи за възможните решения. Около миналото и кой е виновен да се стигне дотук витаят най-различни теории. Фактът е, че 13 години – между 1999 до 2012г. директор на Природен парк „Витоша“ е Тома Белев. В този период е приет План за управление на парка. Той е направен така, че бламира всякакви нововъдения откъм инфраструктура в парка. И така до пълна победа не „еколозите“ и същевременно пълен упадък на
планината. Същите тези „еколози“ се изявяват като такива еничари, че прогресивните граждани едва посмяват да продумат „подмяна на съществуващите съоръжения“, да не говорим да се осмелят за „ново строителство“. Което, впрочем, е абсолютно нужно. Защото на Витоша няма туристическа инфраструктура, сносен хотел, ресторант, пък камо ли мрежа от такива. И няколко на брой подобни сгради едва ли ще променят коренно тази част на планината. Тъй като нека не се лъжем, тя така или иначе е култивирана и няма кой знае какви характеристики на природен парк. За разлика от южния й склон, който е почти непристъпен и много по-подходящ за любителите на „дивите“ преходи. По този начин ще има и за едните, и за другите.

Задвижвани от електричество, лифтовете са изцяло екологични и не пречат на равновесието в природата. Същевременно са незаменимо улеснение за по-възрастни хора или такива, които искат да започнат пешеходния си преход от по-висока част на планината. Лифтове в България се строят отдавна и никога не са били някакво страшилище или тема табу. Напротив – предназначението им е да се осигури достъп до планината на повече хора – бърз, лесен, и на приемлива цена. Същевременно
практикуването на зимни спортове също не е за „шепа хора с много пари“. Българите, като най-бедни и нещастни в Европа, би трябвало да помислим как да се справим с това. Поради природните дадености, развитието на туризма е наш голям шанс за осигуряване на огромни приходи и популяризиране на страната. И не, всичко това няма да навреди на планината. Ако някой е
мърляч, то той ще е такъв и в София, и на Витоша, и навсякъде. Как така в цял свят могат да се развиват зимните курорти и същевременно да се подържа чистота, пък тук не? За тази цел си има разходи за почистване, глоби за недобросъвестните и като цяло добра организация на всички нива. Към това трябва да се стремим, а не към парафразираната максима „няма лифт – няма проблем“.

Слава Богу наскоро нормалността получи своята трибуна в лицето на групата „Патриоти за София“ в Столичния общински съвет. Оттам внесоха предложение на изменение на плана за управление на Витоша, който вече да допуска модернизиране на всички съоръжения. Бе приета декларация в подкрепа на подобно действие. Бившият вицепремиер Валери Симеонов и министърът на
околната среда Нено Димов пък посетиха началната станция на Драгалевския лифт и също разбутаха темата, заспала зимен сън. Намеси се и спортният министър Красен Кралев, който настоява за нова инфраструктура, покрай кандидатстването за младежки зимни олимпийски игри през 2024 година. Неговото министерство ще инициира законовите промени. И тук е важно да парираме всички, които в този момент ще скочат като по сигнал с дежурната контратеза „Ама това е Цеко…“. Важно е да се разбере, че няма никакво значение кой, а какво ще се случва на Витоша. Защото поради имагинерния страх от „Цеко“ да държим планината като заложник е най-малкото неоправдано. И нека най-сетне се събудим от летаргията и поискаме да заживеем и да се чувстваме като европейци – в града, планината, държавата. И да реализираме пълноценно благословията, която имаме – столица в полите на планина. Такива в Европа се броят на пръстите на едната ръка. Такава разруха обаче няма никъде.

Снимка: Факти

Начална станция лифт Драгалевци

Начална станция лифт Драгалевци

Снимка: Факти

Начална станция Княжевски лифт

Начална станция Княжевски лифт

Снимка: Факти

Снимка: Факти

Снимка: Факти

Снимка: Факти

Снимка: Факти

София / България
Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

Концесията на „Аерогара София“ и какво трябва да очакваме от нея

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати. Може ...

Стана ясно кой е брутално убитият мъж в Пловдив

Йордан И., който бе открит мъртъв по-рано днес, наистина е имал проблеми с алкохола, твърдят ...

Кой ще ни даде парииии?

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати. И ...

ГЕРБ и ДПС – стабилна връзка, но без брак

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати. Коментар ...

Млад шофьор помете стълб, три дървета и гараж, загина на място

20-годишен младеж е загинал, а негов връстник е с опасност за живота след тежка катастрофа ...

Една и съща тежка болест мори Кейт и кралицата

Кралица Елизабет II и Кейт Мидълтън страдат от една и съща нелечима болест, твърдят кралски ...