Home » България » Тема на ФАКТИ: Общината отговори за строежите в Дианабад

Тема на ФАКТИ: Общината отговори за строежите в Дианабад

През тази седмица немалка група жители на столичния квартал „Дианабад“ протестира срещу предвидено застрояване в района на спирката „МГУ“, известен още като „Горичката“. Протестът бе отразен от ФАКТИ. Междувременно от Столична община – Район „Изгрев“ реагираха с писмо, което има за цел да успокои гражданите. Ето какво пишат подчинените на районния кмет инж. Цветомир Жеков.

„По своята същност, повдигнатите теми от страна на гражданите в социалните мрежи и от г-жа Ева Попова, участник в пр. „Хоризонт” по БНР, предполагат доста задълбочена дискусия, но ще синтезираме с няколко изречения основните моменти. При желание и проявен интерес всеки жител на района е добре дошъл в районната администрация за получаване на по-подробна информация!

Застрояване на зеленото пространство, обхващащо карето между бл.32, 56 и 57 в ж.к. „Дианабад”
Редицата възстановени имоти по реституционните закони на Р България с нецелесъобразна форма и местоположение, а именно в зелени площи, налагат изработването на нов ПУП, целящ запазване на съществуващите междублокови пространства. След редица проведени обществени обсъждания, нанесените корекции по постъпили възражения и предложения от хиляди граждани при разглеждането им от ОЕСУТ, СОС приема плана през 05.2015 г. Съгласно същия в имоти – УПИ II и УПИ III, кв. 21а, УПИ I, кв. 21г и УПИ III, IV и V, кв.21, т.нар. „Горичка” се предвижда жилищно строителство. Там има реституирани имоти, но също така има и сериозен процент общинска собственост, което от своя страна се явява сериозен законов механизъм за противодействие и недопускане на застрояване на коментираните територии. Те ще останат зелени пространства и въпреки, че по план се предвижда строителство, ще стартира процедура по промяната му за съответните квартали.

Най-отговорно заявяваме, че от 2012 год. не е инициирано и допуснато нито едно застрояване на общински имот, освен пристройката за 4 градински групи към 133 ДГ „Зорница”. Напротив, работим усилено в посока трансформиране на имоти отредени за застрояване – в имоти за озеленяване. Също така, искаме да успокоим гражданите, че с новите промени в ЗУЗСО, категорично се възпрепятства възможността за промяна на предназначението на имоти за озеленяване, та било то дори и частни!

За имота-частна собственост в кв. 21в, ползващ се за паркинг от преди 2000 год. тече процедура по изменение на регулационен план, като не се променя характера на застрояване, предвиден в действащия план. В момента реализиращите се инвестиционни намерения на територията на района се извършват върху имоти- частна собственост със съществуващо застрояване – бивши производствени зони или с друго ползване, но не и озеленени.“

София / България
Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

Казах на Бен Афлек да не играе Батман

Казах на Бен Афлек да не приема ролята на Батман. Това заяви актьорът Джордж Клуни, ...

Джагър и компания се завръщат с трясък

Музикантите от групата The Rolling Stones са готови да се върнат на сцената, след катоотложиха ...

В Италия разследват Google за монопол

Италианският антимонополен надзор обяви в петък, че е започнал предварително разследване на местното дъщерно дружество ...

Млад русенец ще преплува 30 езера в България

Двайсет и четири годишният Теодор Цветков от Русе ще преплува 30 езера в България с ...

Щерката на Гала заголи бедра в мрежест чорапогащник (СНИМКИ)

Дъщерята на Гала – Мари се забавлява и не пропуска да се похвали с щастието ...

Кризата с Брекзит потопи британската лира

Британската лира поевтиня в петък към тримесечни дъна спрямо долара и еврото на фона на ...