Home » България » Тема на ФАКТИ: Как училище се ремонтира с паркет и теракот за над 60 лв./кв.м.

Тема на ФАКТИ: Как училище се ремонтира с паркет и теракот за над 60 лв./кв.м.

Преди месец ФАКТИ ви запозна с емблематичния ремонт на столичното 70 ОУ „Св. Климент Охридски“ в кв. Модерно предградие. Припомняме, че тогава училището, което се ремонтира по европрограма, приличаше на място след бомбардировка, работници нямаше, въпреки че строителните работи бяха далеч от приключване и видимо некачествени.

Училището е част от общо 26 училища и детски градини, за които през лятото на миналата година бяха отпуснати европейски средства по Оперативна програма „Региони в растеж“. Общата стойност на програмата е 63,6 милиона лева, 58 милиона от тях са безвъзмездна финансова помощ, а съфинансирането от страна на Столична община е 5,6 млн. лв. Конкретно за това училище са заделени около 2 милиона лева. Ремонтът трябваше да приключи на 26-и март тази година.

След нашия репортаж работниците на фирма „Мега Хидрострой“ ЕООД, се активизираха ударно, в рамките на неособено голямата им численост. Интересна подробност е, че надзорът на тяхната работа е поверен на общинската „Софинвест“ ЕООД.

Нова проверка на ФАКТИ на ремонтираното от цяла година училище показа, че скоро учениците и училищния персонал няма да имат нормални условия, тъй като ремонтът е далеч от приключване. Още по-неприятни са няколко факта – през годината, в която тече ремонтът, всички в училището ползват една-единствена тоалетна. Спортните игрища в двора са разкопани, оставено е само футболното по изричното настояване на учителя по физическо възпитание. Той е успял да извоюва и настилката на игрището да бъде подменена, а то да не бъде асфалтирано. Към момента обаче в огромния двор на училището няма къде децата да играят. Има и други абсурди – алея, отвеждаща в оградата, надут паркет, сменян няколко пъти, в една от стаите, училището само ремонтира свръзката на покрива с физкултурния салон.

Интерес буди и количествено-стойностната сметка на обекта, с която ФАКТИ разполага. Там виждаме, че на площ от 1122 кв.м. ще бъде поставен нов дъбов паркет при цена 52 лева на квадратен метър, без ДДС, на обща стойност около 58 000 лв., без ДДС; фаянс на цена от 43 лева, без ДДС, теракот за 53 лева на кв.м., без ДДС“. От снимките сами можете да направите изводите дали качеството на вложените материали отговаря на подобни цени и подхожда ли се отговорно към парите на българския и европейски данъкоплатец.

Тема на ФАКТИ: Как училище се

София / България
Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

Ракия за закуска

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати. Коментар ...

Гърция се оплака на ООН от Турция

Гърция призова днес ООН да осъди спорна сделка между Турция и Либия, която определи като ...

Защо за ГЕРБ не е важна свободата на словото?

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати. Вежди ...

Спират строежа на многоетажни паркинги

Три проекта за многоетажни паркинги има в Пловдив. Този, който е в най-напреднала фаза, е ...

Абсурд! Шофьор кара с гума, стърчаща на метър от купето в Пловдив (ВИДЕО)

Вчера в социалните мрежи плъзна видео, на което се вижда как шофьор на джип Лада ...

САЩ: Русия ни изяжда обяда в Африка

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати. Американските ...