Home » България » Технологията Narrowband IoT пести средства на общините и оптимизира преноса на данни

Технологията Narrowband IoT пести средства на общините и оптимизира преноса на данни

Narrowband Internet of Things (NB-IoT) ще спести средства на общините и ще оптимизира преноса на данни между умните устройства. Това каза Питър Гаспър, Solutions Architect и водещ IoT експерт в A1 Telekom Austria Group, който представи новата технология пред експерти на конференцията Smart Cities and Mobility, която се проведе вчера в София. Неговата лекция на тема „Мобилни технологии за интелигенти комунални услуги” показа как NB-IoT стандартът може да бъде имплементиран в индустрията с цел изграждане на умни градове.

„NB-IoT притежава няколко предимства: по-ниска консумация на енергия и по-дълъг живот на батериите, по-добро покритие, по-ниска цена на хардуерното оборудване, лицензиран честотен спектър, висока сигурност и възможност за дистанционно управление”, сподели Питър Гаспър в своята презентация. „NB-IoT е само една част от пъзела. По-голямата част е да намерим правилните случаи, в които да я внедрим”, допълни той, като наблегна, че това трябва да бъде подходът при изграждането на умни градове.

А1 България вече предлага редица продукти в сферата на Интернет на нещата. Усилията на компанията в тази насока са базирани на NB-IoT стандарта, тъй като той е най-подходящ за изграждане на мрежа от голям брой умни устройства, които да могат да обменят информация помежду си в реално време. Именно с помощта на тази технология днес А1 предлага у нас решения за контрол на въздуха, управление на отпадъци, интелигентно осветление и умно паркиране. Компанията представи иновативните си решения в тази посока за пръв път у нас още през пролетта на 2018 г. на събитие в Монтана, като вече има реализирани пилотни проекти за институциите и бизнеса.

За разлика от другите стандарти за изграждане на мрежи от типа „Интернет на нещата“ (IoT), NB-IoT предлага редица предимства, най-важното от които е двупосочна комуникация между устройствата. Така например чрез NB-IoT в бъдеще ще можете през смартфона си да запитате умния си хладилник дали има нужда от нещо за пазаруване вкъщи. Хладилникът ви ще може да прецени, че имате прекалено малко зеленчуци например и да отговори на смартфона ви, който да изготви списък с нужни продукти за пазаруване и да ви го покаже като нотификация. Освен това NB-IoT предлага по-ниските разходи за нужния хардуер, по-дълъг живот на батериите, по-добро покритие на закрито, оптимизиран пренос на данни, ниска латентност на сигнала и висока сигурност на връзката.

В световен мащаб Интернет на нещата и мрежите от умни устройства ще играят все по-важна роля в живота ни. До 2025 година се очаква да има над 25 милиарда IoT връзки между различни умни устройства в света, като 13,8 милиарда от тях ще бъдат индустриални, а 11,4 милиарда – потребителски.

Питър Гаспър работи от 20 години в телекомуникационната индустрия за множество мобилни оператори в Австрия и Словакия. По време на работата си в Cisco (2007-2017) той се грижи за техническите консултации за мобилност и мрежови технологии в Близкия Изток, Африка и Русия. През последните 5 години той се фокусира върху решения и инфраструктура на Интернет на нещата (IoT), като също така помага за разработването на клиентски решения за IoT в сферата на смарт градовете, управлението на активи, търговията на дребно и транспорта. През 2017 г. той се присъединява към A1 Digital, за да работи като Solutions Architect с фокус върху свързаността, платформата и архитектурата на IoT и поддържа разработването на решения за клиентите, свързани с управление на автопарка, проследяване на активи, свързани продукти и други.

А1, част от A1 Group, е водещ доставчик на дигитални услуги и телекомуникационни решения в България. Компанията предоставя мобилни и фиксирани услуги, високоскоростен интернет, цифрова и сателитна телевизия, включително четири собствени спортни канала – MAX Sport 1, MAX Sport 2, MAX Sport 3 и MAX Sport 4, платежни услуги, собствена платформа за музикален стрийминг, cloud и IoT решения на 5 милиона клиенти. През 2018 г. A1 България отчита приходи от 446,2 милиона евро, а сравнимата EBITDA e 138 милиона евро.

A1 Group е водещ телекомуникационен доставчик в Централна и Източна Европа с повече от 24 млн. клиенти. A1 Group оперира в седем държави: Австрия (А1), България (A1 Bulgaria), Беларус (velcom), Хърватия (A1 Croatia), Словения (A1 Slovenia), Сърбия (Vip mobile) и Македония (one.Vip). Приходите на A1 Group за 2018 година са 4,47 милиарда евро, а сравнимата EBITDA e 1,38 милиарда евро. Портфолиото на A1 Group включва гласова телефония, високоскоростен интернет и мултимедийни услуги, както и решения в областта на високите технологии, преноса на данни и онлайн разплащанията. Групата разполага със стабилен акционер в лицето на América Móvil – третият по големина доставчик на мобилни услуги в света.

България
Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

Кмет ще раздава безплатна виагра на съгражданите си, защото…

Безплатна виагра за всички. Точно тази идея се върти в ума на един френски кмет, ...

Трима братя пребиха и ограбиха сестра си и мъжа ѝ

Истински екшън с елементи на сапунена драма се е разиграл в Ломско вчера. Трима братя ...

Вижте къде разрешиха лова на слонове

Ботсвана вдигна забраната за лов на слонове, което обясни със засилващия се конфликт между хората ...

Украинската мечта ще се срине

Руският сенатор Алексей Пушков заяви, че украинските планове за добър живот за чужда сметка няма ...

Жива картина припомня последните минути на Георги Бенковски

Възпоменателен митинг, посветен на 143-та годишнина от Априлското въстание и гибелта на революционера Георги Бенковски ...

Иван Саздов заведе дело срещу Елена Йончева

Заведох дело срещу Елена Йончева в Софийски градски съд. Това обяви собственикът на тенис клуб ...