Home » Здраве » Тази храна може да ни спаси от инсулт
Тази храна може да ни спаси от инсулт
Тази храна може да ни спаси от инсулт

Тази храна може да ни спаси от инсулт

Можете да се предпазите от сърдечно-съдови заболявания и да намалите риска от инсулт с помощта на храни, които съдържат високи нива на ненаситени мазнини, твърдят учените от Изследователския център по биотехнологии в болницата „Архангел Михаил“ (Торонто).

Според изследванията, публикувани на страниците списание Nature Communications, една такова храна е зехтинът след използването на който в организма се забелязват повишени нива на аполипопротеин A-IV (ApoA-IV) – протеин на кръвната плазма, концентрацията на който се отразява на състоянието на сърцето; колкото повече е, толкова по-малък е рискът от сърдечно-съдови заболявания.

Благодарение на откритието, изследователите успяват да направят предположението, че ApoA-IV потиска активността на тромбоцитите.

Той блокира мембранния протеинов гликопротеин IIb / IIIa, без който тези елементи не могат да се събират на едно място. Натрупването на такива клетки запушва кръвоносните съдове и води до образуването на тромби и впоследствие на тромбоза, която е една от често срещаните причини за смърт.

Също така, изследователите са успели да разберат, че ApoA-IV има „биологичен часовник“ (циркадиански ритми). Този протеин е активен през нощта и „спи“ през деня./ Zdrave.to

Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар