Home » Свят » Тайван: Китай трябва да разреши вътрешните си проблеми, преди да отправя заплахи

Тайван: Китай трябва да разреши вътрешните си проблеми, преди да отправя заплахи

Съветът на Тайван по въпросите на континентален Китай отправи призив към Пекин да приоритизира разрешаването на собствените си вътрешни проблеми в отговор на коментар на представител на Китайската служба по тайвански въпроси.

По време на втората среща на деветнадесетото издание на Китайския национален народен конгрес премиерът Ли Къцян представи тазгодишния доклад за работата на правителството. Секцията „Тайван“ в доклада потвърждава подкрепата на Китайската комунистическа партия относно принципа „Един Китай“ и „Петте точки на Си“, засегнати в новогодишното послание на президента Си Дзинпин към Тайван.

Директорът на Китайската служба по тайванските въпроси коментира, че „Една страна, две системи“ показва съчувствието и състраданието на Континентален Китай към Тайван.

В отговор на това Съветът на Тайван по въпросите на континентален Китай заяви, че народът на Тайван не приема подобен абсурдно покровителствен жест. Пекин се опитва да прикрие постоянните си опити да застраши суверенитета на страната и демократичната политическа система. Съветът каза още, че нито народът на Република Китай, нито международната общност като цяло вярват, че деспотичният режим може да предложи истинско споразумение под формата на „Една страна, две системи“.

„Тайван е суверенна държава, а ценностите като свободата и демокрацията са в основата на тайванското общество“. „Петте точки на Си“ разкрива истинските намерения на Китай по отношение на обединението на двете страни, а интензивността на заплахите от страна на ККП нарастват с всеки изминал ден“ подчерта Съветът.

В съответствие с четирите задължителни условия на Цай Ин-уен за поддържане на добри отношенията с Китай, Тайван активно прилага демократична система за сигурност, за да защити националния суверенитет и благосъстоянието на воя народ.

Съветът призовава Пекин да приеме статуквото и да приоритизира своите вътрешни проблеми, в това число недостатъчното обществено благосъстояние и регионалната съпротива срещу вмешателството на централната власт в местното самоуправление. Китай трябва да намери подходящ начин за разрешаване на конфликта на интереси сред собственото си население и да има куража да провежда реформи.

Едва когато Пекин започне да се въздържа от тактическо разделение и насилствени заплахи, връзките от двете страни на пролива биха се подобрили.

Директорът на Китайската служба по тайванските въпроси на свой ред коментира, че наличието на „две различни политически системи не са пречка за обединение, нито са извинение за разделяне“. Той заяви още, че Китай е готов да провежда демократични консултации с всички политически партии в Тайван, но все още категорично подкрепя Консенсус 1992 г. и се противопоставя на тайванската независимост.

Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

Клоп: Може и да се откажа след 2-3 години

Мениджърът на Ливърпул Юрген Клоп не иска да говори за далечното си бъдеще. “Очаквам да ...

Урсула се увърта около Мис България (СНИМКИ)

Коафьорът Борислав Сапунджиев, по-познат като Урсула бе сред ВИП гостите на първото издание на летен ...

Сигнал за бомба и на летище Пловдив

Към 11 часа днес в дежурната част на ОДМВР – Пловдив е получен сигнал, че ...

Все по-вероятно е Икарди да остане в Интер

Нападателят на Интер Мауро Икарди изглежда ще продължи да носи екипа на тима и през ...

Правителството одобри създаването на нова болница в Габрово

Правителството прие Решение, с което одобрява създаването на „МБАЛ Свети Иван Рилски Габрово“ ЕООД. Това ...

Ивет Лалова с нова победа в Турция

Ивет Лалова донесе поред на победа за турския си тим ЕНКА. Тя се наложи на ...