Home » Любопитно » Тайните за здрава и блестяща кожа са…

Тайните за здрава и блестяща кожа са…

Всяка жена иска кожата ѝ да бъде красива и да изглежда добре, но с години телата ни неизбежно се променят, защото остаряваме. Най-осезаемо това се случва с кожата ни. Тя постепенно започва да губи жизнеността, еластичността и младежкия си вид. Можем ли обаче, да забавим този процес? Какво трябва да се направи, за да сме сигурни, че без значение от годините, кожата ни ще изглежда здрава и сияйна?

Отговорите на тези въпроси, както и някои практически съвети, дава руската дерматоложка и козметик Инара Степанова.

„Без съмнение трябва да отбележим, че състоянието и външният вид на лицето са много важни за жените, тъй като тя показва признаци на стареене по-рано, отколкото при силния пол”, обяснява Степанова.

Причината е много проста — жените имат по-чувствителна кожа, докато мъжете имат по-дебела и плътна кожа. При тях кожата също се подсилва от космените фоликули, от които брадата расте и не позволява толкова бързо да им се появят бръчки. Затова понякога лицето на мъжа не може да издаде годините му.

Стареенето на кожата на лицето (и при мъжете, и при жените) не е задължителен знак за много натрупани години. Това понякога се дължи на загуба на еластичността на кожата, задълбочаване на експресивните линии и намаляване на способността на кожата да задържа молекулите на водата, така че кожата става по-суха, тънка, чувствителна и губи еластичност. Всичко това се дължи на намаляването на естественото образуване на колаген, еластин и хиалуронова киселина в кожата. Притеснително е, че кожата се влияе и от намаляването на нивото на женския хормон естроген в тялото на жената.

Но защо една дама от петдесет години има приятно, гладко лице, на което няколко бръчки около очите дават само повече чар, а другото лице на младо момиче вече е покрито с по-дълбоки бръчки?

Просто при първото, естествените процеси на стареене на кожата протичат по-бавно, отколкото в други — това е предварително определено генетично. Природата заема своята програма във всеки един от нас, така че майката и дъщерята ще имат същите признаци на стареене.

Но не се притеснявайте. Можем да противодействаме на стареенето на кожата без значение какви са факторите на околната среда или гените.

Ето няколко тайни, които козметичката издава, за постигане на хубава, здрава и сияйна кожа:

Например, предпазвайки кожата от вредните ефекти на ултравиолетовото излъчване от слънцето. Не е трудно да се направи това, тъй като има много добри слънцезащитни продукти на рафтовете на аптеките, остава само да изберете най-подходящия за себе си.

Също така е важно за здравето на кожата да не се пуши, да се предпазва лицето от химическо увреждане и неправилна, агресивна грижа. Въпреки това, в такива ситуации способността на човешката кожа да се адаптира към увреждане е важна — тя е генетично програмирана.

„Разбира се, има много други теории за стареенето на кожата, например, че стареенето е свързано с натрупването на свободни радикали и крайните продукти на метаболизма”, казва дерматологът.

Козметичката Степанова подчертава още, че една жена може да направи много, за да изглежда кожата ѝ свежа, нежна, гладка и приятна, независимо от датата на раждане, посочена в нейния паспорт. За да направите това, трябва да овладеете гореизложените техники за правилна грижи за стареещата кожа. И най-важното — те да станат ежедневен навик.

Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

Кой поръча Европа?

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати. Наистина ...

Арестуваха пловдивски антимафиот

Антимафиот от Пловдив е арестуван днес при акция на „Вътрешна сигурност“, съобщава TrafficNews.bg. Служителят на ...

Венци Стефанов: Йордан Лечков наливаше масло в огъня

Президентът на Славия Венци Стефанов направи любопитно изказване за футболистите от националния отбор. Босът на ...

Мая Манолова върви по стъпките на Меглена Кунева

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати. Текст ...

Няма време за последен валс, време е за цунами

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати. Не ...

Тристраннката обсъжда минимална заплата

Националният съвет за тристранно сътрудничество се събира днес за да обсъди размера на минималната работна ...