Home » Здраве » Таблица с нормалното тегло на всеки човек спрямо неговия ръст! А, ти в норма ли си!?
Таблица с нормалното тегло на всеки човек

Таблица с нормалното тегло на всеки човек спрямо неговия ръст! А, ти в норма ли си!?

Съществува ли нещо като „идеалните килограми“ или не трябва да обръщаме чак толкова голямо внимание на теглото си?

Формула на Брок за идеалното тегло

В света са известни различни методи, чрез които може да се изчисли идеалното тегло на даден човек. При много от тях обаче липсва един съществен фактор, който трябва винаги да се взима под особено внимание и това е възрастта, поне така твърди учения от френски произход Пол Брок.

За това и лекарят се заема да разработи нова система, чрез която да се изчислява идеалното тегло. След дълги години упорит труд успява. Създадената система и до днес се счита за една от най-точните формули, чрез която се пресмята идеалното тегло.

Индекс на телесната маса (ИТМ)

Единственият недостатък на формулата на Брок за идеалното тегло е, че резултатите са приложими основно за хора със средна височина, а за много ниски и много високи индивиди се разминава с реалността. Тук на помощ идва така нареченият Индекс на телесната маса (ИТМ) или на английски Body mass index (BMI).

Според индекса на телесната маса (ИТМ), пола и възрастта се определят нормалните параметри на теглото и степента на затлъстяване при хора над 17 години. Имайте предвид, че ИТМ не трябва да се използва за определяне на идеалното тегло при деца, бременни и кърмещи жени, и при хора със значителна мускулна маса.

Как се изчислява идеалното тегло според ръста?

Специално при жените има няколко вида изчисления. Лекарят е категоричен, че до 40-годишна възраст идеалното тегло трябва да се счита по формулата теглото минус -110 от височината. И дава пример. Ако една жена е висока 170 см, тя трябва да извади от ръста 110 и така да получи идеалните за нея килограми. А за този ръст те са около 60-ет.

От съществено значение при изчисленията е да се взима предвид и възрастта. Ако жената е над 40-те години, изчисленията стават малко по-различни. Дамите над 40-трябва да изчисляват теглото си, следвайки следната формула: от височината се изваждат 100 см. Пол Барок дава следния пример. Ако една жена е висока 160 см. и е над 40-ет години, от 160 изваждаме 100 и получаваме идеалното тегло 60 кг.

Има и още една особеност и то е за тези жени, които са над 50 години. Тогава към към крайния резултат трябва да прибавите още 5%. Ако една жена е на 55 години и е с височина 170 см. изчисленията стават по следния начин. 170-100=70. 5% от 70=3.5. Това означава, че идеалното тегло в случая е 73.5 кг.

Това е пожелателно идеално тегло и в никакъв случай не трябва се се стига до крайности. Дори и да тежите 2-3 килограма отгоре, не е фатално. Фатално е, ако отклоненията са драстични и вместо 60 кг, идеално тегло вие тежите над 80-90 кг. Когато се изчислява по тази формула трябва да се вземе под внимание и видът на фигурата, както и факта, че на някои хора костите тежат повече.

Калкулатор за индекс на телесната маса ( ИТМ / BMI )Този въпрос измъчва хората от стотици години насам. Ето какви са перфектните килограми за всеки човек според ръста му.

Таблица с идеалното тегло за жени

Таблица с идеалното тегло за жени

Таблица с идеалното тегло за жени

Таблица с идеалното тегло за мъже

Таблица с идеалното тегло за мъже

Таблица с идеалното тегло за мъже

Моля споделете с приятели, за да знаят и те колко трябва да тежат!

Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар