Home » Свят » Светът все повече обича да си пийва

Светът все повече обича да си пийва

Светът употребява значително повече алкохол, отколкото преди 30 години, което отчасти се дължи на повишената консумация в страни като Китай и Индия, където качеството на живот се подобрява, съобщават Франс прес и в. „Гардиън“, позовавайки се на публикация в сп. „Лансет“.

Ако настоящите тенденции се запазят, глобалното потребление на глава от населението ще се повиши с още 17 процента през следващото десетилетие след увеличение с 10 процента в периода между 1990 и 2017 г.

До 2030 г. половината от всички възрастни по света ще пият алкохол, а близо една четвърт ще злоупотребяват с него поне веднъж месечно, според прогнозите, покриващи 189 страни.

„Светът не е на път да постигне глобалните цели за намаляване на вредната употреба на алкохол“, пишат авторите на изследването, призовавайки за по-агресивни контрамерки като по-високи данъци и забрана за реклама.

В глобален мащаб около 237 милиона мъже и 47 милиона жени страдат от разстройства, свързани с консумацията на алкохол. Най-високи са процентите в Европа (15 на сто от мъжете и 3,5 на сто от жените) и в Северна Америка (11,5 на сто от мъжете и 5 на сто от жените).

„Преди 1990 г. повечето алкохол се консумираше в страните с високи доходи, като най-високи проценти бяха регистрирани в Европа. Този модел обаче се промени съществено. Това до известна степен се дължи на масовото и повишено потребление в страни със средни доходи като Китай, Индия и Виетнам“, казва ръководителят на изследването Джейкъб Манти от Института по клинична психология и психотерапия в Дрезден, Германия.

През 2017 г. процентът на хората на възраст на и над 15 години, употребяващи алкохол, все още е бил по-висок в Европа и Северна Америка, отколкото в други части на света.

Във Франция, например, мъжете пият еквивалента на 19 литра чист алкохол, а жените – на малко под шест литра, или средно 12 литра.

Данните за 2017 г. за САЩ са 15 литра за мъжете и 4,5 литра за жените, или средно малко под 10 литра.

В Китай мъжете пият над 11 литра алкохол, предимно спиртни напитки и бира, а жените – три, или средно малко над седем литра. Въпросните количества са по-малки, отколкото в САЩ, но представляват скок с близо 70 процента спрямо потреблението в страната през 1990 г.

До 2030 г. се очаква двете страни да разменят местата си. Според прогнозите китайците ще пият средно над 10 литра алкохол, а консумацията при американците ще спадне средно до 9,5 литра.

Регионално най-ниско потребление на алкохол през 2017 г. е отчетено в Северна Африка и Близкия изток – средно под един литър годишно на възрастен.

Най-висок е процентът в Централна и Източна Европа, като за няколко страни той надвишава средно 12 литра на възрастен годишно. Първенец с над 15 литра е Молдова. Следват Русия, Франция и Португалия средно с по 12 литра.

Глобално потреблението се е увеличило от 5,9 литра чист алкохол на възрастен през 1990 г. до 6,5 литра през 1997 г., като според прогнозите до 2030 г. то ще достигне 7,6 литра.

Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

САЩ признаха, че „Ислямска държава“ е по-силна в някои райони

Първият дипломат на САЩ Майк Помпео заяви, че екстремистите от „Ислямска държава“ набират сила в ...

Първи сме в Европа по смърт на пътя

България се нарежда на първо място по смъртни случаи в пътнотранспортни произшествия. Това сочат публикуваните ...

След месец на Малдивите, Гала и Стефан плашат с… (СНИМКИ)

Романтичната почивка на Гала и Стефан продължава. Водещата на „На кафе“ и нейната половинка прекараха ...

Porsche Taycan отвътре

Porsche продължава да подгрява публиката за дебюта на първия си електромобил с изображение на интериора. ...

Германска телевизия: В България всичко е позволено

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати. От ...

Нов заем! А, честито!

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати. На ...