Home » Свят » Султанът омекна! Отмени бруталните екзекуции

Султанът омекна! Отмени бруталните екзекуции

Султанът на Бруней заяви, че е в сила мораториум върху смъртното наказание в новия криминален кодекс на шериата, включително за линчуване до смърт с камъни заради секс между мъже и прелюбодейство, предаде АР.

ООН нарече законите, въведени на 3 април, „драконовски“, а САЩ и още няколко държави призоваха Бруней да преустанови плановете си. Видни личности като Джордж Клуни, сър Елтън Джон и Елън де Дженерис се обявиха за бойкот на девет хотела в САЩ и Европа, свързани с Бруней.

Досега хомосексуализмът беше наказуем в Бруней с 10 години затвор. Новите закони гласят, че онези, признати за виновни за хомосексуален секс, може да бъдат пребити с камъни или бичувани до смърт.

Прелюбодейците също рискуват пребиване с камъни, докато крадците са застрашени от отрязване на дясната ръка от китката при първо провинение и на стъпалото на левия крак при второ. Новите закони се отнасят също за деца и за чужденци, дори да не са мюсюлмани.

Султан Хасанал Болкиах каза вчера в реч по случай началото на рамазана, че си дава сметка за „многото въпроси и превратно тълкуване“ на наказанията, предвидени съгласно новите части в шериатския наказателен кодекс на Бруней, но подчерта, че не трябва да има опасения. Бруней има фактически мораториум върху смъртното наказание от повече от две десетилетия и „това ще се отнася също за случаи, които според шериата предвиждат по-широк обхват на помилване“, каза султанът.

Неговото изказване беше изненадващо, но очевидно целеше намаляване на критиките, че ислямските наказателни закони са жестоки.

Султанът обяви също, че Бруней ще ратифицира конвенцията на ООН срещу изтезанията, за да покаже ангажимента си към защита на човешките права.

Султан Болкиах въведе шериатския наказателен кодекс през 2014 г., за да подкрепи влиянието на исляма в богата на петрол монархия с население от 430 000 души, две трети от които – мюсюлмани.

Бруней
Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

Всички са луди по гения Леонардо

Поради огромния интерес, свързан с изложбата, посветена на 500-годишнината от кончината на Леонардо да Винчи, ...

Голяма победа за Борис Джонсън

Борис Джонсън, фаворит за мястото на британската министър-председателка Тереза Мей, спечели най-много гласове на днешния ...

Германия и Украйна не могат да се разберат за руския газ

Позициите на Украйна и Германия по въпроса за „Северен поток-2“ са противоположни, но Киев е ...

Експерт за трагедията в Чешнегирово: Не са приложени мерките за безопасност

„Очевидно е, че мерките за безопасност не са приложени. Така разбирам аз, тъй като парашутът ...

Американската армия дава още $250 милиона на Украйна

Пентагонът обяви, че е одобрил военна помощ на стойност 250 милиона долара за подпомагане на ...

Как един украински олигарх надхитри Брюксел

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати. С ...