Home » Имоти » Странно явление у нас преди Брекзит

Странно явление у нас преди Брекзит

Преди повече от 15 години първата асоциация, която се правеше при споменаването на англичани, беше инвестицията им в стари къщи в българските села. През 2008 г. интересът на британците секна. На мода дойдоха руските инвестиции, но те бяха значително по-малко и предимно в Черноморски ваканционни апартаменти. Преди две-три години братушките също спряха да купуват и „обърнаха” пазара като започнаха да разпродават българските си имоти. От началото на 2019-а обаче се наблюдава връщане на британските купувачи на българския пазар. Кои са факторите, които водят до това явление? Къде, какво и за колко купуват? Отговори на тези въпроси специално за най-големия сайт за недвижими имоти imot.bg дава Полина Стойкова, изпълнителен директор на Bulgarian Properties.
Госпожо Стойкова, кои са факторите, които водят до това именно през тази година да се наблюдава ръст на британските купувачи на имоти в България?

Странно явление у нас преди Брекзит

Много е странно това явление, особено точно преди Брекзит и на фона на всички години, в които сме влагали огромни усилия да популяризираме България и да върнем интереса на британците. Може би всичко това, което сме направили, дава ефект. Те виждат, че тук цените са наистина изгодни, връзките чрез авиокомпании, включително и нискотарифните, са доста по-добри и имиджа на България се подобрява. Също така се появяват повече позитивни материали за страната ни в тамошната преса. Всичко това дава своя ефект, макар и по-бавно от очакваното.

Доказателство за нарастващия интерес и за по-доброто благоразположение на британските медии към България е това, че в момента текат снимки на хитово английско риалити шоу за покупка на имоти в чужбина, в което нашата страна не е представяна през последните 15 години.
Към кои райони се насочват британските купувачи?
Интересът им е насочен в три направления – ски, морски и селски райони. Това винаги са били техните приоритети, като най-популярни сред британците са Банско, Велико Търново и района около Варна. Напоследък забелязваме нарастване на интереса и към традиционно английски територии като селата около Стара Загора, Ямбол и дори в Северна България.
Какъв тип имоти купуват и на каква цена?
Евтини селски къщи или ваканционни апартаменти или къщи, които да са в добро състояние, годни за обитаване в порядъка на 40 000-60 000 EUR. Има търсене за по-скъпи имоти, но за съжаление все още не сме много добре познати като дестинация в луксозния сегмент.
Какъв е профилът на купувачите?
Много разнообразни – и млади семейства, които искат да имат място за почивка, и по-възрастни с цел преместване след пенсия, писатели, пътешественици, хора със свободни професии, които могат да прекарват време в различни страни по света. Обединяващото между тях е, че те търсят слънце, хубаво време, забавления, природа, история и разбира се, достъпни цени на живота и на услугите, качествена храна. Ние все още имаме всичко това!
Кои са новите дестинации, които привличат чужденците, в частност британците?
Всичко ново е добре забравеното старо. Аз лично съм свидетел на нарастването на интереса им през 2003-2004 г. и напоследък много често картината ми прилича на тогава. Особено след пускането на новия ни сайт, който по още по-добър начин дава възможност за преглед на обяви и за избор сред десетки хиляди налични имоти за продажба, осезаемо усещаме как се връща настроението от едно отдавна отминало десетилетие, в което България беше ТОП дестинация за покупка на имот в чужбина от британците.
Освен британци наблюдава ли се интерес от други чужденци към придобиването на български имоти и ако „Да” на какви имоти и в кои региони на страната?
Чужденци има и винаги е имало от най-разнообразни страни по света, но такава голяма група като британците, както бяха те в периода 2003-2008 г. не се е появила още. През тази и през изминалите няколко години като че ли има по-голям интерес от съседни държави и от бивши социалистически страни като Чехия, Полша, Словакия. Но всичко е доста динамично и не мога да кажа, че има някаква трайна тенденция. Все още малко се знае за България и като туристическа дестинация и като място за покупка на имоти. Има доста какво да се работи в тази посока.

Инвестираме огромни рекламни бюджети за популяризация на страната ни в Европа и света, но трябва и силна държавна политика и реклама в тази посока, за да се постигне осезаем ефект. През изминалите вече близо 20 години, това, на което съм пряк свидетел е, че разчитаме основно някой да се сети за нас и да ни оцени, да пише в медиите и това органично да привлече интерес, а така няма как да се постигне устойчиво развитие на туризма и на имотния сектор в сферата на чуждестранното търсене. Мисля, че е време за сериозни и добре планирани действия.

Странно явление у нас преди Брекзит
България
Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

Идиотски гаф с телефон едва не провали футболен мач

Без ВАР остана дербито в Саудитска Арабия между Ал Фатех и Ал Насър 0:1, а ...

9 октомври 1974 г. : Умира Оскар Шиндлер

На 9 октомври 1974 г. на 66-годишна възраст умира Оскар Шиндлер. Oскар Шиндлер е немски ...

Цацаров: Незаконен съдебен състав пусна Полфрийман

Министърът на външните работи Екатерина Захариева и главният прокурор Сотир Цацаров се срещнаха с Джон ...

Димитър Пенев със секретна мисия

Легендата на ЦСКА и българския футбол Димитър Пенев бе част от приятна изненада, която колективът ...

Шарапова си спомни за голям кошмар

Руската топ тенисистка и бивша любима на нашия Григор Димитров – Мария Шарапова си припомни ...

Спалети се отдалечава от Милан

Все по-малка изглежда вероятността бившият треньор на Интер Лучано Спалети да застане начело на градския ...