Home » Свят » Страх сред български работници заради Брекзит

Страх сред български работници заради Брекзит

Около 960-те жители на българското село Бръщен, сгушено в хълмовете и горите на гръцката граница, обикновено не обръщат особено внимание на международната политика, пише AFP, съобщи агенция „Фокус“.

Но британските сътресения около Брекзит тук се усещат много, защото най-големият работодател в Бръщен е една ферма, която е почти на 2500 километра в английското графство Кент. Всяка пролет най-малко 350 души напускат дома си, за да берат плодове на фермата според кмета на Бръщен Кемил Кочаков. Селото е преобразено от парите, които заработват жителите му в Англия. Но тази година годишното заминаване за Англия съвпадна с датата, на която Великобритания трябваше да напусне ЕС.

„Всички се притесняват“, каза 29-годишната Емине Карайланска пред журналист от AFP в кафене на главния площад на селото. Завършила публична администрация в Софийския университет, Карайланска се готви да предприеме пътуването тази година въпреки несигурността. „Гледаме телевизия и слушаме новините през цялото време, за да видим какво ще се случи, защото това ни засяга“, казва тя.

Както и да се развият събитията около Брекзит, те ще засегнат и собственика на фермата в Кент, Тим Чембърс. През последните две десетилетия все повече българи идват да работят при него, много от тях идват от село Бръщен, препоръчани един от друг. През лятото във фермата работят 1400 души, от които според оценките на палатите малко над 1000 са българи. Въпреки първоначалното „емоционално чувство … че Великобритания вече не е гостоприемно място“ след гласуването през 2016 г., те продължават да идват, казва Чембърс.

Парите, спечелени в неговите полета, продължават да се връщат в Бръщен, което се вижда от многото реновирани къщи в селото. Автомобилите с дясно управление, закупени в Англия, могат да бъдат забелязани по тесните улици на Бръщен, както и друго необичайно нещо за българската провинция – деца. Приходите от Кент са позволили на много двойки да създадат семейства и са спасили местното училище от закриване. „През 2000 и 2001 г. в Бръщен е родено само едно бебе, докато през 2015 г. имахме 15, а през 2016 г. 14 – цифрите говорят сами за себе си“, казва кметът Кочаков.

Тъй като селото се изпразва през лятото, децата често остават с баби и дядовци и роднини, докато родителите са в чужбина. Сравнително стабилното население на Бръщен е в рязък контраст с обезлюдяването на голяма част от селските райони на България, където много хора са напуснали родните домове в търсене на по-добър живот на друго място. Паричните преводи от българи, работещи в чужбина, представляват най-голямата част от инвестициите, вливащи се в страната – около 1,1 милиарда евро (1,23 милиарда долара) годишно.

Великобритания
Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

Дания чака Русия с бойни самолети

Дания е готова да изпрати своите самолети, ако Русия наруши скандинавското въздушно пространство. Това заяви ...

Десислава Иванчева: Спасихме от мафията 175 млн. лв.

Нямаше да оцелея физически след всичко, на което бях подложена без вашата подкрепа, тази на ...

Отвращаващият номер на българските политици

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати. Допреди ...

Спор между политици за корупция и политика

„Когато говорим за корупцията, трябва да свидим как работи съдебната система. 39 души от СДС ...

Американците очакват война с Иран

Половината американци очакват война с Иран през следващите 5 години, съобщи Fox News. Според последни ...

Гаф в Кан: Секси модел се появи полугола (СНИМКИ)

Докато повечето звезди, които присъстваха на филмовия фестивал в Кан, се опитаха да вдъхновят феновете ...