Home » България » Столичен квартал се вдигна на бунт (СНИМКИ/ВИДЕО)
Столичен квартал се вдигна на бунт (СНИМКИ/ВИДЕО)
Столичен квартал се вдигна на бунт (СНИМКИ/ВИДЕО)

Столичен квартал се вдигна на бунт (СНИМКИ/ВИДЕО)

В „Обеля“ протестираха с искане да бъде спрян строеж

Жители на столичния квартал „Обеля“ протестираха за втори път срещу застрояването на зелените площи в района, лошата пътна инфраструктура в квартала, липсата на достатъчно детски площадки, ясли и детски градини. Поводът за демонстрацията са продължаващите строителни дейности между блоковете 116 и 117 в „Обеля 1“, където според протестиращите отстояние между изкопа и съседните сгради е опасно малко, предаде БГНЕС.

Хора от столичния квартал „Обеля“ казват, че не могат повече да търпят бездействието и безотговорното поведение на местната администрация към проблемите в техния квартал. Според жителите на квартала е наложително да се намери решение на техните проблеми.

Столичен квартал се вдигна на бунт (СНИМКИ/ВИДЕО)

На първо място изброяват – ограничаване на непрекъснатото застрояване на зелените площи, като по този начин се лишават децата им от места за отдих и игра.

Сред другите проблеми, чието решение искат е и този за осигуряване на повече паркинг места за живущите, липсата на достатъчно спортни и детски площадки, недостатъчен брой детски ясли и градини. Липсата на отстояние между съществуващите жилищни сгради и новостроящата се до бл. 116 и бл. 117.

„Нашите искания всъщност са този строеж, който се намира в междублоковото пространство на бл. 116 и бл. 117 да бъде спрян и да бъде замразен. Според нас е абсолютно незаконово дадено разрешението да бъде на такова малко отстояние от нашите жилищни сгради, няма и 10 метра отстояние от нас. Да не говорим, че улицата, която дели новостроящата се сграда и нашият блок е прекалено малка и се използва от огромни камиони, които разрушават настилката. Така или иначе в този квартал нищо не е ремонтирано от години наред“, каза Силвия Камбурова, която е част от инициативния комитет на кв. „Обеля 1“.

Столичен квартал се вдигна на бунт (СНИМКИ/ВИДЕО)

Тя посочи, че от другата страна на бл. 117 също има две нови сгради, които тотално спират слънчевата светлина на няколко входа. Строежът, по думите й, започнал началото на ноември, а те протестирали няколко дни след това.

Първият им протест бил на 25 ноември. Силвия Камбурова коментира, че по описание се строи жилищна сграда 4+1 етажа, но тя не е виждала обявена скица, която да представи какво ще представлява самата кооперация.

„Ние не знаем, просто виждаме изкоп и това, което е записано в информационната табела, че ще бъде жилищна сграда на 4+1 етажа. Никой не знае обаче колко точно ще бъдат, може и да са и повече“, допусна тя.

Миналата седмица е имало среща с кмета на район „Връбница” и главния архитект Здравко Здравков, на която присъствал техен представител.

„На него са казали, че всъщност проектът е изцяло законов, че тук по проект от 1985 г. е трябвало да бъде застроено с кооперации, защо не е застроено обаче не знаем. Твърдят, че ни е дадена възможност да говорим, но истината е, че на нас никой нищо не ни каза за този строеж“, посочи тя.

„Тук се започна масово строителство в свободните площи в квартала. Няма детски площадки. В момента положението с паркирането през седмицата тук е трагично“, каза Любомир Ангелов, който живее в бл. 117.

Източник: www.blitz.bg

Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар