Home » Спорт » Стойчо Стоилов пред ФАКТИ: ЦСКА е един от малкото морални стожери

Стойчо Стоилов пред ФАКТИ: ЦСКА е един от малкото морални стожери

Докъде стигна скандалът по оста Черно море-ЦСКА? Лъжи ли написаха някои определени медии по този меко казано неясен и доста спорен в реалното си съществуване казус? Ще водят ли дела от ЦСКА за изчистване на името си? Защо ЦСКА толкова често сменя треньорите си и какво да очакват феновете от новите попълнения в отбора? За всичко това и още много от ФАКТИ разговаряхме с главния мениджър на ЦСКА Стойчо Стоилов.

– Господин Стоилов, здравейте! Да започнем с нещо, което се случи в края на изминалия вече сезон. Определени медии директно обвиниха, а други деликатно се опитаха да посеят семенце на съмнението спрямо морала на клуба ЦСКА. Те с почти пълна убеденост твърдяха, че ЦСКА е вербувал играчи на Черно море, които да играят симулативно в мача им срещу Вас. В същото време, в първите часове на скандала от Черно море не отрекоха медийните писания, а след това и до ден днешен от варненския клуб запазват абсолютно мълчание по този въпрос. Какъв е Вашият коментар по темата и въобще има ли някакво реално измерение този случай, правораздавателните органи разследват ли и потърсиха ли клуба за съдействие?

 • На първо място това нещо беше доста обидно за нас като клуб, защото ЦСКА винаги е бил военният клуб на България, символизиращ чест и достойнство. Мога да кажа, че в момента ЦСКА е един от малкото клубове, които са морални стожери в българския футбол. Самият факт, че всичко се потули, вече десет дни няма никакви коментари по темата, същите медии, които бяха много активни преди мача с Ботев (Пловдив) и на следващия ден, изведнъж в момента, нито се интересуват от случая, нито нищо. Само по себе си това показва, че в самия момент тогава е трябвало да се извърши някаква пропаганда, а оттам нататък да се забрави, както всичко друго в България. Никой реално не ни е търсил, единствено Българският футболен съюз, както винаги сезирал се от медиите, но и както винаги избирателно. Те поискаха нашето становище и дотам.

– В тази връзка клубът ЦСКА има ли намерение да потърси правата си в съда с идеята да изчисти името си?

 • По принцип ние сме предприели мерки в тази посока и в много скоро време това ще се случи.

– В клубното изявление по случая декларирахте, че се обмисля излизане от договора за телевизионните права, което означава, че има сериозна вероятност мачовете на ЦСКА да не бъдат излъчвани по телевизията през следващия сезон. Ще предприемете ли тази стъпка наистина?

 • Да, това е така наистина. Мога да кажа, че в момента нашите адвокати търсят начин това да се случи.

– Към спортно-техническата тематика. ЦСКА започна подготовка преди няколко дни, като сега треньори са Добри Митов, Люпко Петрович и Димитър Пенев. На какво отдавате това, че през последните сезони в ЦСКА се смениха толкова много треньори? Защо никой от тях не успя да се задържи за период от поне 3-4 години, в които да наложи футболните си идеи?

 • Може би се получава така заради желанието на клуба винаги да бъде водещ, да бъде първи, да печели купи и титли, а това в последните години ни убягва на нас. Може би от това е продиктувана честата смяна на треньори. Преди по-малко от месец се взе решение да се гласува доверие на даден треньор повече време и може би това ще бъдат хората, на които ще се гласува повече време. Добри Митов е един млад, перспективен треньор и с помощта на такива светила като Люпко Петрович и Димитър Пенев, защо да не му гласуваме доверие за повече време? Ясно е обаче, че в ЦСКА винаги нещата зависят от резултатите. Много неща са важни, а особено в ЦСКА търпимостта от ръководството и публиката е по-чувствителна и по-ниска.

– Селекцията Ви също е в ход. Привлякохте няколко нови футболисти. Между новите имена е и шотландският футболист Тони Уот, а може да се каже, че играчи от тази националност не са сред типичните за България. Вие оптимист ли сте, че на шотландеца Уот ще му се получи в България, ще успее ли да се адаптира към българската действителност и то с оглед на това, че той идва от една коренно различна житейска и футболна реалност?

 • По принцип това винаги е трудност. За всеки един чужденец, дали идва от Острова, дали идва от Южна Америка, навсякъде има различни нрави, различни традиции. Тук нашата действителност балканската, тя е много специфична и то не само във футбола, но и в начина живот. Не е лесно на футболистите да се адаптират в България, но ние имаме опит в това да адаптираме бързо играчите и да може да се предоставят най-добрите условия, което да спомогне за разгръщане на притежавания от тях потенциал. От тази гледна точка аз не се притеснявам. Мисля, че треньорите и екипът в клуба ще го адаптират бързо.

– По същата тема. Разполагате с богат опит в реализацията на трансфери и то разнообразни, привличали сте футболисти от различни континенти. Футболистите от кой континент или конкретна държава най-бързо успяват да се адаптират към България?

 • Най-бързо се адаптират играчите от балканските страни, страните около нас. Така е, защото ни е сходен манталитетът. Футболът по принцип е феномен, един и същ е навсякъде, така че хората, които умеят да играят футбол добре – не е проблем за тях да се адаптират. Няма нещо специфично, но играчите, които се привличат от Сърбия, Северна Македония и Хърватия много-бързо се адаптират към нашия начин на живот тук.

– Откакто работите в ЦСКА, може би 4 години вече, почти съм сигурен, че никой не Ви е питал каква е стратегията на ЦСКА като клуб? Каква е стратегията Ви за входящите и изходящите трансфери, например? Профилът на треньора, който искате да е начело на ЦСКА?

 • Не е тайна, че аз играх в Германия. Моите виждания и разбирания са свързани с тези в Германия. Поради това аз се опитвам по техен стереотип да работя. Как да правим селекцията, клубът също да да се гради по немски модел, да има дисциплина и да бъде коректно всичко към всеки в клуба.

– По-голям оптимист ли сте за отбора в настоящия момент, например спрямо миналогодишния предсезонен подготвителен период?

 • Мисля, че сега направихме навреме селекцията. Взехме нужните футболисти, имаме по-голяма креативност в атака и смятам, че това ще ни донесе успех. Аз съм привърженик на атакуващия футбол и съм на мнение, че той освен атрактивен е и по-печеливш в момента.

– Наистина се наблюдава подобно явление във футбола в последните години. Преди години атрактивният, атакуващ футбол беше определян като просто красив, но не носещ титли. Сега ситуацията като че ли не е такава и атакуващият стил се възприема по различен начин?

 • Пример за това е отборът на Манчестър Сити и специално Гуардиола. Начинът, по който той работи му донесе успехи в три различни държави. Гуардиола в първенствата и на трите държави, в които беше – той стана шампион. Само Шампионска лига му убягна с Байерн Мюнхен и в момента му убягва със Сити, но в едно дълго първенство неговият атакуващ стил на игра е винаги печеливш.

– Идва ли моментът, в който ЦСКА ще успее да детронира Лудогорец?

 • Ние и в последните две години бяхме способни, но просто други фактори повлияха на нещата. Аз мисля, че ние им бяхме напълно равностойни, дори ги превъзхождахме.

– Под други фактори имате предвид съдийството?

 • Не е само съдийството, съществуват и други фактори освен него. Видяхте какво се случи в последните два мача от първенството, те бяха показателни.

– На финала на нашия разговор искам да Ви попитам нещо извън темите свързани с ЦСКА. Вие сте във футбола от много години, какви според Вас са причините българският национален отбор по футбол да е в това трагично състояние? Загубихме от Чехия, загубихме и от Косово, а вчера след мача с косоварите Йордан Лечков за пореден път заяви, че БФС няма вина за резултатите и състоянието на националния ни отбор по футбол?

 • Аз не мисля точно като него. Именно случващото през последните две години в българския шампионат, то влияе, и на националния отбор, и на целия български футбол. Не може, когато същите тези играчи като Лечков, които спечелиха срещу Франция, тогава Франция реорганизира целия си футбол заради загубата от нас. В резултат на тази реорганизация, само след 4 години те станаха световни шампиони по футбол с един много млад отбор. При нас вече колко време се бави тази реорганизация? Не съм съгласен с Лечков. Това са само оправдания, които ги слушаме от него вече много години. Във всеки един цикъл се говорят едни и същи думи от него. Нека да смени плочата и да каже нещо различно.
София / България
Поставете оценка:

0

Оценка 0 от 0 гласа.
Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

Балъков и Цанко Цветанов избрали треньора на Етър

Нвият треньор на Етър Петко Петков подписа договор с клуба за 1,5 г. и днес ...

Дядо Тричко

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати. Не ...

Възстановено е движението по бул. „Цариградско шосе“

След възникналия днес пътен инцидент с лек автомобил на газостанцията на „Цариградско шосе“ в района ...

Пуснаха Райфъла на свобода

Атанас Червенков – Райфъла излиза от ареста, съобщи TrafficNews. След пет години съдебни битки, неочаквано ...

Ракия за закуска

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати. Коментар ...

Гърция се оплака на ООН от Турция

Гърция призова днес ООН да осъди спорна сделка между Турция и Либия, която определи като ...