Home » България » Станишев: Не водя битка с Нинова

Станишев: Не водя битка с Нинова

Не водя битка с Корнелия Нинова. Позицията на председателя на НС на БСП е известна, но не мисля, че това отразява мнението на по-голямата част от партията. Това заяви лидерът на ПЕС Сергей Станишев в „Още от деня“ на БНТ.

Станишев подчерта, че в БСП няма разделение и се радва на подкрепата на ПЕС. Той призна, че има неразбирателство с Корнелия Нинова, но това е нормално, тъй като БСП е демократична партия.

Около тази листа има напрежение, каквото за съжаление никога не е имало, но това е въпрос към ръководството.

Не е трагедия също, ако лидерът на БСП не е в българския парламент, коментира той думите на Нинова, че не е трагедия, ако той не е в евролистта на БСП.

БСП не е еднолична партия на никого, не е моя, не е и на Корнелия Нинова, категоричен беше той.

Животът ми е свързан неразривно с БСП, заяви Станишев.

Не е вярна насажданата в БСП представа, че ПЕС и БСП са нещо различно. ПЕС подава ръка на БСП. Аз съм направил предложение, останалото е решение на ръководството, коментира Станишев.

Знам колко усилия костваше на БСП да излезе от клишето „бивша комунистическа партия“.

Една партия не може да обърне една тенденция, която е много мощна, смята той.

Водещото в Манифеста на ПЕС е нов социален договор за Европа. България има нужда от същото.

ЕС е така устроен, че да защитава правата на малките, да търси баланса. Трябва да отстояваме нашите виждания, трябва да го правим много по-умело, да намираме съюзници, да работим последователно, а не в последния момент като на Шипка да хвърляме телата, обясни Станишев.

По въпроса за Брекзит, Станишев заяви, че има реална опасност от Брекзит без сделка, а тази ситуация показва до какво водят авантюрите в политиката. ПЕС ще се стреми да се избегне негативният сценарий от Брекзит без сделка, защото създава несигурност за всички засегнати страни. Това ще означава Великобритания да поиска отсрочка, заради което страната ще трябва да проведе евроизбори, допълни Станишев.

Според лидера на ПЕС, проблемът с „Мобилност“ е в това, че в него са вкарани два несъвместими елемента. В него са вкарани протекционистки поправки, но има и разумни елементи, които касаят условията на труд на превозвачите.

По-рано през деня Станишев говори и пред БНР.

„В БСП силово се налагат еднолични решения“, заяви лидерът на европейските социалисти в петък следобед по БНР. Той коментира изявлението на Корнелия Нинова от предния ден, която каза, че според нея Станишев не трябва да е в листата на партията за предстоящите евроизбори.

„Тенденция, която се налага в партията за еднолични решения, които се налагат силово, вместо да има диалог и обединяване, с разединена команда трудно се печелят и допълнителни гласове, и избори като цяло. Има възможност за поправителен на предстоящото заседание на националния съвет и това ще бъде волята на националния съвет“, каза Станишев, визирайки партийния пленум, на който трябва да бъде определена листата на партията за европейския вот.

Евродепутатът предупреди, че в момента няма дебат по важните за евроизборите теми. „Всичко говори само за апартаменти. Когато има подозрение, че управляващите се облагодетелстват по този начин, това няма как да не предизвика възмущение, но има опасност темата за Европа изобщо да изчезне от тази кампания, може да върви едно замерване с обвинения между различните участници, което в крайна сметка да отврати хората до тези избори, което ще работи за управляващите, защото знаем машината на ГЕРБ“, каза бившият премиер.

Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

Google изгражда центрове за данни в Тайван

През 2007 г. Google обяви плана си за изграждане на центрове за данни в Азия. ...

Каквото и да говорят неприятелите

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати. Каквото ...

Турция е нанесла въздушни удари

Турската армия е осъществила през нощта въздушни удари в района на сирийско-иракската граница, за да ...

Гриша Ганчев потвърди – Милош Крушчич ще води ЦСКА

Собственикът на ЦСКА Гриша Ганчев потвърди за dsport.bg, че Милош Крушчич ще бъде старши треньор ...

Пендаровски: България няма да блокира преговорите ни с ЕС

Българската позиция за бъдещето на интеграцията на Северна Македония е вътрешен въпрос и няма да ...

Масов фалит на авиокомпании

Поредната икономическа криза е на прага, предупреждават анализатори. Редица фактори за нейното идване вече са ...