Home » Uncategorized » Среща между управляващи и работещи в БДЖ

Среща между управляващи и работещи в БДЖ

Ръководството на БДЖ се фокусира върху подобряване управлението на компанията и намаляване на разходите, както и върху предоставяне на по-качествена услуга на клиентите. Това заяви Григорий Григоров – председател на Съвета на директорите на холдинг БДЖ на среща с машинисти в „Локомотивно депо“ – София, предава БНР.

Срещата бе по покана на локомотивните машинисти и на нея бяха поставени проблеми с недобрите условия на труд и на местата за почивка, масовото напускане на машинисти, полагането на извънреден труд, заплащането и качеството на ремонтите на подвижния състав, необходимостта но нови влакове.

През тази година са напуснали 32-ма машинисти, съобщи след срещата Александър Александров – директор на поделение „Пътнически превози“- София, който потвърди кадровата криза в БДЖ.

Дружеството за пътнически превози в момента има необходимост от 130 локомотива, 350 вагона и 40 мотриси. За следващата година е заложено между 2 и 5% увеличение на приходите на пътническите превози.

Целта на срещата бе да се привлече вниманието на всички парламентарни сили към изключително тежкото състояние на железницата, а тези, от които зависят политическите решения да видят ситуацията на терен и да представят визията си за бъдещето на БДЖ.

Един от поканените на нея бе експертът Марио Нинов, който от години се занимава с проблемите на БДЖ. В предаването „Преди всички“ той посочи, че основните притеснения са свързани със състоянието на подвижния състав, ремонтите и изобщо бъдещето на БДЖ:

„Основните неща, които безпокоят хората, са най вече визията за това как ще работи компанията занапред и какво е тяхното бъдеще и работните им места. Хората се безпокоят и от това, че БДЖ е държавна компания и е подписала договор за обществена услуга с държавата и изпълнява този договор, но се получава един парадокс – самата държава някак позволява БДЖ да не изпълнява този договор, като има влошени показатели на подвижния състав и самото БДЖ не може да ги изпълнява. В последно време се отменят официално влакове, вече няма да има влакове, а автобуси. Колегите-машинисти се притесняват дали ще е необходимо да изкарват курсове за C категория, за да карат автобуси“.

По думите му работещите в железниците си задават и въпроси, свързани с пари, но и с управлението на тези пари.

София / България
Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

Предупреждение – терористите се завръщат в…

Русия, Турция и Иран са обезпокоени от все по-голямото присъствие на терористи в сирийската провинция ...

Барселона иска голмайстор от МЛС

Барселона може да осъществи изненадващ трансфер през януари. Според Джонатан Дос Сантос, който е юноша ...

Разконспирираха новия Escalade

Автомобилният блог AllCarNews публикува папарашки снимки на новото поколение Cadillac Escalade, направени в завода. Грамадният ...

Бракът е по-важен за мъжете

Според допитване, в което са участвали 500 души, мъжете не се страхуват толкова от сериозната ...

Подкупи и шуробаджанащина мъчат българския бизнес

Подкупите и шуробаджанащината са водещи сред всички тегоби на бизнеса в България. Над половината предприемачи ...

Заповед: Потапяйте турските кораби!

Либийската национална армия (ЛНА) на маршал Халифа Хафтар предупреди, че ще потопи всеки турски кораб, ...