Home » Любопитно » Срамните въпроси, които трябва да зададете на гинеколога си

Срамните въпроси, които трябва да зададете на гинеколога си

Много жени се притесняват толкова много от посещенията си в гинекологичния кабинет, че предпочитат да игнорират този толкова важен за здравето си лекар, отколкото да преживеят срама от това някой да оглежда най-интимните им места.Това е много лошо решение, защото в крайна сметка може да доведе до сериозни проблеми.

Дори отдавна да сте преодоляла притеснението си, със сигурност в главата ви има куп въпроси, които се срамувате да зададете при посещението си при този специалист. Предава ли се миомата по наследствен път, може ли да се хване някаква инфекция от тоалетната чиния… В тази статия jenata.blitz.bg ще ви даде отговор на всички онези въпроси за женското здраве, които винаги сте искала да знаете, но сте се притеснявала да зададете.
Предава ли се млечницата по полов път?
Въпреки че не се отнася към инфекциите, които се предават по полов път и не спада към венерическите заболявания, да се заразите с млечницата (или кандидоза) при полов контакт, когато не сте взели предпазни мерки, е напълно възможно. Ако сте в остър период на инфекция, е много вероятно да я предадете и на партньора си. С кандидоза можете да се заразите и чрез предмети от ежедневието. Затова е добре да миете ръцете си след всяко посещение на тоалетната, пазара, магазините – изключително проста, но много надеждна профилактична процедура.

Защитава ли ме презервативът от всякакъв вид инфекции?
Основното предназначение на презерватива е да предпазва от нежелана бременност. Въпреки това данните на Световната здравна организация сочат, че той не се справя с тази задача на 100%. Добре е да знаете, че кондомът не може да ви предпази от болести, които се предават при контакт с незащитени участъци от кожата ви, например херпеси, сифилис и т.н.
Мога ли да забременея при огъване на матката?
Всъщност тази патология рядко се превръща в основен фактор за безплодие, но може да доведе до известни затруднения при зачеване. При такъв проблем е добре да се практикуват специални пози, с които да се улесни процесът на забременяване.

Младите майки, които имат малки момиченца, често се плашат, че детето им може да развие тази патология, ако започне да сяда рано. Бъдете спокойни, това е мит, който няма нищо общо с действителността.
Трябва ли да се отстраняват кистите на яйчниците?
Често пъти операцията наистина се налага, например, ако размерът на кистата е по-голям от 6-7 см, или ако има формата на „гъба на крака“. Но подходът винаги трябва да бъде индивидуален и комплексен. Има определени кисти (функционални), които в течение на 1-3 месеца изчезват сами или чрез медикаментозно лечение.
Болката по време на менструацията е норма?
Норма може да се нарече малък дискомфорт. Ако болката е много силна, не изчезва след приема на болкоуспокояващи средства и ви приковава към леглото – това не е никаква норма. Необходимо е да разберете причината от гинеколога си. Тежката болка по време на менструацията може да бъде свързана с гинекологични и ендокринни заболявания, например ендометриоза, миома на матката, възпалителни заболявания на тазовите органи и т.н.
Мога ли да хвана вагинална инфекция от тоалетната чиния?
Вероятността да се заразите по подобен начин клони към нула. С голяма част от венерическите заболявания можете да се заразите само по кръвен път или при полов контакт. Затова, ако нямате никакви открити рани по тялото си, а тоалетната чиния е суха, няма от какво да се притеснявате.
Трябва ли ерозията да се обгаря?
Обгарянето на ерозията на шийката на матката не винаги е наложително. Това зависи както от вида на дефекта, така и от риска от възможни усложнения. Ако по повърхността ѝ са идентифицирани т. нар. тънкостенни съдове, които кървят лесно при механичен контакт, е добре подобна процедура да се извърши.
Предава ли се по наследствен път миомата на матката?
Жената може да бъде генетично предразположена към появата на миоми, но водеща роля за това играят хормоналните нарушения. Въпреки разпространените мнения, миомата на матката не се превръща в злокачествен тумор.

Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

Този френски не се разбира в Мутростан

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати. Коментар ...

Два варианта за завършване на стадион Варна

Директорът на дирекция спорт в Община Варна Кристиан Димитров е в комисията под егидата на ...

Полицаи впечатлиха с постъпката си (ВИДЕО)

Двама млади полицаи смениха спуканата гума на възрастен шофьор. Случката се е разиграла на булевард ...

Готов ли е Бойко Борисов за геройство?

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати. Тридесетата ...

Боян Томов: Без индустриалци няма да има работни места

Без бизнес, без индустриалци, няма да има работни места, няма да има брутен вътрешен продукт, ...

Предлагат на Радев промяна на длъжностите в Службата за охрана

Правителството ще предложи на президента да издаде указ, с който да се променят утвърдените длъжности ...