Home » Свят » „Сръбска листа“ спечели в Косово

„Сръбска листа“ спечели в Косово

Кандидатите от „Сръбска листа“ спечелиха извънредните избори за кметове във всичките четири общини в северната част на Косово, съобщава електронното издание на водещия белградски ежедневник Danas, като се позовава на информация от коалицията на неправителствените организации „Демокрация в действие“.

Групата обяви предварителните резултати от гласуването на пресконференция след края на изборния ден в четирите общини в Северно Косово. По нейни данни в Северна Митровица лидерът на „Сръбска листа“ Горан Ракич е спечелил 95,2% от гласовете, кандидатът на Демократическата партия на Косово (ДПК), Гондза Каузи – 3,1%, Ерден Атис от „Движение за самоопределение“ – 1,6%. В Зубин Поток Сърджан Вулович от „Сръска листа“ събира 94,1%, Хисен Мехмети от ДПК – 3,1%, Лиридона Кахримани от „Движение за самоопределение“ 2,8%, предаде агенция „Фокус“.

Зоран Тодич от „Сръбска листа“ печели изборите в Община Лепосавич с 96,4%, Шатир Хетеми от ДПК събира 2,1%, Фиск Весели от „Движение за самоопределение“ има 1,5%. В Звечан кандидатът на „Сръбска листа“ Вучина Янкович печели 96,4%, Авди Печи от „Движение за самоопределение“ събира 2,2%, а претендентът на ДПК Илир Печи – 1,4%.

Според неофициални източници от „Сърбска листа“ победата на нейните кандидати на кметските избори в Северно Косово показва политиката на лоялност на местното население към официален Белград. Всички избирателни секции бяха затворени в 19.00 часа местно време (20.00 часа българско време), потвърдиха от Централната избирателна комисия.

Говорителят на Косовската полицейска служба за региона Бранислав Радович увери, че не са регистрирани инциденти в изборния ден или други събития, които биха могли да застрашат сигурността на избирателите или да повлияят на резултата от вота.„Нямаше инциденти, които да налагат намеса на полицията никога“, подчерта Радович. Избирателните секции в Северно Косово посетиха ръководителя на Службата на ЕС в Косово Наталия Апостолова и ръководителя на мисията на ОССЕ Ян Брату. Беше отбелязано, че не са регистрирани големи нередности, с изключение на непроверени избирателни списъци, двойно гласуване и опити за упражняване на правото на глас със сръбски лични карти.

Косово
Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

Освободиха предсрочно Полфрийман, убил студент

Апелативният съд в София освободи предсрочно Джок Полфрийман, съобщиха от пресцентъра на съда. Тричленен съдебен ...

Павел Глоба:Животът се преобръща за тези 3 зодии

Известният астролог Павел Глоба разкри представителите на кои зодиакални знаци ще преживеят големи промени през ...

Препитват Мария Габриел на 30 септември

Еврокомисарят Мария Габриел, предложена за нов мандат, ще бъде изслушана в Европейския парламент на 30 ...

Спортовете, които карат жените да изневеряват

Жените, които практикуват йога, изневеряват най-често на половинките си, сочат резултатите от британско изследване. Проучването, ...

САЩ не виждат разликата между Прибалтика и Крим

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати. Крим ...

Българин с обвинение в САЩ, че опитал да удуши бебето си

33-годишен българин е обвинен, че се опитал да удуши бебето си в Саут Ярмут, Масачузетс, ...