Home » България » Спор в парламента за либерализация на газовия пазар

Спор в парламента за либерализация на газовия пазар

Либерализацията на пазара на природен газ в България се случва в точния момент, включи се в дискусиите и ресорният министър Теменужка Петкова. Склонни сме да приемем всяка критика, когато тя е градивна, подчерта тя.

По думите ѝ с изграждането на инфраструктурните проекти се създават условия да имаме доставка на природен газ от различни източници. Следващият момент е изграждането на борса за търговия на природен газ, категорична бе Петкова. Смятам, че моментът е абсолютно адекватен на ситуацията, обясни енергийният министър. Относно съмненията на левите за манипулация на газовата борса, тя сподели, че разчита ако има подобни съмнения, КЕВР да се самосезира, за да бъде направена проверка и всички да са спокойни.

БСП пък имат опасения за промените, които трябва да доведат до либерализация на доставките на газ. Имаме съмнения, че промените в Закона за енергетиката ще доведат до манипулации на газовата борса, скочи червеният депутат Драгомир Стойнев. Газовият хъб „Балкан“, с който правителството толкова много се хвали, все още е медиен проект, подчерта той. Разбира се, че го подкрепяме, но все още не виждаме даден старт освен интерконекторната връзка, притеснен е социалистът.

Опасенията на социалистите по закона за енергетиката е, че ще има пазарни манипулации. Манипулациите на тази борса, която ще създадем, ще доведат и до манипулации на газовата борса, притеснен е Стойнев. Искаме да се гарантира, че ще бъде на прозрачен принцип и ще се гарантира, че ще се предоставя конкурентна цена, отсече той. Законопроектът е нужен, но сме притеснени, обяви социалистът, цитиран от news.bg.

Не сме пъдари, ядоса се Валентин Николов от ГЕРБ. Имало създадени възможности да се следи за манипулации. Законът е добър, смята депутатът.

Трябва да либерализираме пазара, заяви депутатът от ДПС Рамадан Аталай по време на дебатите по Закона за енергетиката, който трябва да либерализира доставките на газ.

Според него, ако не разширим газовата мрежа, ще продължим да тъпчем на едно място. Той призова управляващите да не се надпреварват за Балкански поток.

Ако искате го наречете герберски поток, но направете така, че газовата либерализация да се случи, призова Аталай. Той се опасява, че закъсняваме в тази посока. Според него се опитваме да убедим Владимир Путин, че ако наречем тръбата Балкански поток, ЕК ще прегърне проекта.

България
Коментирай чрез Фейсбук

Източник:fakti.bg
loading...

Вашият коментар

x

Check Also

Откриха гигантска дупка в земната повърхност, предстои нещо страшно

Силно земетресение от 5,4 по скалата на Рихтер бе регистрирано край бреговете на щата Орегон ...

Опасни звуци, издавани от колата

Времената, когато водачите на слух определяха повредата в техния автомобил отминаха безвъзвратно. Днес автомобилите са ...

Нови дарения във Варна от кампания с капачки

Сдружение „Аз Вярвам и Помагам” направи нови дарения със събрани средства от предадени пластмасови капачки ...

Спряха влаковете между Калотина и Димитровград, има изтичане на газ

Преустановено е движението на влакове между гарите Калотина Запад и Димитровград (ЖС), научи ФАКТИ. Причината ...

Край на черните дни за тези зодии!

През остатъка от месец август представителите на определени зодиакални знаци ще се радват на нов ...

Влогърка трупа милиони, докато я гледат как яде (ВИДЕО)

Да гледаш как някой се храни, често пъти може да се окаже доста отблъскващо, особено ...